Φιλία. Και μόνο η λέξη αυτή, αρκεί για να πλημμυρίσει το μυαλό σοαπό χιλιάδες σκέψεις. Τι είναι φιλία, τι ζητάμε σε μια φιλία, πότε ξέρουμε αν αυτή είναι αληθινή και πάει λέγοντας. Μα αν οι σκέψεις είναι χιλιάδες, τότε τι να συμβαίνει με τ’ άτομα; Άτομα που ζωντανεύουν μπροστά σου στο άκουσμα της λέξης αυτής κι άτομα που δε φαντάζεσαι τη ζωή σου μακριά τους.

Ίσως τώρα να ψάχνεις το μαγικό εκείνο φίλτρο που μετατρέπει μια απλή φιλία, σ’ αληθινή φιλία. Και ίσως να κατέληξες, αρκετά εύκολα, θα έλεγα, στην ειλικρίνεια. Η ειλικρίνεια, λοιπόν, είναι αυτό το συστατικό που χρειάζεται για γερά θεμέλια, απαραίτητο σ’ όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, πόσο μάλλον στις φιλικές. Ναι, ειλικρίνεια πάνω απ’ όλα, σκέφτεσαι. Αυτό ζητάς κι αυτό προσπαθείς να δίνεις.

Ο ειλικρινής φίλος είναι ο κάλος φίλος. Αυτό που θες είναι ένα άτομο που να σου λέει πάντα την αλήθεια. Τα ψέματα  δε χωράνε ανάμεσα σε φίλους. Ψεύτες έχεις γνωρίσει πολλούς εξάλλου και δεν τους θες στη ζωή σου. Την αλήθεια κι ας πονάει. «Προτιμώ τις πικρές αλήθειες απ΄ τα γλυκά ψέματα». Να τη κι η κλισέ έκφραση που περνάει απ’ το μυαλό σου κάθε φορά που γίνεται συζήτηση για το θέμα αυτό. Σωστά;

Και τώρα είναι η στιγμή για αναθεώρηση. Πόσες φορές δεν είσαι σε θέση να ακούσεις την αλήθεια; Πόσες φορές ξέρεις την αλήθεια και δε θες κανείς να στη θυμίζει; Όχι επειδή γουστάρεις να ζεις μέσα στα ψέματα, απλά επειδή δε μπορείς να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα. Θες τον χρόνο σου, μακριά από σκληρά λόγια, μακριά από αποφάσεις που θα πονέσουν, μακριά απ’ όλα τα δύσκολα.

Στις άσχημες αυτές φάσεις σου, λοιπόν, δεν είσαι μόνος, έχεις δίπλα σου φίλους. Φίλους που ήρθε η ώρα να αποδείξουν αν αξίζουν, τι αξίζουν, πόσο αξίζουν. Και σύμφωνα μ’ όσα έχουν ειπωθεί, τους ζητάς ειλικρίνεια. Θες τώρα, που είσαι κομμάτια κι ενώ ήδη ξέρεις την αλήθεια, να σου πουν κι αυτοί τα ίδια. Να σε τσακίσουν κι αυτοί, να σε πονέσουν κι άλλο, χτυπώντας σου τα λάθη σου, τα στραβά σου.

Πες μου τώρα πάλι για ειλικρίνεια. Δεν είναι τόσο εύκολο τελικά. Στιγμές σαν αυτές, θες απλά να σ’ ακούσουν, να είναι δίπλα σου και να μη λένε αυτά που ξέρεις ότι θέλουν και πρέπει να πουν. Να ακούσουν κάθε χαζή σκέψη σου, να δουν τη βλακώδη συμπεριφορά σου, χωρίς όμως να σε κρίνουν γιατί απλά δεν αντέχεις τα πικρά σχόλια που ήδη γνωρίζεις ότι σου αξίζουν. Θες να βλέπουν τα λάθη σου μα για λίγο μόνο να μην έχουν μιλιά.

Θες, αν χρειαστεί, να σου πουν ακόμη και ψέματα. Όχι μεγάλα ψέματα, αλλά σίγουρα ψέματα που λίγο πριν ίσως να έλεγες πως δεν αρμόζουν σε μια αληθινή φιλία. Θες ν’ ακούσεις εκείνο το «δεν πειράζει» κι ας πειράζει πολύ, έχεις ανάγκη να σου πουν «όλα διορθώνονται» κι ας είναι αυτό αδύνατο. Θες ψέματα, ναι. Ψέματα που εγώ θα τα έλεγα αναγκαία -κι ας χτυπάει αυτό άσχημα.

Ο αληθινός φίλος δεν είναι πάντα ο ειλικρινής φίλος. Αληθινός, είναι εκείνος που ξέρει πώς να σε κάνει καλά. Ξέρει πώς να σε βοηθήσει και το κάνει με κάθε τρόπο. Ναι, το κάνει κι όταν ακόμα πρέπει να μεταμορφωθεί σ’ εκείνο το άτομο που θα σου πει ψέματα προκειμένου να συνέλθεις. Δε θα σου δώσει κι άλλο χαστούκι όταν βλέπει πως δεν το αντέχεις, αλλά θα σε στηρίξει για να σηκωθείς ξανά, για να σταθείς στα ποδιά σου και πάλι.

Κι όταν αυτό γίνει, εκεί αρχίζουν και τα δύσκολα για εσένα. Όταν ο αληθινός φίλος σε «φτιάξει», όταν δει ότι βρήκες ξανά τον εαυτό σου, θα είναι και πάλι δίπλα σου. Αυτή τη φορά, όμως, για να πείτε όσα τόσο καιρό ξέρατε, αλλά κρύβατε γιατί απλά δεν είχε έρθει η ώρα τους. Τώρα που είσαι καλά, θα στη δώσει και τη μούντζα σου, γιατί τώρα είναι η στιγμή να το κάνει. Τώρα θα σε βρίσει, γιατί τώρα μπορείς να τον ακούσεις.

Έτσι λειτουργούν οι αληθινοί φίλοι. Χρειάζεται καμιά φορά να καθυστερήσουν λιγάκι την αλήθεια και να προτιμήσουν το ψέμα. Πρόσεξε! Η αλήθεια πάντα θα έρχεται και το ψέμα θα είναι πάντα τόσο, όσο θα έχεις εσύ ανάγκη. Η ειλικρίνεια που ζητάς, ίσως και να μην αρμόζει σ’ όλες τις περιστάσεις. Ίσως εσύ να μην τη θες πάντα. Μην κάνουμε, λοιπόν, την επιθυμία για ειλικρίνεια καραμέλα.

 

Επιμέλεια Κειμένου Δήμητρας Λογοθέτη: Πωλίνα Πανέρη

 

Συντάκτης: Δήμητρα Λογοθέτη