Κάθε μήνα περιμένουμε την ημερομηνία πληρωμής και κάθε μήνα νιώθουμε ότι τα λεφτά φύγανε πριν καλά οργανώσουμε εκείνο το ταξίδι που θέλαμε ή το μόνο που καταφέραμε ήταν να καλύψουμε λογαριασμούς. Νιώθεις ότι η μόνη λύση είναι η αύξηση (ναι, πολλές φορές χρειάζεται και τη δικαιούσαι), ίσως να ψάξεις μια καλύτερη δουλειά (απαιτείται ανά περιπτώσεις), να βρεις συγκάτοικο (θα ήταν μια λύση) ή να γυρίσεις στο πατρικό και να ζήσεις με τους γονείς σου (ε, μη φτάσουμε στα άκρα ακόμα). Πριν καταλήξουμε σε  εναλλακτική, ας δούμε κάποιους τρόπους που μπορούμε ίσως να σώσουμε την κατάσταση.

Αρχικά, η κατάσταση αυτή χρειάζεται οργάνωση. Βρες ένα τετράδιο, ένα σημειωματάριο ή ακόμα και μια εφαρμογή αν είσαι πιο high tech, για να σημειώνεις όλα τα έσοδα, έξοδα κι αναλυτικά όσα θα πούμε παρακάτω. Παρατηρώντας αυτές τις κινήσεις μπορείς πιο εύκολα να δεις τι μπορείς να αλλάξεις ή να προσθέσεις, αν έχεις το περιθώριο. Ξεκινάμε με το πόσο σταθερό εισόδημα έχεις. Από αυτό, το 50% θα πρέπει να είναι αφιερωμένο σε λογαριασμούς και πάγια έξοδα. Το ενοίκιο είναι το πρώτο που θα υπολογίσουμε, αφού συνήθως είναι και το μεγαλύτερο. Μετά υπολογίζουμε λογαριασμό ρεύματος, κοινόχρηστα, νερό ή θέρμανση. Τα έξοδα στο σούπερ μάρκετ ανήκουν επίσης σε αυτή την κατηγορία, αφού είναι απαραίτητα. Ξεκίνα με ένα budget που θεωρείς ότι είναι αναγκαίο.

Το υπόλοιπο 30% του μισθού μας πρέπει να ανήκει σε ανάγκες που δημιουργούμε εμείς και χρειαζόμαστε. Το κομμωτήριο, το μανικιούρ,το γυμναστήριο, μια έξοδος για φαγητό, ακόμα και η συνδρομή στο νέτφλιξ ανήκουν εδώ. Οτιδήποτε θέλουμε αλλά μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτό, το υπολογίζουμε σε αυτό το ποσοστό.

Τέλος, μας μένει ένα 20%. Εδώ είναι κι αυτό που ξεχνάμε πολλοί και δεν είναι άλλο από την αποταμίευση. Θα χρειαστείς λεφτά για ενα απρόσμενο έξοδο, ένα ταξίδι που θες να πας. Προτεραιότητα εδώ, θα πρέπει να είναι η αποπληρωμή ενός δανείου ή μιας κάρτας, αφού η αποταμίευση δεν έχει κάποιο νόημα όταν υπάρχουν δόσεις να πληρωθούν.

Ακόμα κι αν εφαρμόσουμε αυτό το πλάνο, υπάρχουν και τα επιπλέον έξοδα που ξέρουμε ότι θα έρθουν κάποια στιγμή στον χρόνο. Αυτά θα πρέπει να τα υπολογίζουμε εκ των προτέρων. Τα τέλη κυκλοφορίας τέλος του χρόνου, η ασφάλεια του αυτοκινήτου τον Σεπτέμβριο ή ο ΕΝΦΙΑ είναι κάποια μεγάλα έξοδα που μπορούμε να προβλέψουμε. Εδώ μπορείς να τα υπολογίσεις ως ένα μέρους το 20% και να τα ξεχωρίζεις ήδη γι’ αυτό για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων.

Τι γίνεται όμως αν τα νούμερα δε βγαίνουν; Τότε πρέπει να ξεκινήσουμε με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες. Ένα μικρό καθημερινό, αλλά αν το δούμε μηνιαία μεγάλο έξοδο, είναι ο καφές από έξω. Προτίμησε να φτιάξεις καφέ από το σπίτι και να το πάρεις μαζί σου σε ένα θερμός ή αξιοποίησε την καφετιέρα που έχετε στο γραφείο. Το να αγοράσεις μία, είναι μια σωστή επένδυση, αν δεν έχεις ήδη. Μπορείς ακόμα να προτείνεις σε συναδέλφους να πάρετε όλοι μαζί μια καφετιέρα για το γραφείο ή φυσικά να τη ζητήσετε από τον προϊστάμενο (εδώ το ξέρεις εσύ αν γίνεται, ανάλογα την εταιρία). Το φαγητό από έξω είναι άγνωστης προέλευσης, κάνει κακό στην υγεία και στο πορτοφόλι μας κι άρα, μπορεί να μειωθεί. Μαγείρευε πιο συχνά και υγιεινά, και σίγουρα να παίρνεις ταπεράκι στη δουλειά. Το σαββατοκύριακο μπορείς να βγεις έξω με την παρέα ή το σύντροφό σου και να χαρείτε το γεύμα σε ένα πολύ ωραίο μέρος βέβαια. Το αξίζεις!

Η κίνηση σε ταλαιπωρεί; Αν το μετρό ή κάποιο μέσο είναι κοντά στον προορισμό σου, σκέψου μήπως το προτιμήσεις. Η οικονομία στη βενζίνη θα είναι αισθητή κάθε τέλος του μήνα. Ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο, μπορείς να συζητήσεις με κάποιον συνάδελφο που παίρνει το αμάξι, μήπως μπορείτε να παγαίνετε μαζί και να μοιράζεστε τα έξοδα. Στο εξωτερικό, υπάρχει και συγκεκριμένη εφαρμογή για τον σκοπό αυτό, στην οποία μπορεί κάποιος να δηλώσει πού πηγαίνει και όποιον τον εξυπηρετεί να συμμετέχει στην κούρσα. Έτσι βγαίνει πιο οικονομικό για όλους· πολύ δημοφιλής τρόπος, ειδικά όταν η απόσταση για τη δουλειά είναι αρκετά μεγάλη. Μήπως να το σκεφτόμασταν;

Τέλος, μην ξεχάσεις να αφιερώσεις λίγο χρόνο να κοιτάξουμε τον ανταγωνισμό σε μεγάλες εταιρίες ρεύματος, τηλεφώνου και ίντερνετ. Μπορείς να βρεις πακέτα που σε συμφέρουν περισσότερο. Κάνε τις απαραίτητες συγκρίσεις κι επίλεξε σοφά.

Δε θέλουμε να γίνει η ζωή μας πιο μίζερη, αλλά με το άγχος του να μην έχουμε χρήματα ο κίνδυνος να νιώθουμε ανασφάλεια ή να κλειστούμε στον εαυτό μας και στο σπίτι μας είναι μεγαλύτερος. Είναι ξεκάθαρο ότι όλα είναι ακριβότερα και οι μισθοί οριακοί, έως και χαμηλοί. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, να διεκδικούμε και να απαιτούμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής. Στο μεταξύ, μπορούμε με μικρές συνήθειες να κάνουμε αυτή τη διαδρομή, πιο ευχάριστη. Μην ξεχνάμε ότι όσα λεφτά και να περάσουν από τα χέρια μας, χωρίς σωστή διαχείριση δε θα αλλάξει το χαοτικό αποτέλεσμα.

Συντάκτης: Μαργαρίτα Δυναμίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου