Σε μαύρο φόντο τα νέα στην Αλεξανδρούπολη σήμερα, καθώς στις 9.00 π.μ. σημειώθηκε μια αποτρόπαια γυναικοκτονία. Θύμα της μια 73χρονη γυναίκα που υπέκυψε στα τραύματά της μετά από επίθεση του 80χρονου συζύγου της με κατσαβίδι. Σύμφωνα με μαρτυρίες των γειτόνων, το ζευγάρι είχε συνεχώς με τσακωμούς κι εντάσεις, παρ’ όλα αυτά κανείς δεν περίμενε να φτάσουν τελικά τα πράγματα σε ένα τόσο βί@ιο έγκλημα. Η αστυνομία κλήθηκε όταν γείτονας είδε τον ηλικιωμένο να βγαίνει στο μπαλκόνι και να φωνάζει «Σκόtwσα τη γυναίκα μου».

Όπως προκύπτει από την ιατροδικαστική εξέταση, η γυναίκα έφερε τραύματα στο αριστερό ημιθωράκιο και στην αριστερή τραχηλική χώρα. Το φ@νικό όπλο ήταν μαχαίρι κι όχι κατσαβίδι, όπως είχε αναφερθεί αρχικά. Ως αιτία θανάτου αναφέρονται «οι τρώσεις όλων των αγγείων, εσωτερικών οργάνων με εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία». Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Νίκο Κιφνίδη, πρόκειται για μία άγρια πρωτοφανή επίθεση. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε στην κουζίνα πεσμένη μέσα σε μία λίμνη αίματος και ο θάνατός της ήταν ακαριαίος, ενώ εντοπίστηκε και ένα ακονιστήρι, στο οποίο ο δράστης προφανώς ακόνισε το μαχαίρι και μετά το κάρφωσε στη σύζυγό του.

  

Ο ίδιος αποπειράθηκε να αυτ@κτ@νήσει μετά την πράξη του, πίνοντας χλωρίνη. Οι αρχές ειδοποιήθηκαν από τους γείτονες στην περιοχή της οδού Πλωτινουπόλεως, κι όταν έφτασαν στο σπίτι της άτυχης γυναίκας, βρήκαν τον 80χρονο σε άσχημη κατάσταση μετά την απόπειρα και νεκρή την 73χρονη. Ο ηλικιωμένος, πλέον, βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου νοσηλεύεται και φρουρείται ταυτόχρονα.

Τα ακριβή κίνητρα του 80χρονου παραμένουν θολά, όμως όταν σε μια τέτοια ηλικία εξακολουθούν να υπάρχουν ομηρικοί καβγάδες μεταξύ ενός ζευγαριού, είναι βέβαιο πως κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Δυστυχώς, αυτό στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία πολύ συχνά σημαίνει πως η σωματική ακεραιότητα της γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο, είτε γιατί θέλει να φύγει και δεν μπορεί, είτε γιατί απειλείται πως αν εγκαταλείψει θα τη βρουν 4, είτε γιατί ακόμα κι αν αποφασίσει να φύγει ή να μιλήσει, και πάλι δεν είναι ασφαλής. Το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο, πως ένα σωρό άνθρωποι γύρω μας μπορεί να χρήζουν βοήθειας και να φοβούνται να αναπνεύσουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, ενώ άλλοι μπορεί να βρίσκουν το κουράγιο να μιλήσουν για το Γολγοθά τους χωρίς κανένα αντίκρισμα.

Πόσες φορές άνθρωποι ακούνε γείτονες να ουρλιάζουν και να σπάνε πράγματα κατά συρροή, αλλά δύσκολα θα μιλήσουν εκ μέρος του θύματος. Πόσες φορές το θύμα αποφασίζει να μιλήσει το ίδιο στις αρχές και το αντιμετωπίζουν σαν να λέει ψέματα, να μεγαλοποιεί καταστάσεις ή ακόμα του συμπεριφέρονται υποτιμητικά σαν να υπάρχουν και χειρότερα. Αντ΄αυτού ασχολούμαστε με τις καριέρες των θυτών, την ώρα που τα θύματα καταπίνουν το ίδιο τους το αίμα. Κι αυτό, αν ζήσουν. Δυστυχώς, λοιπόν, δεν αρκεί ούτε να επεμβαίνουν τρίτοι, ούτε να βρίσκει κανείς το θάρρος να μιλήσει για τη σωματική ή ψυχολογική του κακοποίηση. Είναι ώρα η κοινωνία να ευαισθητοποιηθεί έμπρακτα και βαθύτατα για περιστατικά που μπορεί να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις και να θρηνούμε θύματα όπως αυτή η άτυχη γυναίκα σήμερα, που αποτελεί κομμάτι ενός τεράστιου ντόμινο ενδοοικογενειακής βίας.