Είναι στη φύση του ανθρώπου η σωματική και συναισθηματική εγγύτητα, καθώς προσφέρει ασφάλεια κι εμπιστοσύνη, δύο θα έλεγε κανείς αρετές που είναι αναγκαίες για την επιβίωση και την υγιή ανάπτυξη του ατόμου. Οι συναισθηματικοί δεσμοί αποτελούν δομικό στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Και η ερώτηση είναι: Υπάρχουν μεγαλύτερα χαρίσματα που ενισχύουν και ζωντανεύουν την ανθρώπινη ύπαρξη από τον έρωτα και την αγάπη; Που δείχνουν ότι ο δεσμός είναι κάτι παραπάνω από δυο σώματα που περνούν καλά μαζί, πως σε θέλει στον βαθμό που θέλεις εσύ, πως αυτή η κατάσταση την οποία βιώνεις δεν είναι μονόπλευρη κι όλα αυτά που αισθάνεσαι δεν είναι κατασκεύασμα της φαντασίας σου.

Μπορεί το σ€ξ να είναι μια δυνατή κατάσταση από μόνη της, διότι η ένωση των δύο κορμιών, που ξαφνικά γίνονται ένα και κάθε φόβος, κάθε ανησυχία αντικαθίσταται από μια σιγουριά, μια δύναμη. Η αυτοπεποίθηση δυναμώνει κι αισθάνεσαι ότι μαζί μπορείτε να κατακτήσετε τον κόσμο. Όμως καταλαβαίνεις ότι μόνο του το σ€ξ δεν είναι αρκετό. Εκεί λοιπόν έρχεται η συναισθηματική σύνδεση.

Η συναισθηματική σύνδεση απαιτεί επικοινωνία, προσπάθεια και διάθεση να είσαι εκεί, να αφιερώνεις χρόνο και να ακούσεις αληθινά τον σύντροφό σου, να κατανοήσεις τις ανάγκες και τις ανησυχίες του, να δείχνεις ουσιαστική υποστήριξη. Αυτή η επαφή και η αλληλεπίδραση είναι ένα μέσο για την αυτοπραγμάτωση, την πνευματική και συναισθηματική ωρίμανση. Και για να μην ανησυχείς, υπάρχουν πράγματα πριν και μετά το σ€ξ που δείχνουν ότι είστε ισχυρά δεμένοι συναισθηματικά. Απλά κι όμορφα πράγματα.

 

1. Η ερωτική χημεία προκύπτει μέσα από τον κοινό χρόνο

Δεν έχετε μια σχέση «έλα το βράδυ σπίτι μου». Πάτε μια βόλτα, για ένα φαγητό ή ποτό, αφιερώνετε χρόνο στη σχέση σας και να κάνετε πράγματα μαζί εκτός κρεβατοκάμαρας, τα οποία για κάποιο ανεξήγητο λόγο αυξάνουν τη σωματική έλξη του ενός προς τον άλλο. Έτσι, κανονίζετε να πάτε να ακούσετε live μουσική, πάτε για χορό, σινεμά και καταλήγετε να φιλιέστε με πάθος σε κάποια γωνία.

 

2. Το μιλητό

Ένας σημαντικός παράγοντας που δείχνει ότι είστε συναισθηματικά δεμένοι είναι η επικοινωνία που έχετε πριν τη συνάντησή σας. Αν μιλάτε με αμεσότητα και οικειότητα, χωρίς άγχος για το αν χαλάσει η βραδιά που έρχεται, είτε με μηνύματα είτε στο τηλέφωνο. Αν αισθάνεστε εκατέρωθεν άγχος και νιώθετε την ανάγκη να είστε όλη μέρα πάνω από ένα κινητό, μέχρι να έρθει το βράδυ, δεν είναι καλό σημάδι.

