Ένας 13χρονος στην περιοχή του Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του και να καταγγείλει τη μητέρα του για χρόνια βία και ταπείνωση, αποκαλύπτοντας ότι δέχθηκε σωματική κακοποίηση, αλλά και ομοφοβικό λόγο από την ίδια του τη μητέρα. Σε μια ανεξέλεγκτη έκρηξη βίας, τον απείλησε με μαχαίρι, τον χτύπησε και τον προσέβαλε με φράσεις μίσους για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, ενώ του στέρησε το δικαίωμα στην εκπαίδευση, μην επιτρέποντάς του να πάει στο σχολείο.  Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, 7 Φεβρουαρίου, όταν ο ανήλικος, αποφάσισε να καταγγείλει την κακοποίηση στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.

Η καταγγελία του 13χρονου

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με την καταγγελία του παιδιού, η μητέρα του τον απείλησε με μαχαίρι και του άσκησε σωματική βία, χτυπώντας τον στο κεφάλι και τον κορμό. Επιπλέον, τον προσέβαλε με υποτιμητικές φράσεις ρητής ομοφοβικής συμπεριφοράς. Ο ανήλικος ανέφερε αυτήν την κακοποίηση υφίσταται συστηματικά, τα τελευταία χρόνια, με τα κοινωνικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα του παιδιού να καταπατούνται ολοκληρωτικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

«Μεσημβρινές ώρες χθες (07-02-2025), ανήλικος ημεδαπός μετέβη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και κατήγγειλε ότι συγγενικό του πρόσωπο, με το οποίο διαμένει στην περιοχή του Δενδροποτάμου, τον απείλησε με αιχμηρό αντικείμενο οικιακής χρήσης και αφού του άσκησε σωματική βία σε κεφάλι και κορμό, του απευθύνθηκε με υποτιμητικές φράσεις σχετικά με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο παθών υφίσταται βίαιη συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια, ενώ του στερείται το δικαίωμα της εκπαίδευσης αφού δεν του επιτρέπεται να πηγαίνει στο σχολείο.

Ο παθόντας εξετάστηκε από Ιατροδικαστή και με εντολή της Εισαγγελίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης παραδόθηκε στην αδελφή του».

Η αντίδραση των αρχών και η προστασία του ανήλικου

Αμέσως μετά την καταγγελία του 13χρονου, ο ανήλικος εξετάστηκε από ιατροδικαστή και, με εντολή της Εισαγγελίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, παραδόθηκε στην αδελφή του, εξασφαλίζοντας προσωρινή προστασία. Η αστυνομία προχωρά σε έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού και για την καταγγελία της ενδοοικογενειακής βίας.

Η τραγική θέση των γκέι και κουίρ παιδιών στην Ελλάδα

Η υπόθεση του 13χρονου στη Θεσσαλονίκη είναι μια μόνο από τις πολλές που παραμένουν σκοτεινές και απροστάτευτες. Στην Ελλάδα, τα παιδιά και οι έφηβοι που ανήκουν στην LGBTQ+ κοινότητα βιώνουν συχνά μια αδιάκοπη πίεση από την κοινωνική αμορφωσιά των γονιών τους, που δεν κατανοούν ή ακόμη και καταδικάζουν τις διαφορετικές σ3ξουαλικές ταυτότητες. Η περίπτωση αυτή είναι ενδεικτική της ανεπάρκειας του συστήματος προστασίας αυτών των παιδιών, το οποίο δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει το δικαίωμά τους στην ασφαλή ανατροφή και εκπαίδευση.

Πολλά κουίρ παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με φαινόμενα λεκτικής και σωματικής βίας στο ίδιο τους το σπίτι, κάτι που καθιστά τον κύκλο της κακοποίησης ακόμα πιο δύσκολο να σπάσει. Η έλλειψη αποδοχής, η κοινωνική απόρριψη και η ανεκτικότητα σε αντιλήψεις μίσους οδηγούν σε σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες, που καλούνται να διαχειριστούν χωρίς καμία βοήθεια. Η επίσημη αδιαφορία ή η υποβάθμιση αυτών των θεμάτων εντείνει το πρόβλημα, ενώ τα ίδια τα παιδιά, πολλές φορές, δεν έχουν την υποστήριξη των εκπαιδευτικών ή της κοινωνίας για να αναγνωρίσουν ή να αναφερθούν σε τέτοια περιστατικά.

Η έλλειψη εκπαίδευσης για την ισότητα, την αποδοχή και τη σεξουαλική διαφορά συνεχίζει να στιγματίζει τις ελληνικές οικογένειες, με πολλά γκέι παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον έντονης πίεσης και φόβου. Η περίπτωση του 13χρονου παιδιού από τον Δενδροπόταμο είναι το τελευταίο παράδειγμα της κοινωνικής αποτυχίας να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας και να εξασφαλίσουμε μια κοινωνία όπου δε θα αναγκάζεται ένα παιδί να πάει στην αστυνομία και να πει «η μαμά μου με χτύπησε επειδή είμαι γκέι». Καμία ανοχή στη βία, καμία στην ομοφοβία.

 

Με πληροφορίες από LiFO