foto209

Έχει καλοκαιριάσει. Έχουμε βάλει για τα καλά το κοντομάνικα, τα κοντά φορεματάκια και τις βερμούδες. Μετράμε πώς και πώς τις μέρες του Μαΐου, μετά του Ιουνίου και λίγες από τον Ιούλιο για να τρέξουμε στις παραλίες και να βουτήξουμε στη θάλασσα. Ανυπομονούμε να αράξουμε με μπίρες στην παραλία και για φέτος, να ανάψουμε φωτιά το βράδυ και να φύγουμε απ’ όλη αυτή τη ρουτίνα και την καθημερινότητα της πόλης που μπορεί να σε τρελάνει.

Λοιπόν, εμένα τα φετινά μου καλοκαιρινά σχέδια ακυρώθηκαν, έπιασα δουλειά. Πάντα λυπόμουν τα άτομα που έπρεπε να μείνουν στην Αθήνα καλοκαίρι. Να έχουν τον ήλιο πάνω από το κεφάλι τους, να σκάνε, να καταλαβαίνουν από χιλιόμετρα την έλλειψη αποσμητικού μες στο μετρό, να πρέπει να συνεχίσουν να ζουν με τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης και να μην ηρεμούν καθόλου.

Τώρα, όμως πρέπει να γίνω ένα από αυτά τα άτομα και να μείνω στην πρωτεύουσα δουλεύοντας, οπότε το μόνο που χρειάζομαι είναι λίγο παραπάνω θετική σκέψη. Το καλοκαίρι δεν ήταν ποτέ η αγαπημένη μου εποχή, αλλά σου προσφέρει μια ανεμελιά που δεν μπορείς να την αρνηθείς. Είναι η ζέστη που σε ζαλίζει, τα ρούχα που όσο πάει και μειώνονται, τα χρώματα της φύσης γύρω σου, ακόμη και αυτή η απεγνωσμένη σου ανάγκη να βάλεις το κεφάλι σου μέσα σε ένα κουβά με νερό για να δροσιστείς.

Έχει μια τρέλα που ξεχωρίζει και αυτή η τρέλα δε χάνεται όπου και να ‘σαι. Σε πόλη, σε χωριό και σε κωμόπολη, θα σε βρει και θα σε συνεπάρει. Δεν πάει να έχει σαράντα βαθμούς και να λιώνει το κορμί, εσύ να κρατάς το δίσκο από το πρωί και να έχεις τρελαθεί με τις παραγγελίες και μόνο που βλέπεις ένα καταγάλανο ουρανό και σκέφτεσαι πως το Σάββατο θα ΄σαι στη θάλασσα έστω για μια μέρα, δε σε νοιάζει τόσο.

Ίσως το κοιτάμε λίγο λάθος το κεφάλαιο «καλοκαιρινή δουλειά στην πόλη». Όλο γκρινιάζουμε πως θέλουμε διακοπές, πως δεν αντέχουμε άλλο εδώ, πως πρέπει να ξεσκάσουμε. Δεν είναι, όμως ανάγκη να φύγουμε για να ξεσκάσουμε, να δραπετεύσουμε για δέκα μέρες σε ένα νησί του Αιγαίου γεμάτο τουρίστες που θα πίνουμε όλη μέρα.

Μπορείς να μπεις σε καλοκαιρινή διάθεση χωρίς όλα αυτά. Να αλλάξεις συχνότητα στο μυαλό σου και να τα δεις πιο χαλαρά τα πράγματα. Βρες το καλοκαίρι μέσα σου για να ξεσκάσεις, βγάλε λίγο άγχος από την Δευτέρα σου που όλο γκρινιάζεις όταν έρχεται και άρχισε να την ευχαριστιέσαι.

Δεν χρειάζεται κάθε φορά να γίνεται αλλαγή τοπίου, αλλαγή παραστάσεων και προσώπων, μπορείς να διαφοροποιηθείς εσύ, γιατί καλοκαίριασε και δε λέει να υπάρχει τέτοια εποχή η μουρμούρα πάνω σου. Θα δουλεύεις, δέξου το και μάθε να το γουστάρεις.

Ξύπνα λίγο νωρίτερα και όχι οριακά για να ‘σαι στην ώρα σου. Πάρε τον καφέ σου στο χέρι και πήγαινε με τα πόδια στη δουλειά να χαρείς την όμορφη μέρα. Αυτό είναι που σου προσφέρει το καλοκαίρι, όμορφες, ηλιόλουστες και αξέχαστες μέρες. Από την άλλη, σκέψου και τα λεφτά. Ακόμη ένα καλοκαίρι θα χάλαγες τόσα πολλά σε ξενοδοχεία, εξόδους, παραλίες με χρέωση, καφέδες και ποτά μέχρι το πρωί. Τόσα χρόνια πάνω-κάτω η ίδια κατάσταση σε διαφορετικό μέρος. Φέτος κάνε την διαφορά. Θα μαζέψεις λεφτά και μπορεί να κάνεις αυτό το ταξίδι στην Ισπανία που τόσο ήθελες, να ξεκινήσεις τα μαθήματα χορού που όλο ακυρώνεις, να αγοράσεις την πολυθρόνα που είδες και ζήλεψες.

Άσε την γκρίνια, λοιπόν στην άκρη και άλλαξε την ψυχολογία σου. Φόρα το καλύτερο χαμόγελό σου,αυτό της colgate, και βγες εκεί έξω κάθε πρωί με όρεξη. Δεν έχει σημασία που ξυπνάς στις οκτώ το πρωί αντί για τρεις το μεσημέρι, μάθε να το διασκεδάζεις.

Παίξε και κάνα μπουγέλο όμως μετά την δουλειά, γιατί καλοκαίριασε και η εποχιακή ανεμελιά και παιδικότητα ωραίο είναι να μείνει πάνω σου.

Συντάκτης: Δανάη Νάκου