 

3. Το ενδιαφέρον

Όταν βρεθείτε και κάνει ο ένας στον άλλον ερωτήσεις του τύπου «πώς πήγε η μέρα σου ή πώς αισθάνεσαι σήμερα;» δεν είναι για να περάσει η ώρα. Αυτές οι απλές ερωτήσεις δείχνουν ότι ενδιαφέρεσαι για τα συναισθήματα και τις ανάγκες του συντρόφου σου κι ότι είσαι εκεί για να τον ακούσεις, να γίνεις ένα με την καθημερινότητά του και να συζητήσετε για τυχόν προβληματισμούς σας, χωρίς το άγχος ότι αυτό θα χαλάσει την ερωτική διάθεση.

 

4. Είτε με φόρμες, είτε όχι

Το ντύσιμό σας δεν αλλάζει τη διάθεση για σ€ξ. Μπορεί να φοράτε πιτζάμες, μπορεί να έχετε μόλις ετοιμαστεί για ρεβεγιόν κι όμως, να υπάρχει η ίδια επιθυμία για γδύσιμο. Αυτό δείχνει άνεση και οικειότητα μεταξύ του ζευγαριού, δύο βασικά χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι συνδέεστε συναισθηματικά.

 

Κι έρχεται λοιπόν αυτή η ώρα που βαρεθήκατε την ταινία που είχατε βάλει να δείτε κι αποφασίζετε να πάτε προς την κρεβατοκάμαρα (ή και στον καναπέ, διακρίσεις δε γίνονται) και γίνεστε ένα. Μετά; τι γίνεται μετά;

 

1. Δίνετε χρόνο στο σώμα

Μένετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι αγκαλιασμένοι, με μερικά φιλιά, για παράδειγμα στο μέτωπο, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια συνδεσμική εμπειρία μεταξύ σας, κρατώντας ακόμα τη σωματική επαφή.

 

2. Οι κουβέντες μετά

Συζητάτε στο σκοτάδι και χωρίς να έχετε ντυθεί, κάνοντας πλάνα, μιλώντας για το μέλλον, κανονίζοντας βραχυπρόθεσμα ή ακόμη και μακροπρόθεσμα σχέδια, όπως για παράδειγμα που θα πάτε διακοπές το καλοκαίρι ή ίσως και το Σαββατοκύριακο που έρχεται. Αφήνεστε να είστε εκτεθειμένοι σωματικά και ψυχικά με ευκολία.

 

3. Κοινή χαλάρωση

Πράγματα απλά, όπως το να δείτε ταινία (αυτή που αφήσατε προηγουμένως, αν και δε θα ήταν ενδιαφέρουσα) ή να κάτσετε μαζί στον καναπέ και να βάλετε να ακούσετε μουσική, πίνοντας ένα ποτό ή και τρώγοντας κάτι, ή κάνοντας μασάζ ο ένας στον άλλον δείχνουν έντονη συναισθηματική οικειότητα.

 

4. Καμία ντροπή

Όταν κυκλοφορείτε στο σπίτι χωρίς τα ρούχα σας, δίχως καμία ντροπή για την έκθεση του σώματός σας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι νιώθετε εμπιστοσύνη κι άνεση με το ταίρι σας, είναι μια ισχυρότατη ένδειξη πως πέρα από τα σώματα, έχουν συνυπάρξει αρμονικά και οι συνειδήσεις.

Οι παραπάνω ενδείξεις φυσικά δεν είναι οι μόνες που «απαιτούνται» για την ανάπτυξη μιας ισχυρής συναισθηματικής σύνδεσης. Χρειάζεται προσοχή και προσπάθεια κι από τις δύο πλευρές καθώς κι επένδυση χρόνου, διότι δεν είναι εύκολο να αναπτυχθούν η οικειότητα, η άνεση, η αμοιβαία υποστήριξη κι ο σεβασμός μεταξύ του ζευγαριού. Όταν όμως τα παραπάνω υλικά αναμειχθούν, θα βγει μια πολύ όμορφη, υγιής και ηδονική σχέση.

Συντάκτης: Ελένη Λου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου