Μια έντονη συζήτηση έχει ξεσπάσει στην Κύπρο μετά την απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας της χώρας να αποσύρει ένα παιδικό βιβλίο από ένα νηπιαγωγείο, για τον λόγο του ότι απεικόνιζε τη ζωή και την πραγματικότητα πολλών και διαφορετικών οικογενειών.  Το βιβλίο με τίτλο «Οικογένεια είναι» της συγγραφέα Κατρίνας Τσάνταλη, που δημοσιεύτηκε το 2020 και αναφέρεται σε διαφορετικά είδη οικογένειας, αποσύρθηκε μετά από καταγγελίες γονέων και πιέσεις ορισμένων οργανώσεων οι οποίες έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το περιεχόμενό του ως προκλητικό, ενώ δήλωσαν ότι μπορεί να επιφέρει σύγχυση ταυτότητας.

 

Θέλουμε να ακούσουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε μας το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr!

 

Το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών ήταν από τις ομάδες που διαμαρτυρήθηκαν περισσότερο έντονα εναντίον του βιβλίου, χαρακτηρίζοντάς το ως παράβλεψη του παραδοσιακού θεσμού της οικογένειας. Στη διαμαρτυρία τους, υποστηρίζουν ότι οι εικόνες και τα μηνύματα του βιβλίου προσβάλλουν, αναφέροντας: «Κανένα παιδάκι δεν είναι δυνατόν να θεωρείται ότι ευημερεί, μεγαλώνοντας εκτός της φύσης του. Τέτοιες εικόνες το μόνο που μπορεί να επιφέρουν στα παιδιά και δη του νηπιαγωγείου, είναι σύγχυση ταυτότητας και άλυτα ψυχολογικά θέματα τα οποία και δύνανται να τα επηρεάσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Κανένας σεξουαλικός προσανατολισμός, όπως αρέσκονται να τον ονομάζουν, δεν μπορεί να αποπροσανατολίζει τα παιδιά μας εκτός των φυσιολογικών πλαισίων και μάλιστα εν αγνοία των γονέων τους.»

 

Ολόκληρη η ανάρτηση του κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών

Το πιο λυπηρό στην υπόθεση αυτή είναι πως ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Μάριος Στυλιανίδης, επιβεβαίωσε την απόσυρση του βιβλίου, λέγοντας ότι το σχολείο δεν εξέτασε προσεκτικά ( ; ) το περιεχόμενο των βιβλίων πριν τα δώσει, υπογραμμίζοντας ότι τα σχολεία έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τα βιβλία τους, ενώ πολλά επιλέγουν να αγοράζουν βιβλία για να ενισχύσουν τις βιβλιοθήκες τους.

Οι εκδόσεις Διόπτρα αντέδρασαν στον χαρακτηρισμό του βιβλίου ως “ανήθικου”, εκφράζοντας λύπη και απογοήτευση. Στην ανάρτησή τους, απαντούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το πώς αυτό το βιβλίο εν τέλει προκαλεί: «Ναι, προκαλεί. Προκαλεί να μη βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του ίσως να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών. Μπορεί να είναι μια οικογένεια με δύο μαμάδες ή μπαμπάδες, με έναν γονιό, με τον παππού να το φροντίζει, με γονείς άλλης θρησκείας ή εθνικότητας. Το βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη και η εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη έχουν ως επίκεντρο την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μια οικογένεια. Και το μήνυμά του είναι απλό και δυνατό: Να μην αποκλείουμε κανέναν από την κοινωνία μας, αλλά να φροντίσουμε να υπάρχει συμπερίληψη για όλες και όλους.»

 

Ολόκληρη η ανάρτηση του εκδοτικού οίκου: