6%ce%be%ce%bc%ce%ba%cf%85%cf%84%ce%bc

Το σπέρμα είναι μια παχύρρευστη, κρεμώδης, ελαφρώς μπεζ ουσία που αποτελείται από σπερματοζωάρια κι ένα υγρό που ονομάζεται σπερματικό πλάσμα. Με άλλα λόγια, το σπέρμα περιέχει δύο ξεχωριστά συστατικά: το σπέρμα και το υγρό. Τα σπερματοζωάρια -περίπου 1 έως 5 τοις εκατό του σπέρματος – είναι τα κύτταρα αναπαραγωγής που μοιάζουν με γυρίνους και περιέχουν τις μισές γενετικές πληροφορίες για τη δημιουργία ανθρώπινων απογόνων. Το υγρό του σπερματικού πλάσματος, το οποίο αποτελείται περίπου κατά 80 τοις εκατό από νερό, αποτελεί το υπόλοιπο.

Και τώρα που τελειώσαμε, μεταφορικά και μη, με τη βιολογία, πάμε στο καυτό ερώτημα: Να καταπιείς στο στοματικό, ή να φτύσεις; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αυτή την ερώτηση πέρα από σένα που προσφέρεις το στοματικό. Εμείς, απαντάμε μέσω των s3x experts μας στις πιο κοινές ερωτήσεις κι εσύ, διαβάζεις και κρίνεις.

 

Είναι πράγματι ασφαλές να καταπιείς;

Ως επί το πλείστον, ναι, τα συστατικά που συνθέτουν το σπ3ρμα είναι ασφαλή για κατάποση.

 

Είναι τόσο πλούσιο σε πρωτεΐνες όσο λένε όλοι;

Παρά τη φήμη του ότι είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, θα πρέπει πιθανότατα να καταναλώσεις γαλόνια σπ3ρματος για να δεις οποιαδήποτε διατροφικά οφέλη για την υγεία. Αν και η ποσότητα του 3κσπερμάτισης ποικίλλει από άτομο σε άτομο -ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία και η υγεία- η πρωτεΐνη αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος- το ένα εικοστό του συνόλου του υγρού.

 

Τι άλλο περιέχει το σπέρμα;

Μαζί με την πρωτεΐνη και το νερό που αναφέρθηκαν παραπάνω, το σπ3ρμα περιέχει επίσης μια ποικιλία άλλων συστατικών, όπως:

ζάχαρη, φρουκτόζη και γλυκόζη
νάτριο
κιτρικό οξύ
ψευδάργυρο
ασβέστιο
γαλακτικό οξύ
μαγνήσιο
κάλιο
ουρία

 

Αν έχει πραγματικά θρεπτικά συστατικά, αυτό σημαίνει ότι έχει θερμίδες;

Ναι, αλλά όχι τόσες όσες νομίζεις. Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, το σπέρμα δεν είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνο. Κάθε κουταλάκι του γλυκού εκσπερμάτισης -η μέση ποσότητα που παράγεται κάθε φορά- έχει περίπου πέντε έως επτά θερμίδες, δηλαδή περίπου τις ίδιες θερμίδες με μια τσίχλα.

 

Πώς είναι η γεύση του;

Δεν υπάρχει ενιαία περιγραφή της γεύσης του σπ3ρματος, επειδή μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.  Αν και δεν υπάρχει άμεση σύνδεση που να αποδεικνύει ότι η διατροφή ενός ατόμου επηρεάζει άμεσα τη γεύση του σπ3ρματός του, υπάρχουν κάποιες ανεπίσημες ενδείξεις. Υπάρχουν μερικές τροφές που θα μπορούσαν να κάνουν τη γεύση του σπέρματος πιο εύγευστη ή λιγότερο όξινη, όπως:

Σέλινο
μαϊντανός
σιταρόχορτο
κανέλα
μοσχοκάρυδο
ανανάς
παπάγια
πορτοκάλι

Από την άλλη πλευρά, πολλοί πιστεύουν ότι μια πικράδα θα μπορούσε να αποδοθεί σε άλλα τρόφιμα, καθώς και σε ουσίες όπως:

σκόρδο
κρεμμύδι
μπρόκολο
λάχανο
φυλλώδη λαχανικά
σπαράγγια
κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα
αλκοόλ
τσιγάρα
καφές

 

Είναι όντως ενισχυτικό της διάθεσης;

Ενδεχομένως! Υπάρχουν κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν φυσικές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες στο σπ3ρμα. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

ενδορφίνες
οιστρόνη
προλακτίνη
οξυτοκίνη
ορμόνη απελευθέρωσης θυρεοτροπίνης
σεροτονίνη

Μια μελέτη του 2002 που διεξήχθη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Albany εξέτασε 293 γυναίκες κολεγιακής ηλικίας για να δει αν η έκθεση στο σπ3ρμα, χωρίς τη χρήση εξωτερικών προφυλακτικών, επηρέασε τη συνολική τους διάθεση. Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι εκτέθηκαν άμεσα στο σπέρμα παρουσίασαν σημαντικά καλύτερη διάθεση και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Ωστόσο, η μελέτη αυτή θα πρέπει να διαβάζεται με κάθε επιφύλαξη.

 

Υπάρχουν άλλα οφέλη για την υγεία;

Ίσως. Παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως ανεβάζει τη διάθεση και μειώνει το άγχος, η έκθεση στο σπ3ρμα θα μπορούσε να βοηθήσει και στην υγεία της εγκυμοσύνης. Μια μελέτη του 2003Trusted Source διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που εκτέθηκαν σε σπ3ρμα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προεκλαμψία, μια σπάνια επιπλοκή της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, πρόκειται για μία μόνο μελέτη και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να υποστηριχθούν αυτά τα ευρήματα.

 

Μπορεί η κατάποση να σε θέσει σε κίνδυνο για ΣΜΝ;

Ακριβώς, όπως και κάθε άλλη μορφή σ3ξ χωρίς προφυλάξεις, η κατάποση σπέρματος μπορεί να σε θέσει σε κίνδυνο για ΣΜΝ. Χωρίς μέθοδο αντισύλληψης με φραγμό, βακτηριακές λοιμώξεις όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια, μπορούν να προσβάλουν τον λαιμό. Οι ιογενείς λοιμώξεις από δέρμα σε δέρμα, όπως ο έρπης, μπορεί να προκύψουν από την επαφή.

Πριν εσύ και ο σύντροφός σου προβείτε σε οποιαδήποτε σ3ξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένης της στοματικής διέγερσης, φροντίστε να κάνετε μια συζήτηση σχετικά με το πότε εξετάστηκε/ς τελευταία φορά ή αν πιστεύεις ότι πρέπει να εξεταστεί/ς.