Ο καταμήνιος κύκλος ρυθμίζεται από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση ορμονών στο σώμα της γυναίκας, στην οποία εμπλέκονται κυρίως ο υποθάλαμος, η υπόφυση και οι ωοθήκες. Αν και υπάρχει διαφοροποίηση στη διάρκεια και την κανονικότητα του καταμήνιου κύκλου από άτομο σε άτομο, έχει παρατηρηθεί να έρχεται περίοδος πιο σύντομα απ’ την αναμενόμενη ημερομηνία ή μεγαλύτερης βαρύτητας σε περιόδους έντονης σ3ξουαλικής δραστηριότητας.

Αν παρατηρήσετε ότι ξεκινά αιμορραγία μετά το σ3ξ και δεν έχετε περίοδο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε. Το πρώτο είναι σε ποια φάση του κύκλου σας βρίσκεστε. Εάν μόλις πρόσφατα τελείωσε η περίοδός σας, το σ3ξ μπορεί να προκαλεί την αποβολή των υπολειμμάτων του βλεννογόνου της μήτρας -και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αν το σώμα σας βρίσκεται στη φάση λίγο πριν την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, ο οργ@σμός μπορεί να επιταχύνει ελαφρώς τη διαδικασία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν φτάνετε σε κορύφωση, η μήτρα συστέλλεται, γεγονός που μπορεί να δώσει το έναυσμα στο σώμα σας να αποβάλει την επένδυσή της.

Αν όμως βρίσκεστε σε οποιαδήποτε άλλη φάση του κύκλου, θεωρητικά δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της εμμήνου ρύσης και της σ3ξουαλικής επαφής. Υπάρχουν όμως ορισμένοι έμμεσοι παράγοντες μπορούν να κάνουν να σας κάνουν να δείτε αίμα μετά το σ3ξ, να κάνουν την περίοδο να έρθει νωρίτερα ή να είναι πιο έντονη. Ποιοι είναι αυτοί;

Ορμονικές διακυμάνσεις: Η σ3ξουαλική δραστηριότητα μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε ορμονικές αλλαγές στο σώμα, ιδίως σε αύξηση της απελευθέρωσης ενδορφινών (ορμόνες που προκαλούν ευεξία). Αν και αυτό μπορεί να μην προκαλεί άμεσα μια βαρύτερη περίοδο, μπορεί να επηρεάσει την αντίληψή σας για πόνο ή δυσφορία κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Άγχος: Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τον καταμήνιο κύκλο και να οδηγήσει σε αλλαγή στη ροή ή στην ημερομηνία έναρξης της περιόδου. Και η αλήθεια είναι πως η εμπλοκή σε σ3ξουαλική δραστηριότητα, ειδικά αν πρόκειται για μια νέα ή συναισθηματικά φορτισμένη εμπειρία, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει στρες.

Αγγειοσύσπαση: Το σ3ξ, ειδικά όταν είναι έντονο, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ροής του αίματος στην περιοχή της πυέλου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προσωρινή διόγκωση των πυελικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της μήτρας, επηρεάζοντας τον καταμήνιο κύκλο. Φυσικά, η ποσότητα του αίματος σε αυτή την περίπτωση δεν είναι πολύ μεγάλη.

Ωορρηξία: Κατά τη φάση της ωορρηξίας, ο τράχηλος γίνεται πολύ πιο ευαίσθητος από το συνηθισμένο. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να είναι πιο επιρρεπής σε μικροτραυματισμούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελαφριά αιμορραγία, που μπορεί να μοιάζει τρομακτική, αλλά δεν είναι λόγος τόσο μεγάλης ανησυχίας.

Μέθοδοι αντισύλληψης: Εάν χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά χάπια ή ενδομήτριες συσκευές (σπιράλ), μπορούν να επηρεάσουν τον καταμήνιο κύκλο, προκαλώντας ενδεχομένως αλλαγές στην κανονικότητά του. Τώρα, αν έτυχε η επιλογή των αντισυλληπτικών μεθόδων να συνέπεσε με την εμφάνιση του νέου σας παρτενέρ, καθόλου απίθανο να είναι ο λόγος των αλλαγών στον κύκλο σας.

Μικροτραυματισμοί: Η κολπική ξηρότητα ή/και το έντονο σ3ξ μπορεί να προκαλέσουν μικρά σκισίματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κολπική αιμορραγία, ωστόσο είναι μικρής διάρκειας και όχι μεγάλης ποσότητας. Αν επιμένει η αιμορραγία ή είναι αθρόα, οφείλετε να ζητήσει συμβουλή ειδικού.

Υποκείμενο νόσημα: Εάν παρατηρείτε ένα σταθερό μοτίβο βαρύτερων περιόδων μετά από σ3ξουαλική δραστηριότητα ή αιμορραγία μετά την επαφή, αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με μια υποκείμενη γυναικολογική πάθηση. Η αιμορραγία μετά το σ3ξ θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας δομικής ανωμαλίας του τραχήλου της μήτρας, ενδομητρίωσης, ινομυωμάτων, ενός πολύποδα του τραχήλου της μήτρας, κακοήθειας, μιας λοίμωξης ή ενός σ3ξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γυναικολόγο.

Εάν ανησυχείτε για αλλαγές στη ροή της εμμήνου ρύσεως ή αντιμετωπίζετε βαριά αιμορραγία, καλό είναι να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας. Μπορεί να αξιολογήσει την κατάστασή σας, να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εξετάσεις και να σας παρέχει καθοδήγηση ή θεραπευτικές επιλογές με βάση τις ατομικές σας ανάγκες και το ιστορικό σας.

Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.