Γι’ ακόμα μία φορά προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση στο αιώνιο ερώτημα «Μετράει τελικά το μέγεθος;». Πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά και πιο καυτά θέματα συζήτησης. Ένα από αυτά που μπορεί να σ’ αφήσουν ξύπνιο όλη νύχτα και να βασανίζουν το μυαλό και το κορμί σου. Αυτή τη φορά, δε θα δώσουμε απάντηση με βάση τη λογική, ούτε με βάση την επιθυμία και την υποκειμενική αισθητική, αλλά θ’ απαντήσουμε βάσει στοιχείων από νέες έρευνες, που έρχονται να ταράξουν τα νερά, μιας και μέχρι στιγμής επικρατούσε η λογική –και για λόγους συναισθηματικής ασφάλειας- πως το μέγεθος δε μετράει. Ωστόσο, τα πράγματα απ’ ότι φαίνεται δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς το μέγεθος μετράει και μάλιστα μετράει πολύ.

Η πρώτη έρευνα αφορά στη μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι αξιολόγησαν ποικίλους παράγοντες -όπως το μέγεθος, το υλικό, την τιμή- από βοηθήματα που χρησιμοποιούν οι γυναίκες προκειμένου να διαπιστώσουν τι αρέσει σ’ αυτές. Οι κριτικές από 265 τέτοια βοηθήματα οδήγησε στο συμπέρασμα πως το μεγαλύτερο δεν είναι πάντα καλύτερο, αλλά περισσότερο καλύτερο φαίνεται να είναι το πιο παχύ.

Συγκεκριμένα, η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Journal of S3x Research, κι αναφέρει πως η περίμετρος του πeους έχει μεγαλύτερη σημασία για την ευχαρίστηση της γυναίκας παρά το μήκος του. Όσο μεγαλύτερη η περίμετρος, τόσο μεγαλύτερη ευχαρίστηση προσφέρει κατά τη διείσδuση στον κόλπο. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι -και σύμφωνα πάντα με την έρευνα, τα πιο αγαπημένα παιχνίδια των γυναικών είχαν μέση περίμετρο 4,85 ίντσες (12.3 εκατοστά) ενώ το μήκος των περισσότερων παιχνιδιών ήταν μεγαλύτερο από τον πραγματικό μέσο όρο μήκους του ανδρικού μορίου, ωστόσο αυτό «δεν αποτελούσε σημαντικό παράγοντα πρόβλεψης της απήχησης» όπως αναφέρουν οι μελετητές.

Μία δεύτερη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο World Journal of Men’s Health δείχνει πως ο μέσος όρος των γυναικών που φαίνεται ότι επηρεάζονται από το μέγεθος έχει αυξηθεί κατά 24% τα τελευταία 30 χρόνια. Κι αυτή είναι μια «ανησυχητική» ανακάλυψη. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ ανέλυσαν 75 μελέτες με περισσότερους από 55.000 άνδρες από το 1992 έως το 2021 και φοβούνται ότι αυτή η αύξηση οφείλεται σε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, η καθιστική ζωή, η ρύπανση και η έκθεση σε χημικές ουσίες που μπορούν να διαταράξουν το ενδοκρινικό σύστημα και τις ορμόνες. «Οποιαδήποτε αλλαγή στην ανάπτυξη πρέπει να μας προβληματίζει, επειδή το αναπαραγωγικό μας σύστημα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ανθρώπινης βιολογίας», «Αν βλέπουμε μια τόσο γρήγορη αλλαγή, σημαίνει ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στο σώμα μας».

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, συμπεραίνουμε λοιπόν πως τα πράγματα αλλάζουν· αλλάζουν γιατί αλλάζουν οι άνθρωποι κι αλλάζει η ζωή των ανθρώπων. Όλες οι μεταβολές αν μη τι άλλο έχουν αντίκτυπο στο σώμα και στη γενικότερη βιολογία του. Κι αυτό είναι κάτι που από τη μια θα έπρεπε να μας θορυβεί, από την άλλη πρόκειται για την αναπόφευκτη εξέλιξη που θα φέρει το πλήρωμα του χρόνου -χωρίς να σημαίνει ότι με τον όρο «εξέλιξη» εννοούμε μόνο αυτή που διαγράφει ανοδική πορεία. Ζούμε διαφορετικά από ότι ζούσαν πριν από 30 χρόνια κι όσο ραγδαία είναι αυτή η αλλαγή, άλλο τόσο ραγδαία φαίνεται πως θα είναι και τα αποτελέσματά της στο παρόν και στο μέλλον. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, μα θα πρέπει να διαχειριστούμε.

Το μέγεθος έχει «κλείσει σπίτια» όπως φάνηκε κι από μία τρίτη έρευνα που έκανε το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών σε 3000 άνδρες και γυναίκες. Αφού το μέγεθος παίζει σημαντικό ρόλο κι ορίζει κατά κάποιον τρόπο τη σεξουαλική πράξη, τον οργ@σμό και την ικανοποίηση των συντρόφων. Ποσοστό πάνω από 80% απάντησε πως, ναι, το μέγεθος παίζει ρόλο στην ερωτική απόδοση. Κι εδώ είναι σημαντική μια υποσημείωση, καθώς τα 13 εκατοστά αποτελούν το φυσιολογικό μέσο όρο, αλλά στο μυαλό ανδρών και γυναικών τα 17 εκατοστά θεωρούνται, λανθασμένα, το κανονικό μέγεθος.

Οι αυταπάτες αυτές, αλλά κι όλες οι βιολογικές μεταβολές που αναφέραμε παραπάνω, επηρεάζουν τη σ3ξουαλική ζωή των συντρόφων, ίσως και καταλυτικά. Αφού σχέση ερωτική χωρίς σ3ξ δεν είναι σχέση. Κι όταν το σ3ξ δεν πάει καλά, τότε αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στη σχέση. Οι άνδρες από την πλευρά τους, όταν εμμένουν στο μέγεθος, επηρεάζονται αρνητικά, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, αφού αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή τους, αλλά μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα όπως κατάθλιψη –σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, αφού οι σχέσεις είναι πολύπλευρες και μια κακή στuση μπορεί να φέρει στην επιφάνεια ακόμα περισσότερα κρυμμένα θέματα. Το αίσθημα του ανικανοποίητου, του μη ολοκληρωμένου δημιουργεί κενά στις σχέσεις με τη σειρά του κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα είτε την απιστία είτε τη διάλυση της σχέσης.

Ωστόσο, η σ3ξουαλική πράξη δεν αφορά μόνο στην ευχαρίστηση που εισπράττει κάθε σύντροφος από τη διείσδuση. Η ευχαρίστηση που φέρει, έχει να κάνει με το σύνολο της πράξης. Σχετίζεται με το πάθος και τον πόθο και το πώς αυτά εκφράζονται προς το άλλο πρόσωπο τη στιγμή της επαφής. Σχετίζεται με την επιθυμία του ενός να ικανοποιήσει τον άλλον κι όχι μόνο τον εαυτό του -και για να επιτευχθεί αυτό, υπάρχουν πολλοί τρόποι και πολλά μέσα. Το βασικότερο είναι το μυαλό, η σκέψη και το συναίσθημα που δημιουργεί η σκέψη. Εκεί εντοπίζεται τόσο η αρχή όσο και η ολοκλήρωση κάθε πράξης.

Το σώμα του συντρόφου μπορεί να μην έχει τις ιδανικές αναλογίες –με βάση αυτό που πλασάρεται ως ιδανικό σήμερα- μα το σώμα του ανθρώπου που επιλέγουμε για σύντροφο, είναι το ιδανικό μέσα μας, στον τρόπο που το αγαπάμε, στο κατά πόσο το ποθούμε, στην επιθυμία μας να κάνουμε τον άλλον να νιώθει μοναδικός, γιατί πράγματι είναι για εμάς. Αυτό δεν έχει να κάνει με κανένα μέγεθος μορίου, μα εξαρτάται από το μέγεθος της σύνδεσης που έχουμε αναπτύξει σαν ζευγάρι. Κι όσο μεγαλύτερη η σύνδεση, τόσο μεγαλύτερη και η ευχαρίστηση που προκύπτει ως αποτέλεσμα μέσα από κάθε πράξη που συμβαίνει στα πλαίσια αυτής –σ3ξουαλική και μη-. Γι’ αυτό καλύτερα αφήστε τα μεγέθη στην άκρη κι απολαύστε τον έρωτα στην ουσία του.

Συντάκτης: Έλενα Τσιολάκη