«Η αληθινή φιλία πολλαπλασιάζει τα καλά στη ζωή και διαιρεί τα κακά. Παλέψτε για να έχετε φίλους, γιατί η ζωή χωρίς φίλους είναι σαν ζωή σε ένα έρημο νησί. Το να βρεις έναν αληθινό φίλο στη ζωή σου είναι καλή τύχη, το να τον κρατήσεις είναι ευλογία», είπε κάποτε ο Ισπανός συγγραφέας Baltasar Gracian. Αχ αυτός ο κολλητός! Ο άνθρωπος που ξέρει τα πάντα για εσένα, ο τύπος που είναι εκεί, δίπλα σου χωρίς καν να του το ζητήσεις! Γνωρίζοντας έναν άνθρωπο δεν μπορείς να καταλάβεις από την πρώτη στιγμή αν κολλάτε, αν μπορείτε μαζί να κατακτήσετε τον κόσμο. Με τον καιρό βέβαια, κάνοντας παρέα ανακαλύπτεις πως αυτός ο άνθρωπος ήρθε για να μείνει στη ζωή σου πάρα τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Κολλητοί! Τα άτομα που μαζί τους κάνεις τις βαθύτερες συζητήσεις αλλά και τις πιο άκυρες – μερικές φορές ταυτόχρονα. Τρέχεις ανέμελα στους δρόμους και χορεύεις μέχρι το πρωί στα μπαράκια, κάνεις μαζί τους καφρίλες αλλά έχετε και τις τρυφερές στιγμές σας. Κολλητός είναι ο άνθρωπος που μπορεί στην αρχή να μην συμπαθούσες αλλά στην πορεία αγάπησες βαθύτατα. Από τα παιδικά μας χρόνια είχαμε φίλους, από την γειτονιά, από το σχολείο, από το μπαλέτο, το ποδόσφαιρο. Μπορεί αυτή η φιλία να μην άντεξε στο χρόνο, ίσως γιατί αλλάξαμε σχολείο ή γειτονιά. Όμως πάντα θυμάσαι τους παιδικούς σου φίλους με μια δόση νοσταλγίας, αγάπης και παιδικότητας. Βλέπεις, μικροί είχαμε και διαφορετικούς κολλητούς κάθε μήνα. Γιατί τότε δεν ξέραμε και εμείς οι ίδιοι τι θέλουμε από τον εαυτό μας, πόσο μάλλον από κάποιον που τον θεωρούσαμε κολλητό μας.

Κάποιοι κολλητοί τείνουν να είναι μαζί από τη θερμοκοιτίδα, κάποιοι άλλοι από το στρατό και έπειτα, όποια και αν είναι η αρχή μιας φιλίας το σημαντικό είναι να υπάρχει σεβασμός και αγάπη. Κάποτε ο Αμερικανός πυγμάχος Muhammad Ali είπε πως «Η φιλία είναι το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο, για να το εξηγήσεις. Δεν είναι κάτι που μαθαίνεις στο σχολείο. Αλλά αν δεν έχεις μάθει το νόημα της φιλίας, δεν έχεις μάθει πραγματικά τίποτα». Έχουμε γνωρίσει αρκετούς ανθρώπους που έχουν μπει και έχουν βγει από την ζωή μας, γεμίζοντας τα τότε κενά που πιθανόν να είχαμε. Μόνο μερικοί άντεξαν στα χρόνια να γεμίζουν όχι μόνο το κενό που νιώθουμε, αλλά και τη ζωή μας. Με τους κολλητούς σου, μπορείς να συνεννοηθείς απλά με ένα βλέμμα, γιατί τους ξέρεις τόσο καλά που μπορείς να καταλάβεις μέχρι και τι σκέφτονται ή τι θα πουν.

Πώς μπορείς όμως καταλάβεις ότι ένας άνθρωπος έχει προοπτικές να γίνει κολλητός; Πως θα είναι δίπλα σου όταν εσύ θα είσαι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας; Δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο περί φιλίας που να σου εξηγεί τα χαρακτηριστικά του κολλητού για να κάνουμε απλώς τσεκ τα κουτάκια. Ωστόσο ξεκινάμε από την αμοιβαία συμπάθεια, τις ατελείωτες ώρες που περνάμε μαζί γελώντας και κάνοντας όνειρα. Καταλαβαίνεις ότι είστε πλέον κολλητάρια όταν ενώ εσύ θέλεις να κλάψεις, εκείνοι σε κάνουν να γελάς ασταμάτητα. Βέβαια εσύ συνεχίζεις να μιλάς για το δράμα σου, μέχρι να σας πάρει ο ύπνος στον καναπέ και το πρωί θα πιείτε τον καφέ σας στην αυλή, κάνοντας σχέδια για το βράδυ.

Είναι το άτομο που έχει κλάψει μαζί σου σε κάθε σου απώλεια, δίνοντας σου την ζακέτα του για να σκουπίσεις τα δάκρυά σου. Οι κολλητοί με τα χρόνια γίνονται η οικογένειά σου, εκείνη που διαλέγεις εσύ συνειδητά. Είναι εκείνοι που κλαις σαν μικρό παιδί την ημέρα του γάμου τους. Είναι οι άνθρωποι που σου κάνουν την τιμή να βαφτίσεις το παιδί τους. Κάπως έτσι. φτιάχνονται οι κολλητοί, αυτά είναι τα συστατικά τους που σε κάνουν να καταλάβεις πως πρέπει να πορευτείτε μαζί και χωρίς ο ένας τον άλλον, δεν γίνεται. Μαζί τους μπορείς να είσαι ο καλύτερος αλλά και ο χειρότερος σου εαυτός χωρίς να νιώθεις ενοχές, χωρίς να νιώθεις ότι σε κρίνεσαι ή έχουν δεύτερες σκέψεις για εσένα. Θα σου πουν αυτό που πιστεύουν, ακόμα και αν πρέπει να είναι σκληροί απέναντι σε εσένα και τις επιλογές σου.

Είναι ευλογία λοιπόν να έχουμε στην ζωή μας τους κολλητούς μας. Τα φιλαράκια που μαζί τους περνάμε τις σημαντικότερες στιγμές μας, εκείνες που μας μένουν για πάντα χαραγμένες. Με εκείνους έχουμε γελάσει, κλάψει, μ3θύσει, φάει, χορέψει μέχρι τελικής πτώσης. Έχουμε τσακωθεί και διαφωνήσει μαζί τους άπειρες φορές και τα έχουμε λύσει όλα με μια ματιά, ένα αστείο ή με μια αγκαλιά. Αν κάτι έχουμε κάνει σωστά, λοιπόν, σε αυτήν τη ζωή, είναι οι κολλητοί μας!

Συντάκτης: Κατερίνα Πολίτη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά