Ένας επιβάτης σκοτwθηκε και τουλάχιστον 30 άλλοι τραυματίστηκαν σε πτήση της Singapore Airlines από το Λονδίνο προς τη Σιγκαπούρη, η οποία χτυπήθηκε από ισχυρές αναταράξεις την Τρίτη 21 Μαΐου 2024. Το Boeing 777-300ER, με 337 επιβάτες και πλήρωμα 19 ατόμων, εκτελούσε το δρομολόγιό του κανονικά, όταν υπέστη ισχυρές αναταράξεις, πριν από την προγραμματισμένη προσγείωση στη Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροπλάνο έπεσε σε ύψος 3.000 μέτρων όταν χτύπησαν οι αναταράξεις, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν αντικείμενα και να τραυματιστούν επιβάτες και πλήρωμα.

Ο ένας επιβάτης, άνδρας Βρετανικής υπηκοότητας, υπέκυψε στα τραύματά του λίγο μετά το περιστατικό. Τουλάχιστον 30 άλλοι επιβάτες τραυματίστηκαν, με 5 από αυτούς να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Το αεροπλάνο εκτράπηκε προς Μπανγκόκ και προσγειώθηκε ασφαλώς, ενώ ως κι αυτή τη στιγμή διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί η αιτία των αναταράξεων.

Ένας νεκρός και τουλάχιστον 30 τραυματίες σε πτήση από Λονδίνο προς Σιγκαπούρη

 

Το χρονικό της τραγωδίας:

-Το Boeing 777-300ER, με αριθμό πτήσης SQ236, εκτελούσε το δρομολόγιο από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου προς το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης.

-Περίπου 3 ώρες πριν από την προγραμματισμένη προσγείωση στη Σιγκαπούρη, σε ύψος περίπου 10.000 ποδιών (3.000 μέτρων), το αεροπλάνο έπεσε θύμα ισχυρών αναταράξεων.

-Οι ξαφνικές και βίαιες κινήσεις του αεροπλάνου εκτόξευσαν αντικείμενα από τα ντουλάπια και τα καθίσματα, τραυματίζοντας επιβάτες και πλήρωμα.

-Ένας Βρετανός επιβάτης υπέκυψε στα τραύματά του λίγο μετά το περιστατικό, ενώ τουλάχιστον 30 άλλοι τραυματίστηκαν, 5 εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

-Ακολουθώντας το πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης, το πλήρωμα τροποποίησε την πορεία του αεροπλάνου και προσγειώθηκε ασφαλώς στο αεροδρόμιο Suvarnabhumi της Μπανγκόκ στις 15:45 τοπική ώρα.

Εκπρόσωπος της Singapore Airlines δήλωσε βαθιά θλίψη για την απώλεια ενός επιβάτη ενώ ο υπουργός Μεταφορών της Σιγκαπούρης Chee Hong Tat δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει βοήθεια στους επιβάτες και τις οικογένειές τους.

 

 

Ασφαλώς μιλάμε για ένα τραγικό συμβάν το οποίο έρχεται να υπενθυμίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις αεροπορικές μετακινήσεις, έστω και στις πτήσεις με αξιόπιστες αεροπορικές εταιρείες. Οι αναταράξεις αποτελούν ένα απρόβλεπτο κι επικίνδυνο φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα, όπως συνέβη στην περίπτωση της πτήσης SQ236. Η διερεύνηση των αιτιών του περιστατικού και η λήψη μέτρων για την πρόληψη παρόμοιων τραγωδιών στο μέλλον οφείλουν να αποτελέσουν ύψιστη προτεραιότητα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Singapore Airlines:

«Η πτήση #SQ321 της Singapore Airlines, που εκτελούσε δρομολόγιο από Λονδίνο (Heathrow) προς Σιγκαπούρη στις 20 Μαΐου 2024, παρουσίασε σοβαρές αναταράξεις κατά τη διαδρομή. Το αεροσκάφος εκτράπηκε προς Μπανγκόκ και προσγειώθηκε στις 15:45 τοπική ώρα στις 21 Μαΐου 2024.

Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν τραυματίες και ένας νεκρός στο Boeing 777-300ER.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 211επιβάτες και 18 μέλη του πληρώματος.

Η Singapore Airlines εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού.

Προτεραιότητά μας είναι να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια σε όλους τους επιβάτες και το πλήρωμα που επέβαιναν στο αεροσκάφος. Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές στην Ταϊλάνδη για την παροχή της απαραίτητης ιατρικής βοήθειας και στέλνουμε μια ομάδα στην Μπανγκόκ για να παράσχει οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια χρειαστεί».