Article of the day: Η Ελένη Βαλαβάνη μιλά για σκέψεις περί έρωτα που δε στέκουν. Δες εδώ.

gio429

Το διαδίκτυο οφείλει την ανάπτυξή του σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανία πορνό. Αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της επισκεψιμότητας και μερικές σελίδες ερωτικού περιεχομένου καταγράφουν περισσότερες επισκέψεις από τα πιο δημοφιλή sites όπως το Netflix, το Amazon και το Twitter μαζί. Οι πορνογραφικές ιστοσελίδες έχουν περίπου 30.000 εγγραφές ανά δευτερόλεπτο και οι αναζητήσεις περί σεξ είναι από τις δημοφιλέστερες.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, παράλληλα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η ερωτική βιομηχανία έχει επίσης άνοδο. Η δυνατότητα ομιλίας μέσω του διαδικτύου και μιας μικρής κάμερας έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον σε απευθείας σύνδεση ερωτισμό. Καθώς οι δημοφιλείς «συνομιλίες» άρχισαν να πολλαπλασιάζονται πριν ο κόσμος ήξερε τι ήταν το Facebook, υπήρχαν όλο και περισσότερα μέρη όπου μπορούσαμε όχι μόνο να αναδείξουμε το σεξ αλλά και να μοιραστούμε τις αμοιβαίες ερωτικές μας φαντασιώσεις. Σε κάποιο σημείο, η συζήτηση και η αποστολή γυμνών φωτογραφιών δεν ήταν αρκετές. Οι κάμερες βρήκαν το ιδανικό μέρος εδώ, γιατί χάρη σε αυτές δεν μπορούμε να βλέπουμε μόνο τον συνομιλητή μας, αλλά και να παίζουμε μαζί του από απόσταση. Το ίδιο το φαινόμενο γρήγορα έγινε ισχυρό και έγινε γνωστό ως cybersex.

Όπως αποδεικνύεται, πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν εμπειρία σε αυτό τον τομέα και ισχύει κυρίως για τους νέους, όχι μόνο γιατί έχουν μεγαλώσει σε μία κοινωνία στην οποία είναι πολύ λιγότερο σοκαριστικό το θέμα, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι καλά εξοικειωμένοι με τις τεχνολογίες με τις οποίες το cybersex είναι στενά συνδεδεμένο. Αυτή η διαδικτυακή στάση είναι ένα αρκετά αμφιλεγόμενο ζήτημα και παρόλο, που πολλοί άνθρωποι δε θέλουν να παραδεχτούν μια τέτοια πρακτική, οι συζητήσεις και οι ιστοσελίδες με τη σεξ webcam έχουν υψηλές επισκεψιμότητες.

Οι ψυχολόγοι μοιράζουν τους υποστηρικτές αυτού του είδους σεξ σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ορίζεται σαν επίσκεψη αναψυχής – τις επισκέπτονται αραιά και που, όταν υπάρχει η πραγματική επιθυμία ή όταν υποστούν κάποια πλήξη. Η δεύτερη ομάδα κατατάσσεται σε επικίνδυνα εθισμένους, το cybersex είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους και το ασκούν τακτικά, η τελευταία ομάδα είναι ψυχαναγκαστική, για τους οποίους αυτή η μορφή της σχέσης είναι αναγκαστική και σημαντική. Η διαμάχη σε αυτό το θέμα είναι πραγματικά πολύ μεγάλη, γιατί αν και έχει τα πλεονεκτήματά της, συχνά επηρεάζει αρνητικά τις σωστές σχέσεις, ακόμη επειδή μπορεί να διαφθείρει τους νέους, που αντιμετωπίζουν αργότερα τους συντρόφους τους σαν αντικείμενα, το σεξ και τα όρια μετακινούνται γρήγορα. Λέγεται ότι είναι μια παγίδα στην οποία είναι εύκολο να πέσει κανείς, και υπάρχουν πραγματικά πολλοί λόγοι.

Γιατί λοιπόν να επιλέξω το cybersex;

Το σεξ είναι μια πραγματική απόλαυση. Όταν δύο σώματα ενώνονται αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σώμα, νιώθουμε ότι είμαστε στον ουρανό. Ως εκ τούτου, αναρωτιόμαστε γιατί το cybersex, στο οποίο δεν υπάρχει φυσική επαφή, έχει κερδίσει τόσο μεγάλη δημοτικότητα. Πρώτα απ’ όλα, είναι πολύ εύκολο και συχνά επιθυμούμε να κάνουμε παρακάμψεις και να παραμείνουμε μακριά από τις δύσκολες προκλήσεις. Δεν είναι περίεργο ότι ένα σημαντικό ποσοστό όλων των χρηστών του δικτύου εξαρτάται από αυτή τη μορφή του ερωτικού παιχνιδιού.

Το Cybersex έχει γίνει ελκυστικό, διότι δεν απαιτεί πολλή προσπάθεια και καταδίωξη, μπορούμε να εκπληρώσουμε την ανάγκη μας όταν το νιώθουμε και δε χρειάζεται να φοβόμαστε ότι θα απορριφθούμε η συναγωνιστούμε κάποιον. Η ανωνυμία συχνά μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε και να σπάσουμε τα δικά μας εμπόδια, που συχνά είναι η ντροπή. Συχνά οι άνθρωποι στο cybersex φτάνουν σε ανθρώπους των οποίων η ερωτική ζωή απλώς δεν έχει ενδιαφέρον, γι’ αυτό και αναζητούν ικανοποίηση στο διαδίκτυο. Εκεί, μπορούν να αναλάβουν μια νέα, συναρπαστική προσωπικότητα και να γίνουν πραγματικός σεξουαλικός δαίμονας, που του αρέσει να οδηγεί σκληρά έχοντας ένα ντροπαλό, συγκεχυμένο και ανασφαλές πρόσωπο. Είναι απλώς ευκολότερο για εμάς, μπορούμε να σταματήσουμε να παίζουμε όταν τα πράγματα δεν παίρνουν τον δρόμο που θα θέλαμε και συχνά η φαντασία και το «μυστικό», που είναι από την άλλη πλευρά, μας διεγείρουν ακόμη περισσότερο. Στο cybersex, είναι εύκολο να σπάσουμε την πραγματικότητα και να κρύψουμε τις αδυναμίες γιατί τις οποίες ντρεπόμαστε.

Αυτός τελικά είναι ο λόγος; Είναι πολύ δύσκολο να αξιολογηθεί ρητά και κατηγορηματικά το cybersex. Έχει τα πλεονεκτήματά του – είναι η τέλεια λύση για ένα ζευγάρι, που είναι σε χωρισμό, ή για εκείνους, που είναι ακόμα μόνοι. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι είναι επίσης μια παγίδα, στην οποία μπορούμε εύκολα να πέσουμε. Ας μην κρυβόμαστε- αυτή η μορφή του σεξ είναι επίσης πολύ ωραίο, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι δεν το καταλαβαίνουμε απόλυτα. Δε θα δαιμονολογήσουμε τον cybersex αλλά είναι λίγο πιο επικίνδυνο. Ναι, δεν είναι δυνατόν να μολυνθούμε από αφροδίσια νοσήματα, αλλά είναι πολύ εύκολο να εθισθούμε σε αυτή τη μορφή «προσέγγισης». Κάποιοι εγκαταλείπουν ακόμη τη φυσική επαφή και ικανοποιούνται μόνο με online χάδια.

Δυστυχώς, το cybersex εμποδίζει αργότερα τη δημιουργία βαθύτερων σχέσεων. Ξεχνάμε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η σεξουαλική επαφή – θέλοντας έναν οργασμό. Κανείς δε θα ψιθυρίσει απαλά λόγια στο αυτί μας και δε θα μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς, και μετά το σεξ δε θα χρειαστεί να κοιμηθούμε στο τέλος. Αξίζει να δοκιμάσετε αυτά τα παιχνίδια στο διαδίκτυο, αλλά μην τα εξασκείτε πολύ συχνά. Στο τέλος, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πραγματική φυσική επαφή.

Συντάκτης: Μόνικα Πόχρον
Επιμέλεια κειμένου: Νικολέττα Βασιλοπούλου