Αν σου ζητούσαν να περιγράψεις συνοπτικά τη ζωή σου, ποια τρία ουσιαστικά θα έβρισκες στα γρήγορα; Κάποιοι θα έλεγαν απλά: σχέσεις, σχέσεις, σχέσεις. Θες ερωτικές; Θες φιλικές ή οικογενειακές; Θες επαγγελματικές ή απόμακρες; Πρόκειται πάντως για λέξη που αγαπούμε ιδιαίτερα. Ας μην κρυβόμαστε όμως, μεταξύ μας είμαστε, η μία κατηγορία τείνει να απασχολεί λίγο περισσότερο τα άμοιρα κεφαλάκια μας. Δε συνεπάγεται αυτό ότι είναι το μόνο που μας απασχολεί -μπορεί και ‘ναι!- αλλά σίγουρα καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας. Έτσι, ίσως έχουμε βρεθεί μέσα σε επιπόλαιες, σοβαρότερες ή και πολύ σοβαρές ερωτικές και συναισθηματικές εμπειρίες στις οποίες όμως συνειδητά αποφύγαμε να πούμε πέντε βασικές σκέψεις μας. Και γιατί το κάναμε αυτό; Μα φυσικά επειδή είναι από τις σκέψεις που περιλαμβάνουν συναισθήματα. Που με κάποιον τρόπο μας εκθέτουν στα μάτια του εκάστοτε άλλου μας μισού, ίσως κρύβουν ανασφάλειας και μερικές από αυτές τις συγκρατούμε πιστεύοντας πως ίσως κάνουν το πρόσωπο απέναντί μας να νιώσει άβολα.

 

1. Φοβάμαι

«Φοβάμαι για το πού πηγαίνει η σχέση μας, για το αύριο, για το άμεσο και μακρινό μέλλον». Η λέξη αυτή μπορεί να συνοδεύεται από τέτοιου είδους φράσεις που κρύβουν ανασφάλειες για τη μεταξύ μας συναισθηματική κατάσταση αλλά και τον τρόπο που θα νιώσουμε αν επαληθευτούν οι φόβοι μας πέρα από αυτή. Για παράδειγμα, μπορεί να φοβόμαστε ότι θα χάσουμε την εργασία μας ή ότι δε θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις ποικίλες υποχρεώσεις μας, αλλά διστάζουμε να το αποκαλύψουμε αφού την ίδια τη λέξη «φόβος» έχουμε μάθει τελικά να τη φοβόμαστε.

 

Πόσα σε παίρνει να κρύψεις σε μια επανασύνδεση; Μάθε με ένα κλικ εδώ!

 

2. Ζηλεύω

Αυτό το γνωστό σε όλους πράσινο και κάπως αποκρουστικό τέρας της ζήλειας, ακόμη κι όταν μας κοιτά κατάματα με επιμονή και κακία, είναι κάτι που δύσκολα θα παραδεχτούμε στο ταίρι μας ότι είναι υπαρκτό. Μπορεί να καιγόμαστε από τη ζήλεια και να μας πλημμυρίζουν οι αμφιβολίες για το τι κάνει το άλλο μας μισό μακριά μας. Μπορεί να βλέπουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του και να μας κατακλύζουν σκέψεις ή -λογικές και μη- απορίες, αλλά πολύ δύσκολα θα του δώσουμε να καταλάβει τι είναι αυτό που κάνει το πρόσωπό μας λίγο να αλλάζει, ενώ εύκολα θα αρκεστούμε σε ένα αόριστο «τίποτα». Πιθανότατα η αντίδρασή μας να εκδηλωθεί με απομάκρυνση, υποτίμηση ή υπερβολική αγάπη.

 

3. Δεν ξέρω

«Δεν ξέρω τι πραγματικά νιώθω», «δεν ξέρω πώς να συμπεριφερθώ στα γεγονότα που προκύπτουν», «δεν ξέρω αν θα είμαι πιστός στο μεταξύ μας». Ένα είναι το σίγουρο: έχω πλήρη άγνοια του τι μου συμβαίνει ή του τι θα ήθελα να μου συμβεί, αλλά μάλλον φοβάμαι να το πω για να μη φανώ αδαής ή δείξω αδυναμία.

 

4. Σκέφτομαι ερωτικά κάποιο άλλο πρόσωπο

Ακόμη και σε ταιριαστές και ωραίες σχέσεις είναι πιθανό να έχουμε σκεφτεί κάθε άλλο παρά φιλικά ένα άλλο, τρίτο πρόσωπο. Αυτό που μοιάζει σχεδόν απίθανο ωστόσο είναι να φτάσει κανείς να το ομολογήσει, καθώς μια τέτοια δήλωση προϋποθέτει γερά κότσια και πολύ θάρρος, αφού συνέπειες προφανώς θα υπάρξουν. Συνήθως η φράση αυτή λέγεται κατόπιν λήξεως της σχέσης, είτε από εγωισμό και με πρόθεση να πληγώσουμε, είτε από τύψεις, θέλοντας να το βγάλουμε από μέσα μας.

 

5. Έχω επικοινωνία με πρώην μου

Ή για να το συνδυάσουμε με το παραπάνω, σκέφτομαι ακόμη το πρόσωπο αυτό. Ας μας πει κάποιος ειλικρινά, με το χέρι στην καρδιά, έχει παραδεχτεί ποτέ μπροστά στο αμόρε του ότι σκέφτεται ακόμη ερωτικά τον ή την πρώην; Μπορεί να μη συμβαίνει συχνά αλλά ίσως να γίνεται σε πολύ καίριες στιγμές και να συνδυάζεται με μια κάποια επικοινωνία. Ακόμη κι αν κάποιος πει στον νυν σύντροφό του κάτι φαινομενικά ακίνδυνο για μια προηγούμενη σχέση εξυπακούεται ότι προϋπήρξε μια σειρά σκέψεων για το συγκεκριμένο άτομο. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι η συχνότητα και η ένταση όσων θα ειπωθούν για την προηγούμενη σχέση αλλά και το είδος της επικοινωνίας που κρατάμε. Κι αυτό γιατί ενίοτε κρύβουν βαθύτερα κίνητρα και επιθυμίες.

Όλες οι ανωτέρω φράσεις είναι σίγουρα πράγματα που διστάζουμε ή και αποφεύγουμε να ομολογήσουμε στο άλλο μας μισό. Και το κάνουμε αυτό για διαφορετικούς λόγους την κάθε φορά, αλλά κυρίως για να μην τρίξουν τα θεμέλια αυτής της σχέσης. Γιατί μπορεί στους άλλους να μην το παραδεχόμαστε εύκολα, αλλά μέσα μας συνήθως νιώθουμε ανασφαλείς, δεν έχουμε καμία διάθεση να ξεκινήσουμε καβγά και να δώσουμε λαβή για οριστική ρήξη· ή απλώς είμαστε αρκετά αφελείς για να πιστεύουμε ότι μόνο εμείς τα σκεφτόμαστε.

Αλήθεια εσύ ποια φράση από τις παραπάνω δε θα τολμούσες να ομολογήσεις στο ταίρι σου, αλλά θα παραδεχόσουν άνετα στον εαυτό σου ότι την έχεις σκεφτεί;

Συντάκτης: Εύη Λεγάτου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη