

Μπορείς να είσαι μια νέα μητέρα, να περιμένεις το λεωφορείο στην Πατησίων και μέσα σε πέντε λεπτά να βρίσκεσαι δεμένη, χωρίς εξηγήσεις, σε ένα αμάξι με αγνώστους. Κι αυτή είναι η πραγματικότητα για την εκπαιδευτικό Δήμητρα Τάσσου, που καταγγέλλει πως έπεσε θύμα μιας «σιωπηρής» αυθαιρεσίας στο κέντρο της Αθήνας.
Το θέμα ξέφυγε από την αστυνομική ρουτίνα και άνοιξε ένα μεγάλο κοινωνικό debate: τι σημαίνει «προσαγωγή», πού ξεκινά ο πανικός και πότε σταματά η λογική;
Σύμφωνα με την καταγγελία της ίδιας, αλλά και μαρτυρίες αυτοπτών, δύο άνδρες χωρίς διακριτικά την προσέγγισαν στη στάση λεωφορείου επί της Πατησίων και χωρίς εξηγήσεις την ανάγκασαν να επιβιβαστεί σε όχημα. Όπως αναφέρεται, οι άνδρες δε δήλωσαν τον λόγο της προσαγωγής, ενώ η ίδια βρισκόταν εκτός σπιτιού μόλις πέντε λεπτά, καθώς είχε φύγει λίγο νωρίτερα για κάποια προσωπική της υπόθεση, έχοντας αφήσει το νεογέννητο παιδί της στο σπίτι.
View this post on Instagram
Παρεκκλίσεις από την τυπική διαδικασία
Η πορεία προς το Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης δεν ήταν άμεση. Όπως καταγγέλλει η Δήμητρα Τάσσου, οι άνδρες σταμάτησαν σε δρόμο κοντά στη Φιλαδελφέως, κάνοντας τηλεφωνήματα για αρκετή ώρα χωρίς να της εξηγήσουν το παραμικρό. Η εκπαιδευτικός φέρεται να πανικοβλήθηκε, θεωρώντας αρχικά ότι πρόκειται για απαγωγή, ενώ το γεγονός ότι της αφαιρέθηκαν η τσάντα, η ταυτότητα και το κινητό τηλέφωνο ενίσχυσε την ανησυχία της.
Όταν έφτασαν στο Τμήμα, η γυναίκα αρνήθηκε να εισέλθει χωρίς να της επιστραφεί το κινητό της, ώστε να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο και την οικογένειά της, εξαιτίας του βρέφους που είχε ανάγκη θηλασμού. Η άρνηση των αστυνομικών να της επιτρέψουν πρόσβαση στο τηλέφωνό της την οδήγησε να τρέξει πανικόβλητη στο διπλανό καθαριστήριο, από όπου και κάλεσε τη μητέρα της και τον σύζυγό της, έτσι ώστε να τους ενημερώσει για το τι είχε συμβεί.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, ο σύζυγός της έφτασε στο σημείο με το παιδί ώστε να μπορέσει να το θηλάσει, ενώ η επικοινωνία με τους δικούς της έγινε στις 13:20, σχεδόν μία ώρα μετά την προσαγωγή της.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Αυτόπτες μάρτυρες φέρεται να κάνουν λόγο για εικόνα «αρπαγής», με τη Δήμητρα να φωνάζει «απαγωγή, βοήθεια», ενώ σύμφωνα με την ίδια, φράσεις όπως «θα δεις τι θα πάθεις τώρα» και «εσύ το προκάλεσες όλο αυτό» ειπώθηκαν από τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της προσαγωγής.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε λιτή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι κατά την προσαγωγή, η γυναίκα προσπάθησε να διαφύγει εκτός του Αστυνομικού Τμήματος, γεγονός που οδήγησε στη σύνταξη δικογραφίας για απείθεια. Τελικά, μετά από επικοινωνία με τον εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερη. Παράλληλα, διατάχθηκε –σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις– Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την καταγγελία, η Δήμητρα Τάσσου φέρει εμφανή σημάδια και μώλωπες στα χέρια και την πλάτη. Τελικά, ώρες μετά και αφού το θέμα πήρε διαστάσεις σε social media και ΜΜΕ, η Δήμητρα αφέθηκε ελεύθερη. Οι αστυνομικοί, μάλιστα, της είπαν ότι έκαναν λάθος και την μπέρδεψαν με άλλη.
Υπό εξέταση η διαχείριση της υπόθεσης
Η υπόθεση έχει πάρει έντονη δημοσιότητα μέσα από τα σόσιαλ μίντια και γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση, η οποία αφορά και πάλι στα όρια και τις πρακτικές της αστυνομικής δράσης, ενώ νομικοί κύκλοι και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζουν ανησυχία για την τήρηση της διαδικασίας και των δικαιωμάτων του πολίτη κατά την προσαγωγή.
Η επίσημη διερεύνηση του περιστατικού αναμένεται να αποσαφηνίσει τι ακριβώς συνέβη, ωστόσο η δημόσια αίσθηση είναι πως πρόκειται για μια υπόθεση που ξεπερνά τα όρια της απλής αστυνομικής αυστηρότητας. Και δυστυχώς, αν κάτι τέτοιο ισχύει, πόσοι θα μπορούσαν να πουν ότι βρέθηκαν προ εκπλήξεως;