Στο σήμερα, το είδος «λογοτεχνία για τους νεαρούς ενήλικες» φαίνεται να έχει κατακτήσει, όχι μόνο τα ράφια κάθε βιβλιοθήκης στον κόσμο, αλλά και τα τηλεοπτικά μέσα. Μπορεί να μη συναγωνίζονται την «Άννα Καρένινα» ή το «Περηφάνια και Προκατάληψη», σίγουρα όμως, αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο να ξεφύγει κανείς από την πραγματικότητα και να αισθανθεί για λίγη ώρα πως βρίσκεται στη θέση κάποιου άλλου. Αν ψάχνεις λοιπόν ένα ανάγνωσμα για να συγκινηθείς και να κλάψεις με αναφιλητά, παρακάτω θα βρεις μία λίστα από βιβλία που σίγουρα θα σε βοηθήσουν σε αυτό. 

 

«A walk to Remember»

A Walk to Remember' Cast Then and Now

Η χιλιοειπωμένη ιστορία του καλού κοριτσιού που σώζει το κακό αγόρι του σχολείου, αποκτά άλλο νόημα σε αυτό το τρυφερό βιβλίο. Όπου βλέπει κανείς Nikolas Sparks, ξέρει πως δε θα βγει αλώβητος από το βιβλίο που επρόκειτο να διαβάσει. Έχοντας στο ενεργητικό του τις πιο ρομαντικές ταινίες, The Notebook, The Last Song, Dear John, προνοείς να έχεις δίπλα σου χαρτομάντιλα, όσο διαβάζεις. Σε αυτή την ιστορία, η Τζέιμι, μέσα από τη γλυκιά της φύση και το δυναμικό της ταμπεραμέντο, καταφέρνει να κάνει τον Λάντον όχι απλά να την αγαπήσει, αλλά και να αλλάξει ο ίδιος ριζικά, για το καλό του. Δεν μπορώ να αναφέρω περισσότερα, καθώς η ιστορία είναι πολλά περισσότερα από αυτό, αλλά το «a walk to remember» είναι μία από τις πιο συναισθηματικές και τρυφερές ιστορίες στο σύμπαν του Sparks. Έχοντας μεταφερθεί και σε ταινία, με τη Mandy Moore και τον Shane West ως πρωταγωνιστές, αποτελεί ιδανικό ανάγνωσμα για τις περιόδους που χρειάζεσαι ένα καλό κλάμα. 

 

«The Notebook»

Is The Notebook Based On A True Story?

Κλασικό κι αγαπημένο πλέον, η ιστορία του Νόα και της Άλλι, έχει μεταφερθεί με τεράστια επιτυχία στη μεγάλη οθόνη, με την ταινία να σπάει ταμεία και με τον Ράιαν Γκόσλιν να κερδίζει επάξια μια θέση σε εφηβικούς τοίχους. Για άλλη μια φορα, ο Nickolas Sparks μας κάνει να πλαντάζουμε με το γεγονός πως κανένας δεν έχει χτίσει το σπίτι των ονείρων μας και καμία δεν έχει αφήσει τον, κατά τα άλλα κούκλο, πλούσιο αρραβωνιαστικό της για χάρη μας. Ο παθιασμένος έρωτας αυτών των δύο, που διήρκησε μέχρι τα βαθειά γεράματα, έχει κάνει μια ολόκληρη γενιά να κλαίει και μόνο με τη σκέψη της τελευταίας σκηνής στο μυαλό της. Το βιβλίο, λοιπόν, έχει ακόμα περισσότερες στιγμές των δύο αυτών εραστών, κάνοντας την ιστορία τους ακόμα πιο ρομαντική και το τέλος ακόμα πιο λυπητερό. 

 

«The Fault in Our Stars»

9 Ways The Fault In Our Stars Changed Pop Culture

Όποιος πέρασε εφηβεία από το 2012-2016 κι άραζε στο tumblr, θα θυμάται τον χαμό που είχε γίνει εκείνη την περίοδο με αυτό το βιβλίο. Αν και με ακραίες αντιδράσεις, κάποιοι το οικειοποιήθηκαν οριακά σαν χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς τους ενώ άλλοι το μίσησαν. Όποια κι αν ήταν η αντίδραση, το σίγουρο είναι πως η ταινία έσπασε τα ταμεία και το βιβλίο αναδείχθηκε σε ένα κλασικό παράδειγμα του είδους “young adult literature”. Πολλοί είναι οι αναγνώστες που έχυσαν δάκρυα στις σελίδες αυτού του βιβλίου για το αναπάντεχο τέλος της ιστορίας και την κατάληξη του έρωτα του Αυγούστου και της Χέιζελ. Δύο παιδιών που γνωρίζονται σε ένα σαπόρτ γκρουπ κι ερωτεύονται, δείχνοντας την ιστορία τους καθώς και τον τρόπο που οι γονείς τους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους. Γενικότερα, ενώ φαίνεται σαν ένα ρομαντικό βιβλίο, μέσα θέτονται πολλά ζητήματα που αφορούν τη θνητότητα, τη λήθη, τη ζωή, τον έρωτα στην εφηβεία, την απώλεια και την ασθένεια. 

 

«Me Before You»

Me Before You' Review: Emilia Clarke-Sam Claflin Romance Is a Bust

Φυσικά, και δε γίνεται να μην αναφερθεί η αγαπημένη τριλογία, το πρώτο μέρος της οποίας μεταφέρθηκε επίσης στον κινηματογράφο. Το βιβλίο ακολουθεί την ιστορία μιας κοπέλας που ζει σε ένα χωριό της Αγγλίας, της Λουίζας. Όταν αναγκάζεται να φύγει από τη δουλειά της στο τοπικό ζαχαροπλαστείο, βρίσκει λύση στο να γίνει βοηθός ενός γιου μιας πλούσιας οικογένειας της περιοχής, του Γουίλ. Μέσα από πολλές καταστάσεις, οι δυο τους καταφέρνουν να ερωτευτούν και να δουν πραγματικά ο ένας τον άλλον. Το τέλος όμως της ιστορίας δεν είναι και τόσο αίσιο, καθώς ο Γουίλ, εξαιτίας της ζωής που ζει λόγω της παράλυσής του, παίρνει μια σκληρή απόφαση. Κι ενώ φαίνεται πως είναι ένα βιβλίο που μιλάει για τον έρωτα, παρακολουθούμε πως η πρωταγωνίστρια αλλάζει μέσα από τη συναναστροφή της με τον Γουίλ. Πως ο ίδιος τη μαθαίνει μέσα από μικρά πράγματα και πως η ίδια αποκτά το θάρρος να ακολουθήσει τη ζωή που πραγματικά θέλει, μακριά από το μικρό της χωριό. 

 

«They Both Die at the End»

REVIEW: They Both Die at The End – The Lancer Link

Και για το τέλος, ένα βιβλίο που προδίδει το τέλος του από τον τίτλο και μόνο. Μια ιστορία για δύο αγόρια, τον Ματέο και τον Ρούφους, που μαθαίνουν πως έχουν μόνο 24 ώρες ζωής. Χωρίς να ξέρουν με ποιον τρόπο θα πεθάνουν και χωρίς να ξέρουν πώς θέλουν να περάσουν τον χρόνο που τους απομένει, ανακαλύπτουν πως δεν υπάρχει ζωή χωρίς τον θάνατο κι αγάπη δίχως απώλεια. Ένα βαθειά ρομαντικό και ταυτόχρονα τραγικό βιβλίο, που αναφέρεται σε θέματα που οι άνθρωποι φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε, ακόμα και να αναφέρουμε, καθώς μας φαίνονται επίπονα και τρομακτικά. Αν όμως δεν αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας, θα καταλήξουμε να μη ζούμε τη ζωή που πραγματικά μας αξίζει. Η σημασία της αγάπης στη ζωή και στον θάνατο, η απώλεια που την επιβεβαιώνει και ο φόβος που μας απαγορεύει να ζήσουμε τις επιθυμίες μας, είναι ζητήματα που αναφέρονται σε αυτό το βιβλίο. Επομένως, προτείνω να φτιάξεις ένα σνακ, να αγοράσεις μερικά χαρτομάντιλα και να αφεθείς σε αυτό το ταξίδι, με οδηγό τον Άνταμ Σιλβέρα και την πένα του. 

 

Το θέμα της απώλειας είναι ένα από τα πιο χιλιογραμμένα στην ιστορία της λογοτεχνίας. Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους που εμείς οι άνθρωποι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μέσα στη ζωή. Μέσω της λογοτεχνίας, μπορούμε έστω και για λίγο να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτόν σε λογικά πλαίσια και να πάρουμε σημαντικές πληροφορίες για τον εαυτό μας μέσα από τα συναισθήματα που μας δημιουργούνται. Τα παραπάνω βιβλία, μπορεί να μην έχουν σύνθετα λογοτεχνικά σχήματα ή περίπλοκο τρόπο γραφής, στηρίζονται όμως στην απλότητα του συναισθήματος. Στο πανανθρώπινο συναίσθημα του φόβου μήπως χάσουμε κάτι που αγαπάμε πολύ, μήπως ξεχαστούμε από τους αγαπημένους μας και της ζωής μετά από έναν άνθρωπο που μας καθόρισε.  

Συντάκτης: Έφη Ζ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου