Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται, λέει ο λαός και μάλλον δίκιο έχει. Δεν είναι λίγες οι φορές που ξυπνάμε στραβά, χωρίς διάθεση κι αυτή η κακοκεφιά μας κυνηγάει γι’ όλο το υπόλοιπο της ημέρας. Ούτε λίγες οι φορές που το πρωινό ξύπνημα ακολουθούν ένα σωρό σκέψεις για το τι θα πρέπει να κάνουμε όλη την υπόλοιπη μέρα, μ’ αποτέλεσμα να μας πνίγει το άγχος απ’ τη πρώτη κιόλας στιγμή που ανοίγουμε τα μάτια μας.

Και ποιος δεν έχει σηκωθεί θέλοντας να σπάσει το ξυπνητήρι; Αυτός ο ήχος που σου τρυπάει τα αφτιά αρκεί για να σε τσαντίσει πριν καλά-καλά ξυπνήσεις. Είτε το προηγούμενο βράδυ πέρασες καλά είτε όχι, είτε κοιμήθηκες καλά είτε όχι, ένα έχει σημασία. Το ξυπνητήρι, θα είναι πάντα το ίδιο εκνευριστικό και το πρωινό ξύπνημα θα είναι πάντα ένα μαρτύριο. Ναι, ναι, για όλους εμάς τους λάτρεις του ύπνου, η κατάσταση είναι το ίδιο τραγική κάθε μα κάθε, πρωί.

Κι αφού, λοιπόν, η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται και για να μην πηγαίνει κάθε μέρα μας στραβά, παρακαλώ πολύ να μας ξυπνάτε όπως μας αρμόζει. Τα ξυπνητήρια απαγορεύονται. Το πρωινό ξύπνημα θέλει χάδια, θέλει φιλιά, θέλει αγκαλιές. Τίποτα λιγότερο δεν του αρμόζει από όμορφα λόγια, γλυκιές καλημέρες, βλέμματα τρυφερά. Δε θέλουμε φωνές, δε θέλουμε να μας τραβάτε τα παπλώματα ούτε να ανοίγετε τις κουρτίνες. Το πρωινό ξύπνημα χρίζει σεβασμού!

Και ποιος δεν ξυπνάει γεμάτος όρεξη κι ενέργεια αν έχει ακούσει μια όμορφη κουβέντα; Τι κι αν ξέρεις ότι η μέρα σου θα είναι πιεστική, αν σε ξυπνήσουν με χαμόγελο, όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Αφήνεις για λίγο το άγχος, το τρέξιμο, τις υποχρεώσεις στην άκρη κι απολαμβάνεις αυτές τις τόσο απλές, όμορφες στιγμές που, όμως, τόσο συχνά δεν παρατηρούμε καν. Γελάς κι εσύ και σπάει η μουντίλα της καθημερινότητάς σου.

Και πας στη δουλειά και χαίρεσαι. Σιγά που θα αφήσεις αυτή να χαλάσει τη μέρα σου! Και τρέχεις μετά να καλύψεις όλες σου τις υποχρεώσεις, αλλά θυμάσαι για μια στιγμή το όμορφο πρωινό ξύπνημα που είχες και παίρνεις λίγο κουράγιο. Δεν είναι όλα το ίδιο άσχημα, αν εσύ έχεις ξυπνήσει όμορφα. Θα γυρίσεις κάποτε σπίτι και θα ξαναδείς το άτομο που σου έφτιαξε τη μέρα και το χαμόγελο θα επιστρέψει τότε στα χείλη σου.

Από παιδιά θέλαμε μια γλυκιά κουβέντα το πρωί. Και ποιος δε θυμάται ακόμα τις φορές που οι γονείς μας, μας ξύπνησαν λέγοντας μας πόσο μας αγαπούν; Χάδια στα μαλλιά ήταν, σαφώς, η επόμενη κίνηση! Κι ύστερα, στις σχέσεις μας, αναζητάμε την ίδια τρυφερότητα. Ερωτευόμαστε λίγο παραπάνω το ταίρι μας κάθε φορά που μας ξυπνάει μ’ ένα φιλί και μια αγκαλιά. Δεν αναφέρομαι καν στο πρωινό στο κρεβάτι. Αυτό είναι αρκετό για να χαζογελάμε, όχι μια μέρα, ένα μήνα!

Κι είναι, επίσης, κι εκείνα τα πρωινά που ξυπνάμε πλάι στ’ αδέρφια μας ή πλάι σε φίλους, κολλητούς. Το προηγούμενο βράδυ άξιζε σίγουρα πολλά, δε χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω. Εδώ, το πρωί, δε θέλουμε χάδια και φιλιά, μην τρελαθούμε. Εδώ, ρε κολλητέ, σκέψου να μας βάλεις κανένα καλό τραγούδι να σηκωθούμε κεφάτοι. Μην μας σπάσετε τα νευρά από νωρίς, θα τσακωθούμε αργότερα είναι σίγουρο, αδέρφια είμαστε. Πείτε τώρα ένα καλό λόγο, τ’ άλλα αφήστε τα για μετά.

Κι όσον αφορά τα πρωινά που μας ξύπνησε ο παππούς ή η γιαγιά, αυτά θα έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Αυτά είναι τα πιο ανεκτίμητα και τα φυλάμε σαν θησαυρό. Οι παππούδες μας έχουν ένα δικό τους τρόπο να τα κάνουν όλα καλύτερα. Ξέρουν πώς να μας ξυπνήσουν τρυφερά, ακόμη κι αν τους γονείς μας δεν τους ξύπνησαν ποτέ έτσι. Εμείς, εξάλλου, είμαστε τα εγγόνια κι αυτό αρκεί για να μας προσέχουν πάντα λίγο παραπάνω.

Γι’ αυτό, λοιπόν, αν δεν έχετε τη διάθεση να μας ξυπνάτε όμορφα, μη μας πλησιάζετε καν. Αν πρω-πρωί έχετε μούτρα κατεβασμένα, αν δε θέλετε να μιλήσετε, αν γουστάρετε την ησυχία σας, κάντε μας τη χάρη να μας αφήσετε στο κρεβάτι μας. Ακόμη και το ξυπνητήρι τώρα είναι καλύτερο απ’ το μαγκούφικο ξύπνημά σας.

Δώστε μας φιλιά, χάδια, αγκαλιές, δείξτε σεβασμό στο ξεκίνημα της μέρας, αλλιώς να είστε καλά, αλλά μπορούμε και μόνοι μας.

 

Επιμέλεια Κειμένου Δήμητρας Λογοθέτη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Δήμητρα Λογοθέτη