Ξυπνάς απότομα. Ανασαίνεις πνιχτά, λαχανιασμένα. Το μυαλό σου στροβιλίζεται ακόμη. Η καρδιά σου χτυπάει δυνατά. Από την ένταση, τη λαχτάρα, την ηδονή. Εντάξει, όνειρο ήταν λες κι ανακουφίζεσαι ελάχιστα. Μα ήταν τόσο έντονο, σχεδόν πραγματικό. Ξαναπαίζουν στο μυαλό σου όλες οι έντονες σκηνές, το φιλί, το χάδι, η κορύφωση που μόλις βίωσες στον ύπνο σου. Δαγκώνεις τα χείλη. Σκέφτεσαι ακόμη τον παρτενέρ σου και μιλιά δε βγαίνει από το στόμα σου. Οι σκέψεις σου διαδέχονται η μία την άλλη και συγχέονται όλες μες στο κεφάλι σου. Δε θα το εκμυστηρευτείς ποτέ, σκέφτεσαι, σε κανέναν. Από φόβο όμως ή από πάθος; Είναι τα ερωτικά μας όνειρα μια προέκταση ενός καταπιεσμένου απωθημένου; Ή απλά δημιουργήματα ενός ελεύθερου υποσυνειδήτου;

Ο Daniel Wegner απέδειξε σε έρευνα του ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν ενεργητικά να συμπιέσουν ή να αποβάλουν κάποιες σκέψεις τους, οι ίδιες αυτές σκέψεις μετατρέπονται σε όνειρα. Βλέπεις, το υποσυνείδητο δεν ακολουθεί τους ίδιους κανόνες που η ρεαλιστική λογική υποχρεούται.  Το εύρημα αυτό επικυρώνει ουσιαστικά τη θέση του Σίγκμουντ Φρόιντ ότι τα όνειρα αποτυπώνουν τις πιο βαθιά ασυναίσθητες σκέψεις κι επιθυμίες μας. Από την άλλη αυτό δεν αποκλείει ότι τα ερωτικά όνειρα αποτελούν ίσως μια διέξοδο της καθαρά βιολογικής μας ανάγκης για ερωτική επαφή. Πιο κάτω θέτονται τα 10 πιο συνηθισμένα ερωτικά όνειρα και η ερμηνεία τους.

 

1. Yes boss!

Από τα πιο συνηθισμένα ερωτικά όνειρα αποτελεί η ερωτική επαφή με το αφεντικό ή τον προϊστάμενό σου. Βλέπεις δεν είναι τυχαίο ότι η εξουσία είναι από μόνη της διεγερτική, μα δε σημαίνει απαραίτητα πως γουστάρεις το αφεντικό σου. Αυτού του είδους το όνειρο ίσως να αποτελεί απλώς την ανάγκη και τη δίψα σου για επαγγελματική εξέλιξη. Συμβολίζει την προσωπική σου ενδυνάμωση για διεκδίκηση μιας πιο ηγετικής θέσης. Στο πρόσωπο του δικού μας αφεντικού ενσαρκώνεται η ανάγκη για εξουσία, δύναμη και ανέλιξη.

 

2. Αχ αυτός ο πρώην

Καταρχάς ηρέμησε. Το όνειρο αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως το υποσυνείδητό σου στέλνει μηνύματα επανασύνδεσης. Ίσως και να σημαίνει, ίσως και όχι. Αν ο χωρισμός είναι πρόσφατος χρειάζεται χρόνο το μυαλό και το σώμα να προχωρήσουν και να απελευθερωθούν μπροστά σε ένα καινούργιο σύντροφο. Ίσως να σου υποδεικνύει το υποσυνείδητό σου κάποια άλυτα συναισθηματικά θέματα που ακόμη σας δένουν. Αν πάλι ο χωρισμός μετράει χρόνια ίσως το υποσυνείδητό σου να θέλει να σου υπενθυμίσει κάποια δικά σου κομμάτια που άφησες με τον τελειωμό της σχέσης αυτής. Δεν είναι δηλαδή απαραίτητο το γεγονός ότι σου λείπει ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Ίσως να σου λείπεις εσύ όπως ήσουν τότε.

 

3. Με τον άγνωστο Χ

Το όνειρο μιας καυτής βραδιάς με ένα άγνωστο ήταν αρκετό για να το σκέφτεσαι όλη την υπόλοιπη ημέρα. Συνήθως αυτός ο άγνωστος συμβολίζει τη δική σου λίμπιντο. Ερωτικά όνειρα με αγνώστους συνήθως υποδηλώνουν την ερωτική μας διάθεση η οποία ίσως παραμελήθηκε τον τελευταίο καιρό. Ο άγνωστος συμβολίζει όσα βρίσκεις γοητευτικά στο φύλο που σε ελκύει κι όλα όσα θα ήθελες να δοκιμάσεις ερωτικά αλλά δεν το έχεις επιχειρήσει ακόμη.

 

4. Celebrity-me

Αποτελεί ξεκάθαρα όνειρο θερινής νυκτός, για τους περισσότερους από εμάς, το όνειρο ερωτικής επαφής με celebrity. Δύο εκδοχές έχουν κυρίως υιοθετηθεί για να εξηγήσουν το όνειρο αυτό. Η πρώτη είναι ότι συνειδητά βρίσκεις το άτομο αυτό τρομερά ελκυστικό οπότε η επιθυμία σου στο όνειρο συμφωνεί με την πραγματικότητα. Η δεύτερη είναι ότι ασυνείδητα έχεις συνδέσει το άτομο αυτό με κάτι που θαυμάζεις. Θαυμάζεις δηλαδή αυτό που αντιπροσωπεύει το άτομο αυτό, με αποτέλεσμα να παίρνει μορφή στο όνειρό σου, μέσα από το πρόσωπό του.

 

5. Με το αντίθετο από αυτό που σε εκλύει φύλο

Το σάστισμά σου μπροστά σε ένα τέτοιο όνειρο είναι κατανοητό. Όμως δεν ήρθε η ώρα να αμφισβητήσεις όσα ήξερες για σένα, στις περισσότερες δηλαδή των περιπτώσεων. Ίσως αποτελεί μια πιο απελευθερωμένη πλευρά του πόσο άνετα νιώθεις με τα άτομα του φύλου αυτού. Ο θαυμασμός σου, η οικειότητα και η εγγύτητα που νιώθεις με τα άτομα αυτά ερμηνεύτηκαν από το υποσυνείδητό σου μέσω ενός ερωτικού ονείρου.

 

6. Σε δημόσιο χώρο

Πολλές φορές τα ερωτικά μας όνειρα σκηνοθετούνται σε χώρους που είτε δεν έχουμε ποτέ δοκιμάσει, είτε ντρεπόμαστε, είτε αποφεύγουμε να έχουμε ερωτική επαφή. Η ερωτική επαφή σε δημόσιο χώρο αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες φαντασιώσεις. Δεν ξαφνιάζει λοιπόν το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται και στα πιο συνήθη ερωτικά όνειρα. Για επικοινώνησε το με το ταίρι ή τον ερωτικό παρτενέρ σου και ίσως η απάντηση σε εκπλήξει. Ίσως η φαντασίωση να γίνει πράξη.

 

7. Μόνο φίλοι;

Ξεκινώντας να ξεκαθαρίσουμε ότι ένα ερωτικό όνειρο με κάποιο φίλο σου δεν υποδεικνύει κάποιο κρυμμένο έρωτα. Υποσυνείδητα όμως έχεις συνδέσει τον φίλο σου με κάποιες, αξίες, χαρακτηριστικά ή υλικά αγαθά  που κατέχει και θα ήθελες κι εσύ να αποκτήσεις. Μέσα από τα όνειρά μας λοιπόν  η επιθυμία να αποκτήσουμε αυτό που θαυμάζουμε στους φίλους μας κάποιες φορές παίρνει μορφή μέσα από την ερωτική πράξη.

 

8. Παρτενέρ > 2

Τη φράση ένας ίσον κανένας την έχεις ακουστά έτσι; Ε, μάλλον γι’ αυτή την κατάσταση θα το πρωτοείπαν. Όταν το τρίο, η εναλλαγή συντρόφων ή και μια μορφή οργίου πρωταγωνιστεί στον ύπνο σου τότε καλά θα κάνεις να το απολαύσεις. Άλλωστε πόσες φορές θα ζήσεις την εμπειρία αυτή; Αν και δημοφιλές όνειρο δε συμβολίζει απαραίτητα κάτι άλλο εκτός από την επιθυμία σου να ζήσεις κάποια ανάλογη εμπειρία. Τι σε εμποδίζει πραγματικά από το να το ζήσεις;

 

9. Με συνάδελφο

Θέλοντας και μη με τους συναδέρφους μας περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας μας. Μοιραζόμαστε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας, οπότε το να πρωταγωνιστούν στα όνειρά μας δεν είναι αλλόκοτο, είναι μάλιστα λογικό. Τέτοια όνειρα, όπως και στην περίπτωση του φίλου, δε σημαίνει πως βρίσκεις ελκυστικό το άτομο αυτό απαραίτητα. Συνήθως σημαίνει ότι επιθυμείς να αποκτήσεις κάτι το όποιο κατέχει. Μπορεί να είναι μια καλύτερη θέση ή μεγαλύτερος μισθός. Ή ακόμη ίσως θαυμάζεις κάποιο χαρακτηριστικό του που αφορά τη δουλειά.

 

10. Απάτη:

Ίσως αποτελεί ένα από τα χειρότερα όνειρα να δεις τον σύντροφό σου να σε απατάει. Να θυμάσαι πως αυτό διαδραματίστηκε στον ύπνο σου και ο άνθρωπος ίσως να μην έχει δώσει ποτέ δικαιώματα κι αφορμές. Ένα τέτοιο όνειρο υποδεικνύει ίσως κάποιες δικές σου ανασφάλειες, και φοβίες που καλό θα ήταν να τις επικοινωνήσεις με τον άνθρωπό σου.

 

Τα ερωτικά όνειρα λοιπόν δεν αφορούν καθαρά την ανάγκη μας για ερωτική επαφή. Παίρνουν τη μορφή αυτή αλλά ουσιαστικά αφορούν τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, όπως και τη σχέση με τον εαυτό μας και το πόσο πολύ μας αρέσουμε. Την επόμενη φορά λοιπόν, μη σαστίσεις και μην ξαφνιαστείς με κάποιο παρόμοιο όνειρο. Δες πέρα από αυτό και κυρίως τι σε εκλύει κι εκτιμάς στο άτομο που πρωταγωνίστησε στο όνειρό σου.  Και πού ξέρεις; Ίσως το υποσυνείδητό μας να μάς βοηθήσει να μάθουμε λιγάκι καλύτερα τι μάς συμβαίνει και ποιοι είμαστε.

 

Συντάκτης: Χριστίνα Τρακοσιή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου