queer

Queer χαρακτήρες σε σειρές και ταινίες. Χαρακτήρες που μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, ν’ αναρωτηθούμε και γιατί  όχι να τολμήσουμε. Κάποιοι πιο δραματικοί, κάποιοι πιο γοητευτικοί. Σίγουρα μείνανε όλοι στο μυαλό μας, ο καθένας για διαφορετικό λόγο. Ας δούμε κάποιους από αυτούς, -γιατί σίγουρα είναι πολύ περισσότεροι- κι ας συζητήσουμε για τις γοητευτικά τους στοιχεία.

 

1. Lafayette Reynolds – True Blood

Τι να πούμε γι’ αυτήν τη σειρά; Και τι δεν έχει. Βρικόλακες, μάγισσες, νεράιδες , οτιδήποτε μεταφυσικό μπορεί κάποιος να σκεφτεί. Σε μια επαρχιακή πόλη της Αμερικής, μια νεαρή θνητή ερωτεύεται έναν βρικόλακα. Κολλητός της λοιπόν είναι ο Lafayette. Ο οποίος είναι μέντιουμ και επικοινωνεί με τους νεκρούς. Αφού αποκάλυψε ότι είναι γκέι, η μητέρα του τον έδιωξε και από τότε ζει μόνος του. Καπνίζει, πίνει, κάνει πάρτι, όλοι ζητάνε τη συμβουλή του αλλά στην πραγματικότητα είναι μοναχικός  τύπος και αυτό του αρέσει πολύ. Έντονη προσωπικότητα γεμάτη χρώματα. Θα τον ήθελες για κολλητό και μαζί δε θ’ αφήνατε πάρτι για πάρτι. Θα έκανε τα πάντα για σένα, μα θα παρέμενε ανεξάρτητος. Σίγουρα θα σε πασπάλιζε και με λίγη χρυσόσκονη όταν θα είχες τις μαύρες σου.

 

2. Alice/Telli – Once upon a time

Σειρά σαν παραμύθι. Κυριολεκτικά. Οι γνωστοί σε όλους μας ήρωες των παραμυθιών παγιδευμένοι στον δικό μας κόσμο και με μια κατάρα να μη θυμούνται ποιοι πραγματικά είναι. Ανάμεσα σ’ αυτούς και η Αλίκη (από τη χώρα των θαυμάτων ) που στον κόσμο μας ονομάζεται Τίλη. Παιδί του δρόμου, μεγαλωμένη σε ορφανοτροφείο έχει μάθει να επιβιώνει μόνη της. Δεν εμπιστεύεται εύκολα άλλους, έξυπνη, ανεξάρτητη αλλά και πολύ μυστηριώδης. Κατά βάθος ψάχνει κάποιον να μπορεί να εμπιστευτεί και να την αγαπήσει πραγματικά. Κι αυτά τα βρίσκει στη Ρόμπιν. Αναγκάζονται να ξαναγνωριστούν από την αρχή γιατί λόγω της κατάρας δε θυμούνται ότι ήδη έχουν σχέση και φυσικά ερωτεύονται και πάλι. Γιατί, όπως και στα παραμύθια, η αληθινή αγάπη βρίσκει πάντα τον δρόμο της.

 

3. Lestat – Interview with a vampire

Βιβλία, σειρά αλλά και ταινία. Ο βρικόλακας Λεστάτ, πληγωμένος κι απογοητευμένος από τους ανθρώπους αποφασίζει να τους εκδικηθεί για όσα εκατομμύρια χρόνια θα είναι ζωντανός. Ποτέ δεν έκρυψε την έλξη του, τόσο προς τους άντρες αλλά και προς τις γυναίκες. Εγωιστής και σκληρός μ’ ένα σκοτεινό δώρο, να νιώθει πολύ έντονα τη μοναξιά της αθανασίας. Επικίνδυνος και παράλληλα γοητευτικός, σαγηνευτικός κι ικανός να κάνει τους πάντες να τον ερωτευτούν.

 

4. Lola – Όλα για τη μητέρα μου

Τι να πρωτοπεί κάποιος για την ταινία αυτή και τους χαρακτήρες της; Μια μητέρα που αφού πεθαίνει ο γιος της, αποφασίζει να πάει να βρει τον πατέρα του και να του αποκαλύψει ότι είχε έναν γιο ο οποίος πέθανε. Ο πατέρας (η Λόλα) είναι τρaνς άτομο και δυστυχώς ο γιος δεν είχε μάθει ποτέ για αυτόν -αν και πάντα ρωτούσε για ‘κείνον. Η Λόλα πάσχει από AIDS και γνωρίζει πως θα πεθάνει. Πάντα ήθελε ένα αγοράκι για παιδί και πριν το τέλος, η ζωή θα τη δικαιώσει μ’ έναν διαφορετικό από ό,τι περίμενε, αλλά λυτρωτικό τρόπο. Τραγικός χαρακτήρας μα γοητευτική, η Λόλα είναι Αλμοδοβαρική με όλα τα χρώματα, το δράμα και τα χαρακτηριστικά των ηρώων του συγκεκριμένου σκηνοθέτη. Δυναμική και παράλληλα αυτοκαταστροφική. Στην ταινία δεν τη βλέπουμε πολύ αλλά η έντονή της προσωπικότητα και η γοητεία της την κάνουν να τη θυμόμαστε.

 

5. Carol – Carol

Η ιστορία μιας γυναίκας σε  μια καταπιεστική κοινωνία γύρω στα 60-70s, που βρίσκεται εγκλωβισμένη σ’ έναν γάμο και κάνει την επανάστασή της τολμώντας να ζήσει όσα έκρυβε μέσα της. Γοητευτική και σίγουρη για τα θέλω της, προοδευτική για την εποχή της αλλά παράλληλα καταπιεσμένη. Αποφασίζει να ζήσει από εκεί και πέρα όπως αυτή πραγματικά θέλει και βρίσκει στο πρόσωπο της Therese τη σχέση και τον έρωτα που ζητούσε και θα τη λύτρωνε. Ενάντια στο κατεστημένο τόλμησε και πήρε από τη ζωή αυτό που δικαιούνταν. Μαζί, ζουν τον έρωτά τούς και περνάνε πολύ όμορφες στιγμές αλλά και πολύ δύσκολες μ’ ένα τέλος ωστόσο που τις δικαιώνει. Γιατί, πολύ απλά, προσπάθησαν για όσα ήθελαν.

 

6. Μπράιαν – Queer as folk

Σίριαλ με τις ζωές μιας παρέας queer χαρακτήρων και τις ζωές τους, με πρωταγωνιστή τον Μπράιαν Κίνεϊ. Γκέι, όμορφος, γοητευτικός, έξυπνος. Δίκαιος και πάνω απ’ όλα ειλικρινής. Εθισμένος στο κρεβάτι και μακριά από δεσμεύσεις. Θα μπορούσε να κάνει να τον ερωτευτούν όχι μόνο άντρες αλλά και γυναίκες. Το «κακό» παιδί, που μένει γεμάτο εγωισμό και φέρεται σκληρά στον εαυτό το. Είναι ο πληγωμένος άντρας που όλοι θέλουν να βοηθήσουν. Κι ένα βράδυ βρίσκεται μπροστά του ο Ντάστιν, ο μικρότερος, άβγαλτος που θα φέρει στη ζωή του τα πάνω-κάτω, και θα τον κάνει να καταλάβει πώς είναι να σ’ αγαπάνε πραγματικά.

 

Αυτοί και άλλοι πολλοί queer χαρακτήρες έχουν περάσει από τις οθόνες μας. Ο κάθε ένας και μία ιστορία. Μας αρέσουν γιατί είναι ιδιαίτεροι, πολύχρωμοι, και πολύ γοητευτικοί.

Και ίσως και να μας υπενθυμίζουν πως πρέπει να ζούμε τη ζωή μας όπως θέλουμε.

 

Συντάκτης: Μαργαρίτα Αρβανιτίδου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου