Σ3ξ. Πολλά λέγονται γύρω απ’ αυτό κι ακόμη περισσότερα δε λέγονται ποτέ αλλά επιλέγουμε να τα κρατάμε για εμάς και μόνο. Είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια στις σχέσεις, τόσο που αν διατηρείται σε καλά επίπεδα συχνότητας-ποιότητας μπορεί ν’ απογειώσει τη σύνδεση των δύο συντρόφων, ενώ αντιθέτως όταν διαταράσσεται έστω κι ένα από τα δύο παραπάνω μπορεί να την καταστρέψει και να βυθίσει τη σχέση ακόμη περισσότερο στη ρουτίνα της.

Ο κυριότερος λόγος που οδηγεί σε μία από τις δύο παραπάνω περιπτώσεις -ασφαλώς αν δεν υπάρχει κάποιο οργανικό ή ψυχολογικό πρόβλημα- είναι το συναίσθημα, δηλαδή ο τρόπος σύνδεσης κι επικοινωνίας μεταξύ των δύο συντρόφων. Μάλιστα το ίδιο είναι που καθορίζει και το είδος σ3ξ που κάνει κάθε άνθρωπος  και συνεπώς την απόλαυση που λαμβάνει απ’ αυτό -αν λαμβάνει- αλλά και την επιρροή αυτού στη σχέση του.

Προτού όμως δούμε τα είδη σ3ξ είναι σημαντικό να ορίσουμε τους τύπους σχέσεων ώστε να γίνει πιο κατανοητό με ποιον τρόπο επηρεάζει αυτόν τον σημαντικό τομέα που λέγεται «κρεβάτι» ο τρόπος σύνδεσης κι επικοινωνίας. Οι τρεις τύποι λοιπόν είναι τ’ «ασφαλώς συνδεδεμένα ζευγάρια», τα «αγχωτικά συνδεδεμένα» και τ’ «αποφευκτικά».

Τα πρώτα απαρτίζονται από συντρόφους που νιώθουν άνετα κι ασφαλείς μεταξύ τους. Γνωρίζουν ότι μπορούν να στηριχτούν ο ένας στον άλλον, να μοιραστούν όμορφες στιγμές αλλά κι άγχη, ανησυχίες και προβλήματα. Ακόμη, βρίσκουν μεταξύ τους την αγάπη, τη φροντίδα και την παρηγοριά. Ως αποτέλεσμα αυτής της επικοινωνίας και σύνδεσης είναι οι δύο σύντροφοι να νιώθουν καλά τόσο με τον εαυτό τους όσο και μες στη σχέση, να έχουν αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Αντιθέτως, στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα ζευγάρια που έστω κι ένας εκ των δύο νιώθει παραμελημένος, νιώθει ότι δεν ακούγεται κι αν ακούγεται δε γίνεται κατανοητός ούτε ο ίδιος ούτε κι οι ανάγκες του. Αυτό δημιουργεί στην αντίστοιχη πλευρά ένα μόνιμο άγχος ότι δεν είναι αρεστός στο άλλο άτομο κι ότι δε λαμβάνει την προσοχή, τη φροντίδα και την αγάπη που πιστεύει ότι αξίζει.

Από την άλλη στον τρίτο τύπο σχέσης ανήκουν τα ζευγάρια που σίγουρα αγγίζουν τη δεύτερη κατηγορία -σε καμία περίπτωση την πρώτη- με μόνη διαφορά ότι εδώ δεν υπάρχει καν προσπάθεια επικοινωνίας από τη μία ή και τις δύο πλευρές, αλλά όλα κρύβονται κάτω από το χαλί με αποτέλεσμα ο ένας ή κι οι δύο σύντροφοι να νιώθουν μόνιμα συναισθηματικά ευάλωτοι και να καταλήγουν συναισθηματικά εξαρτημένοι από το ταίρι τους.

Κατανοούμε λοιπόν σιγά-σιγά πώς το είδος σύνδεσης του ζευγαριού είναι κι αυτό που τελικά καθορίζει τα κίνητρα, την ευχαρίστηση και την απόδοση της κάθε πλευράς στο σ3ξ, προκύπτοντας έτσι τα τρία διαφορετικά είδη αυτού τα οποία θα τα δούμε σε αντίστροφη σειρά από τον τύπο σχέσης στον οποίο συνδέονται.

 

Sealed-off s3x

Το πρώτο είδος, στα ελληνικά «σφραγισμένο σ3ξ» είναι αυτό που «επιλέγουν» τ’ αποφευκτικά άτομα επειδή ακριβώς νιώθουν αμήχανα με οποιοδήποτε συναίσθημα και τη διαχείρισή του. Έτσι αποφεύγουν οποιαδήποτε στοργική πράξη όπως οι αγκαλιές και τα φιλιά κι ελαχιστοποιούν όσο γίνεται τα προκαταρκτικά, αφού θεωρούν ότι οποιοδήποτε απ΄ αυτά είτε συνδέεται με τρυφερές πράξεις είτε με τη σ3ξουαλική «υπακοή» και παράδοση -όπως παραδείγματος χάρη το στοματικό. Μοναδικός στόχος τους είναι η καλή τους απόδοση την οποία θεωρούν πως θα πετύχουν μόνο με την κορύφωση. Το αποτέλεσμα βέβαια που τελικά έρχεται αργά ή γρήγορα είναι το ακριβώς αντίθετο από τον στόχο τους, αφού σταδιακά μειώνεται η σ3ξουαλική διάθεση κι όρεξη του ίδιου αλλά και του άλλου ατόμου, οπότε μειώνεται κι η πιθανότητα κορύφωσης που έτσι κι αλλιώς ήταν μικρή χωρίς τα προκαταρκτικά και χωρίς την ουσιαστική συναισθηματική κι εγκεφαλική σύνδεση.

 

Solace s3x

Το δεύτερο είδος, «Σ3ξ της παρηγοριάς» κι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τ’ «αγχωτικά συνδεδεμένα ζευγάρια». Τ’ άτομα που συνεχώς αμφιβάλλουν για το αν και πόσο αγαπιούνται κι έχουν μονίμως το άγχος της οποιασδήποτε απόρριψης, καταλήγουν ν’ αναζητούν επιβεβαίωση από το ταίρι τους στο κρεβάτι. Θεωρούν υποσυνείδητα πως κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας πράξης δύσκολα δε θα είναι αρεστοί, ειδικά εφ΄όσον συνήθως υπερβάλλουν εαυτόν για να καταπλήξουν την άλλη πλευρά και να λάβουν την επιβεβαίωση που τόσο κολασμένα αποζητούν. Το αποτέλεσμα; Η μία πλευρά -αν δεν ανήκει κι αυτή στην ίδια κατηγορία- θα περάσει καλά αλλά η άλλη όχι και τόσο. Στιγμιαία ίσως πάρει αυτό που έχει ανάγκη αλλά δεν παύει να έχει το άγχος της απόδοσης και της απόρριψης κατά τη διάρκεια, στερώντας  έτσι από τον ίδιο του τον εαυτό την απόλυτη σωματική ευχαρίστηση, την ουσιαστική σύνδεση κι εγκεφαλική παράδοση και χαλάρωση.

 

Synchrony s3x

Τελευταίο είδος, το «συγχρονικό σ3ξ» το οποίο συναντάται στο πρώτο είδος σχέσης. Τ’ «ασφαλώς συνδεδεμένα ζευγάρια» γνωρίζουν τα επίπεδα αφοσίωσης, στοργής, οικειότητας κι επικοινωνίας μεταξύ τους οπότε και δεν ανησυχούν για κάτι απ’ αυτά. Αντιθέτως, τ’ άτομα που απαρτίζουν μια τέτοια σχέση το μόνο για το οποίο νοιάζονται κατά τη διάρκεια της πράξης είναι να περάσουν αμφότεροι καλά, ν’ απολαύσουν εξ ίσου το κρεβάτι και να συνδεθούν ακόμη περισσότερο, επιβεβαιώνοντας γιατί απολαμβάνουν να βρίσκονται σ’ αυτήν. Μάλιστα υπάρχει κι η ασφάλεια ότι και κάποιο πρόβλημα να προκύψει σίγουρα θα επικοινωνηθεί και θα συζητηθεί για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Τέλος σε μια τέτοια σχέση είναι ευκολότερο να επικοινωνηθούν ανάγκες, φαντασιώσεις και προτιμήσεις που αν γίνουν κοινώς αποδεκτές θα πάρουν σάρκα κι οστά απογειώνοντας τη σ3ξουαλική ζωή του ζευγαριού ακόμη περισσότερο.

Κλείνοντας, θα πω απλώς ότι καλή η καθαρά σωματική κορύφωση αλλά σαν την εγκεφαλική δεν έχει. Γι’ αυτό ας θέλουμε να είμαστε οι σύντροφοι της πρώτης κατηγορίας οπότε και κάποια στιγμή να βρούμε το ανάλογο ταίρι. Διαφορετικά έχει ως εξής· χλιαρές κι ανασφαλείς σχέσεις, χλιαρά κι ανασφαλή κρεβάτια.

 

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου