Όλοι μας λίγο ή πολύ έχουμε ρωτήσει ή έχουμε ρωτηθεί αν ήταν «πήδημα ή έρωτας;» μια ερωτική κατάσταση που βιώσαμε, ίσως στην αρχή μιας γνωριμίας και μας έφερε αντιμέτωπους μ’ αυτό το δίλημμα. Πώς ξέρουμε τη διαφορά; Θα μου πείτε, στον έρωτα έχουμε το συναίσθημα και στο πήδημα ή κοινώς μια οποιαδήποτε ερωτική επαφή, έχουμε μόνο τη σωματική ικανοποίηση. Ωστόσο δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να διαφοροποιηθούν. Ας δούμε μερικά από τα σημάδια εκείνα που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως κάνουμε έρωτα και πως τελικά, ίσως αυτό που ξεκίνησε ως ένα καλό κρεβάτι, αλλάζει μέσα από την ίδια την ερωτική πράξη.

 

1. Μιλάμε με τρυφερότητα

Το πιο προφανές ίσως σημάδι είναι οι λέξεις τρυφερότητας κι αγάπης κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Διαφορετικά, δεν υπάρχουν κανόνες σαβουάρ βιβρ. Μιλάμε πιο πεζά, σχεδόν διεκπεραιωτικά. Η τρυφερότητα όμως των λέξεων είναι ένα μικρό δείγμα παρουσίας συναισθήματος ειδικά όταν ο άλλοι δυσκολεύονται ως χαρακτήρες να ανοιχτούν λεκτικά. Ας μη την αγνοήσουμε.

 

2. Επαφή με όλο το σώμα

Τι έχουμε στο απλό κρεβάτι; Επικεντρωνόμαστε στα γεννητικά όργανα, αναζητάμε εκεί την ευχαρίστηση και τον οργασμό κι όλα μια χαρά. Αν τώρα σε όλο αυτό προσθέσουμε την έντονη επιθυμία για αγγίγματα σε όλο το σώμα, αν θέλουμε να μοιράσουμε χάδια, αν νιώθουμε πως δεν μπορούμε να κρατήσουμε τα χέρια μας μακριά από το πρόσωπο, το στόμα, τότε έχουμε ήδη κάνει το βήμα που δείχνουμε πόση σημασία έχει το άλλο πρόσωπο για μας.

 

3. Χρόνος πριν και μετά

Θυμάστε τη διαφήμιση «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε»; Αυτό λοιπόν είναι ένα καλό τρίπτυχο την περίπτωση που δε μιλάμε για έρωτα. Ο χρόνος που θέλουμε ή κι αποζητάμε να περνάμε πριν, όχι μόνο σε προκαταρκτικά αλλά κι ως παρέα μετά, είτε συζητώντας, είτε απλώς χαϊδεύοντας ο ένας τον άλλον ή ακόμη κι ο ύπνος αγκαλιά, μας οδηγεί σε μια μεταξύ μας σύνδεση που μπορεί να μην ονομάζεται έρωτας -για να μην τρομάξουμε- αλλά ενδιαφέρον, νοιάξιμο και σίγουρα φροντίδα.

 

4. Η ικανοποίηση του άλλου

Αν το μυαλό μας είναι μόνο στο κρεβάτι, τότε αλήθεια, λίγο θα μας νοιάξει η ευχαρίστηση του άλλου. Επίσης, ακόμη λιγότερο, αν σχηματίσει κακή εντύπωση για τις επιδόσεις μας, καθώς δεν έγινε και τίποτα στην τελική. Το να διαπιστώνουμε πως αφιερώνουμε χρόνο για να ρωτήσουμε πώς νιώθουν, τι τους αρέσει, τι μας αρέσει, είναι μια σημαντική διαφορά μεταξύ του έρωτα και της απλής ερωτικής επαφής.

 

5. Αναγνώριση και της προσωπικότητας

Ωραία τα σχόλια για το πόσο σέξι είμαστε, πόσο καλοί εραστές κι όλα τα παρεμφερή, αλλά αυτά είναι για το basic menu. Αυτά αφορούν τη φυσική έλξη. Αν όμως συνοδεία αυτών επαινέσουμε την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα, το μυαλό –για το τελευταίο ομολογώ χωρίς επιφύλαξη πως είναι πετυχημένη συνταγή– μπορεί να φανερώνει πως μας ενδιαφέρουν πολλά περισσότερα.

 

6. Φιλί

Δε θα βαρεθώ να γράφω πόσο σημαντική είναι η αξία ενός φιλιού. Το να υπάρχει απουσία φιλιού στο κρεβάτι, ίσως να είναι και φυσιολογικό, δεδομένου ότι φιλί δημιουργεί οικειότητα. Πολλοί από μας δεν το χαραμίζουμε. Αν όμως έχουμε φιλιά με πάθος, με ένταση και με διάρκεια, κάπου υποβόσκει και το συναίσθημα.

 

7. Μάτια που μιλάνε

Μπορεί να λέμε πως η οπτική επαφή είναι ένα σημάδι σεξουαλικής έλξης αλλά εκείνη η παρατεταμένη οπτική επαφή που μας κάνει να νιώθουμε ευάλωτοι, να νιώθουμε πως θέλουμε ν’ ανοιχθούμε, να μη θέλουμε να πάρουμε τα μάτια μας προσπαθώντας να εξερευνήσουμε το βλέμμα, δεν υπάρχει στο απλό σ@χ. Μην την αναζητήσουμε.

 

8. Γινόμαστε ευάλωτοι

Το να μπορούμε να δείξουμε χωρίς ντροπή πως βιώνουμε έναν οργασμό, να μιλάμε για τις ανασφάλειές μας, η ανάγκη να μην κρύβουμε τις αδυναμίες μας σκεπτόμενοι πως μπορεί να φύγουν αν εκτεθούμε, είναι δείγμα εμπιστοσύνης που σημαίνει πως στο κρεβάτι μοιραζόμαστε κάτι παραπάνω.

 

9. Η αγκαλιά

Επίσης μια σημαντική διαφορά. Ακόμη και σ’ ένα καλό κρεβάτι το στοιχείο της αγκαλιάς μπορεί ν’ αποφεύγεται εσκεμμένα για να μη δημιουργήσει βαθύτερη επαφή. Αλλά, αν έχουμε μια επαφή στην οποία αποζητάμε την αγκαλιά, το κοινό μαξιλάρι ή το «έλα ακούμπησε πάνω μου», σίγουρα έχουμε έναν καλό λόγο να σκεφτούμε πως κάναμε έρωτα.

 

10. Και να μη γίνει είναι οκ

Αν για οποιοδήποτε λόγο κι ενώ ξεκινάει με καλές προϋποθέσεις δεν επιτευχθεί η ερωτική επαφή ή δε θέλει κάποιος από τους δύο, δεν πιέζουμε, δε φεύγουμε, δε φερόμαστε εγωιστικά. Στο κάτι παραπάνω, μπορούμε και να συζητήσουμε, να προσπαθήσουμε, ν’ αποκτήσουμε μια ειλικρινή σχέση σύνδεσης.

Καμιά φορά απλώς το νιώθουμε. Δε χρειαζόμαστε απαραίτητα τα σημάδια ως οδηγούς. Κι αν αναρωτιόμαστε αν τελικά έχει σημασία να κάνουμε έρωτα αντί για απλά κρεβάτια, θα παραπέμψω σε μια φράση του Woody Allen: «Η διαφορά μεταξύ έρωτα και σ@ξ είναι ότι το δεύτερο ανακουφίζει από την ένταση, ενώ ο έρωτας την προκαλεί.» Παραδεχτείτε πως όλοι αποζητούμε λίγη ένταση στη ζωή μας!

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου