Όταν αναφερόμαστε σε ερωτικά πολιτικά σκάνδαλα ίσως ένα από αυτά αποτελεί ακόμη και σήμερα την πιο πολύκροτη ιστορία που είδε το φως της δημοσιότητας. Η Μόνικα Λεβίνσκι υπήρξε το τρίτο πρόσωπο στο «απόλυτο» ερωτικό σκάνδαλο στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η φημολογούμενη τότε ερωτική τους σχέση, η παραδοχή αυτής από τον ίδιο τον πρόεδρο Μπίλ Κλίντον, η κοινωνική κατακραυγή αλλά και το βαθύ σημάδι που άφησε στην πολιτική πορεία του ίδιου, της συζύγου του αλλά και στη ζωή της Λεβίνσκι είναι ακόμη ζεστά ως στοιχεία.

Χρόνια αργότερα η ανάρμοστη τότε ερωτική τους σχέση ακόμη συζητείται. Πρωταγωνιστής παραμένει το γνωστό μπλε φόρεμα με τον λεκέ, ίσως σε μια διαφορετική βάση όμως, επηρεασμένη από το κίνημα #metοο αλλά και την αλλαγή στην σημερινή αντίληψη για τη γυναικεία χειραφέτηση. Πώς όμως βρίσκει το σήμερα τη Μόνικα Λεβίνσκι και πόσο πραγματικά έχει επηρεάσει τη ζωή της το σκάνδαλο αυτό;

Η ιστορία ξετυλίγεται με έναν φαινομενικά άθικτο, εν ενεργεία ακόμη, πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μπίλ Κλίντον και μια νεαρή γυναίκα, απολυμένη, 22 χρονών σε αχαρτογράφητα νερά, να βιώνει αυτό που τώρα ονομάζουμε διαδικτυακός, και μη, εκφοβισμός, σλατ σέιμινγκ, και δημόσια ταπείνωση. Η διαφορά είναι ότι τότε δεν ήταν ακόμη γνωστοί οι όροι αυτοί και ο κίτρινος τύπος διψούσε για φωτογραφίες, δηλώσεις και στιγμιότυπα με κάθε κόστος, ακόμη και εις βάρος της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης.

Γύρω στο 2000, το νομικό χρέος της Μόνικα, είχε φτάσει τα $1,5 εκ. δολάρια με την ίδια να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μείωσής του. Μετά από πολλές δυσκολίες στην εύρεση εργασίας η Λεβίνσκι, λάνσαρε τη δική της γραμμή γυναικείων τσαντών το 1999 και παρουσίασε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές όπως το  Mr.personality το 2003. Καμία της προσπάθεια, όμως δεν ήταν αρκετή για να ξεπεράσει το κοινωνικό αντίκτυπο του δημόσιου σκανδάλου που πρωταγωνίστησε.

To 2005 βρίσκει τη Μόνικα σε μια προσπάθεια για καινούργια αρχή στο Λονδίνο, να φοιτά στο London School of Economics για το master πτυχίο της στην Κοινωνική Ψυχολογία, αρχίζοντας έτσι μια δεκαετία μακριά από τα φώτα της δημόσιας κατακραυγής. Το 2014, σε ένα άρθρο της στο Vanity Fair, εξιστορεί τη ζωή της μετά τον δημόσιο εξευτελισμό από το σκάνδαλο αλλά και τις δυσκολίες που ακολούθησαν. Παραδέχτηκε πως ακόμη και μετά την αποφοίτησή της από το LSE, δυσκολεύεται να βρει δουλειά, λόγω του παρελθόντος της, αποδεικνύοντας έτσι για ακόμη μια φορά την τεράστια ζημία του σκανδάλου αυτού, ακόμη κι αρκετά χρόνια αργότερα.

Σε ένα TED Talk το 2015 η ίδια δήλωσε τα εξής: «Μέσα σε μια νύκτα έγινα από τελείως άγνωστη, μια δημόσια ταπεινωμένη φιγούρα ανά τον κόσμο. Έχασα την υπόληψή μου σε παγκόσμια κλίμακα, μέσα σε μια νύχτα.» Τα τελευταία 5 χρόνια η Μόνικα παραδίδει δημόσιες ομιλίες κατά του bullying και τις επιπτώσεις αυτού κι αποτελεί πλέον ενεργό μέλος του αντι-Bullying οργανισμού Bystander Revolution.

Η Μόνικα Λεβίνσκι, συνεργάστηκε με τους παραγωγούς της σειράς Impeachment: American Crime Story, τα επεισόδιά του οποίου προβλήθηκαν 7 Σεπτεμβρίου το 2021, για να προωθήσουν τη δική της οπτική γωνιά στην ιστορία που διαδραματίστηκε τότε. Ο πυλώνας βέβαια γύρω από τον οποίο γυρίστηκε κι εξιστορήθηκαν τα γεγονότα από την πλευρά της ήταν ότι η σχέση αυτή ήταν αμοιβαία και συναινετική. Κάτι το οποίο η ίδια επέμενε πως ήθελε να περάσει στο κοινό. Παράλληλα το 2019 σκηνοθέτησε το δικό της ντοκιμαντέρ με τίτλο: «15 λεπτά ντροπής», που αφορά το φαινόμενο της δημόσιας ντροπής και περιφρόνησης, όπως η ίδια το βίωσε τότε. Το ντοκιμαντέρ αυτό δεν προβλήθηκε ποτέ.

Στον απόηχο των σημερινών καταστάσεων, των όλο κι αυξανόμενων περιπτώσεων cyber bullying, παρενόχλησης, κατάχρησης εξουσίας και κοινωνικού εξευτελισμού, καταλήγουμε σε μια τραγική συνειδητοποίηση. Ότι ακόμη και μετά από όλα αυτά, μόλις πριν από λίγο καιρό τα θύματα ξεκίνησαν να δέχονται την κοινωνική αποδοχή, κατανόηση και συμπαράσταση. Δίχως βέβαια να αποποιούμαστε των ευθυνών των πράξεών μας, στις περιπτώσεις των ερωτικών σχέσεων με τόσο γιγάντιες διαφορές δυναμικής και κύρους ανάμεσα στα εμπλεκόμενα άτομα δε θα έπρεπε να αμφισβητούμε, έστω για λίγα λεπτά την έννοια της συναίνεσης; Αφού η εξουσία από μόνη της αλλάζει κάθε είδους ισορροπία, πώς μπορεί να συνυπάρχει σε μια ερωτική σχέση δίχως αισθήματα φόβου ή και πίεσης;

Ακόμη, δε θα έπρεπε όλοι μας να αναρωτηθούμε πώς μπορεί να επηρεάζουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας απλώς επειδή συναινούμε στο ένα ακόμη σχόλιο για ένα μπλε φόρεμα με λεκέ;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Χριστίνα Τρακοσιή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου