Το ανθρώπινο σώμα και γενικά η απόλαυση που μπορούμε να του προσφέρουμε μόνοι μας ή και με βοήθεια, είναι ένα θέμα που εξακολουθούμε να μη συζητούμε. Είναι μια ανθρώπινη ανάγκη που έχει συνδεθεί με την ευχαρίστηση, την έκφραση, την τέχνη και πολλές άλλες κατηγορίες που δε χωρούν έτσι εύκολα σε μερικές γραμμές ενός κειμένου. Η απόλαυση μπορεί να επέρχεται με πολλούς τρόπους και σε πολλές διαφορετικές στιγμές, το θέμα συζήτησης όμως σήμερα επικεντρώνεται περισσότερο στα οφέλη που μπορεί να προσφέρει πριν τον ύπνο.

Οι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων μας έχουν δώσει τα δικά τους φώτα πάνω στο θέμα κι όσο το ψάχνουμε βλέπουμε πως συγκλίνουν στις απόψεις τους. Τα θετικά που μπορεί να αποκομίσει κανείς έχουν να κάνουν περισσότερο με την ποιότητα του ύπνου και με το πώς το μυαλό μπορεί να αποπροσανατολιστεί από τα προβλήματα της καθημερινότητας δίνοντας ταυτόχρονα στον οργανισμό μας δύο πράγματα που πραγματικά ζητάει. Ευχαρίστηση και ξεκούραση.

Κάθε φορά που αποφασίζουμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο σώμα μας βραδινές ώρες, ο ύπνος που ακολουθεί γίνεται πιο ποιοτικός. Είναι πιο βαθύς, ενώ αποβάλλει την πίεση και την κούραση της ημέρας. Μετά από κάθε φινάλε, ή θέλουμε κι άλλο ή είμαστε κομμάτια. Οι ορμόνες μάς βοηθούν να χαλαρώσουμε, ενώ βελτιώνεται και η πίεση του αίματός μας. Μέσω αυτού επίσης, μπορούμε να αγαπήσουμε το σώμα μας λιγάκι περισσότερο. Να μην κομπλάρουμε και να συνειδητοποιήσουμε πως ο κάθε οργανισμός μπορεί να χρησιμοποιεί το σώμα του με πολλούς τρόπους, κάνοντας το ελκυστικό όχι μόνο για το άλλο πρόσωπο, αλλά και για εμάς τους ίδιους.

 

 

Η φαντασία, η οποία είναι γνωστό πως τη νύχτα είναι πιο απελευθερωμένη, με αυτόν τον τρόπο ανεβαίνει στα ύψη και μπορούμε να γίνουμε πιο αποδοτικοί. Οι εικόνες που δημιουργεί ο νους μας σε κάθε περίπτωση της ζωής μας, ειδικά σε αυτές τις στιγμές, είναι το κερασάκι στην τούρτα. Μας βοηθά να έχουμε καλύτερες επιδόσεις και μας δίνει μια κλεφτή ματιά σε επιθυμίες μας που ίσως και να διστάζαμε να παραδεχτούμε. Ειδικά μετά από μια μέρα που θα μπορούσαμε να πούμε πως «δεν ήταν και από τις καλύτερές μας», τα οφέλη είναι πολλαπλά και αισθητά. Μας προσφέρεται ανακούφιση από τις ίδιες τις σκέψεις μας, διώχνοντας από πάνω μας βάρη που μπορεί να κουβαλούσαμε για μέρες. Είναι σαν να λέμε πως γινόμαστε οι κύριοι του εαυτού μας αναγκάζοντας τα άσχημα να βγουν, έστω, για ένα μικρό διάλειμμα.

Αφού είναι λοιπόν τρόπος να χαλαρώνει το σώμα και το πνεύμα, μπορούμε ταυτόχρονα να ανεβάσουμε την αποδοτικότητά μας σε σημεία που θέλουμε. Πριν τον ύπνο έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε όσα μας απασχολούν. Μπορεί να μας δίνει λοιπόν την ώθηση να μη σκεφτόμαστε και πολύ, αλλά ταυτόχρονα την ικανότητα να διαχωρίζουμε τα θέματά μας και να διαχειριστούμε καλύτερα καταστάσεις, με πιο καθαρή σκέψη. Ή έστω να δώσουμε μια ακόμη ευκαιρία στο μυαλό μας να δεχτεί όσα άλλες στιγμές της ημέρας αρνούνταν πεισματικά ακόμη και να ακούσει.

Με απλά λόγια, ας μην το σκεφτόμαστε και πολύ. Πέρα από τη στιγμιαία ευχαρίστηση δίνει στο σώμα μας κι ένα σωρό άλλες μικρές βοήθειες. Λειτουργεί σαν παυσίπονο, διασκέδαση κι ελαφρύ ηρεμιστικό, γιατί λοιπόν να το έχουμε ακόμα στη λίστα με τα ταμπού μας; Βέβαια, όπως και κάθε τι άλλο καλό είναι να μην το παρακάνουμε, γιατί τότε θα ρισκάρουμε να χάσουμε και τα θετικά. Το θέμα είναι να αποβάλουμε τα όσα μας προβληματίζουν και να αφήσουμε τον εαυτό μας λίγο πιο ελεύθερο σε μια απόλαυση που μας προσφέρει μια άλλη ποιότητα ζωής.

Συντάκτης: Σία Πέρση
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη