Πολλοί είναι οι μύθοι ή οι επικρατούσες αντιλήψεις γύρω από το σ3ξ τις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν χωρίς να έχουν, τις πιο πολλές φορές λόγο ή συγκεκριμένα στοιχεία για να το κάνουν. Μια από αυτές τις αντιλήψεις λοιπόν είναι πως το σ3ξ το οποίο γίνεται αυθόρμητα, χωρίς να το περιμένεις και χωρίς να το έχεις σχεδιάσει ιδιαίτερα, είναι καλύτερο από το προγραμματισμένο, καθώς βασίζεται στον αυθορμητισμό και στο πάθος της στιγμής. Σε αντίθεση με τον προγραμματισμό που για κάποιους μοιάζει να κάνει ακόμη και κάτι τόσο αυθεντικό κι όμορφο όπως το σ3ξ, να γίνεται μέρος των to do lists της εβδομάδας των ζευγαριών. Ειδικά για τα ζευγάρια που έχουν μια σταθερή σχέση και είναι καιρό μαζί, ο προγραμματισμός του σ3ξ είναι ένα ζήτημα που προκύπτει κι αποτελεί θέμα συζήτησης με ειδικούς ψυχικής υγείας, καθώς αρκετά ζευγάρια δηλώνουν πως η ερωτική της ζωή δεν τους ικανοποιεί πια, κυρίως γιατί πρέπει να προγραμματίζουν τα πάντα, ακόμη κι αυτό.

Μια πρόσφατη έρευνα ωστόσο που δημοσιεύτηκε στο Journal of S3x Research, αποδεικνύει πως η πεποίθηση πολλών πως το αυθόρμητο σ3ξ είναι καλύτερο από το προγραμματισμένο, δε σχετίζεται και με περισσότερη σ3ξουαλική ικανοποίηση, όπως επιβεβαιώνει κι έρευνα που πραγματοποίησε η διδακτορική φοιτήτρια Katarina Kovasevics σε συνεργασία με την επιβλέπουσα καθηγήτριά της Amy Muise. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα ξεκίνησε με την υπόθεση πως το σ3ξ που γίνεται αυθόρμητα κι αναπάντεχα είναι καλύτερο και πιο απολαυστικό. Στην πρώτη φάση της έρευνας συμμετείχαν 300 περίπου άνθρωποι που βρίσκονταν σε σχέσεις και τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο online. Στη δεύτερη φάση, πάνω από 100 ζευγάρια κλήθηκαν να συμπληρώνουν καθημερινά ερωτηματολόγια σχετικά με τη σ3ξουαλική τους ζωή. Ο στόχος ήταν να καταγράψουν τις απόψεις τους για το προγραμματισμένο και το αυθόρμητο σ3ξ αλλά και να διαπιστώσουν αν οι απόψεις αυτές μπορούσαν να συσχετιστούν με καλύτερη και πιο απολαυστική ερωτική ζωή.

Όπως αποδείχτηκε από τις δυο μελέτες, μπορεί όντως η πεποίθηση πως το αυθόρμητο σ3ξ είναι καλύτερο από το προγραμματισμένο να κερδίζει έδαφος, αλλά δεν υπάρχουν ευρήματα που να αποδεικνύουν επαρκώς πως οδηγεί κι απαραίτητα σε μεγαλύτερη απόλαυση από αυτό που γίνεται μετά από οργάνωση και προγραμματισμό. Όπως άλλωστε δήλωσε και η ίδια η Kovasevics η οποία εργάζεται και ως ειδικός ψυχικής υγείας, σε συνεδρίες της με πελάτες, ουσιαστικά προωθεί την ιδέα του προγραμματισμένου σ3ξ, όχι ως κάτι που θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ως αγγαρεία και να μπει στο πρόγραμμα της εβδομάδας, αλλά μπορεί ως μέρος μιας όμορφης διαδικασίας που συγχρόνως δημιουργεί και την αίσθηση της προσμονής για την ιδιαίτερη μέρα του ζευγαριού, που θα απολαύσει ο ένας τον άλλο.

Η προσμονή, η αναβολή της επιθυμίας αλλά και ο προγραμματισμός άλλων σημαντικών υποθέσεων της ζωής όπως -για παράδειγμα τα επόμενα επαγγελματικά βήματα ή ο προγραμματισμός των καλοκαιρινών διακοπών- συνδέονται με μεγαλύτερη ευχαρίστηση, ικανοποίηση αλλά και μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας. Έχοντας αυτά στο μυαλό μας, είναι σημαντικό να σκεφτούμε πως το σ3ξ δεν μπορεί ουσιαστικά να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα αυτό, όταν ο προγραμματισμός γίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα κι έχει ως στόχο να ενθαρρύνει και να αυξήσει την επαφή.

Στην τελική, όπως κι άλλοι μύθοι γύρω από το σ3ξ έχουν αρχίσει να καταρρίπτονται, όπως για παράδειγμα ο μύθος πως single άτομα που εναλλάσσουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους κάνουν περισσότερο και καλύτερο σ3ξ σε σχέση με όσους βρίσκονται σε σχέση ενώ όλοι γνωρίζουμε πως το πιο πλούσιο σε εμπειρίες, ποιοτικό αλλά κιι αξέχαστο σ3ξ συνεπάγεται συναίσθημα και οικειότητα που υπάρχει μόνο σε μια σχέση, έτσι και ο μύθος πως το αυθόρμητο και πολλές φορές πρόχειρο και γρήγορο σ3ξ είναι πιο απολαυστικό, σίγουρα θα καταρριφθεί σύντομα.

Άλλωστε, όλοι λίγο πολύ ξέρουμε πως η ρουτίνα της καθημερινότητας μας αποσυντονίζει και πολλές φορές μας απομακρύνει ακόμη κι από όσα μας γεμίζουν, όπως είναι ο ποιοτικός χρόνος με το αγαπημένο μας πρόσωπο και ως προς αυτό τελικά λίγος προγραμματισμός μόνο ωφέλιμος μπορεί να είναι. Στην τελική, τι καλύτερο από το να γνωρίζουμε πότε θα βρεθούμε με τον άνθρωπο που μας αρέσει, να περιμένουμε με ανυπομονησία τη στιγμή που θα τ@ συναντήσουμε και να προετοιμαζόμαστε να απολαύσουμε ένα όμορφο και ασφαλές πάντα σ3ξ σε αισθησιακό περιβάλλον;

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου