Μια drag queen που ντύθηκε Ιησούς Χριστός κι on drag ερμήνευσε ως ροκ τραγούδι μαι χριστιανική προσευχή. Μετά την πράξη της συνελήφθη στις Φιλιππίνες βάσει των νόμων περί αισχροκέρδειας της χώρας, πυροδοτώντας μια έντονη συζήτηση σχετικά με την ελευθερία του λόγου και την προστασία των μελών της LGBTQ+ κοινότητας. Να σημειωθεί ασφαλώς ότι οι Φιλιππίνες είναι μια βαθιά χριστιανική χώρα και η Καθολική Εκκλησία διατηρεί φοβερά σημαντική επιρροή τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στην πολιτική.

Ο 33χρονος Amadeus Fernando Pagente, του οποίου το τραγουδιστικό όνομα είναι Pura Luka Vega και χρησιμοποιεί την αντωνυμία they/them, κατηγορήθηκε για βλασφημία από μέλη του Κλήρου και πολίτες, αφού από τον Ιούλιο κυκλοφορούν βίντεο με τον ίδιο να τραγουδά και να χορεύει με τρόπο pop και χορευτικό προσευχές της καθολικής πίστης.

 

 

Ο καλλιτέχνης τέθηκε υπό αστυνομική κράτηση την Τετάρτη βάσει νόμου που απαγορεύει «ανήθικες διδασκαλίες, άσεμνες δημοσιεύσεις, εκδηλώσεις παραστάσεις» προσβάλλοντας «οποιαδήποτε θρησκεία», σύμφωνα με δήλωση της νομικής ομάδας στο X. Μάλιστα, και σύμφωνα με το CNN λέγεται ότι η drag queen αντιμετωπίζει και την κατηγορία παραβίασης νόμου περί εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, επειδή το βίντεο κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο.

Στο βίντεο, ο Pagente φαινόταν ντυμένος με ράσα που μιμούνταν τα καθολικά άμφια με ένα χρυσό φωτοστέφανο, ενώ η εικόνα αυτή έγινε πρωτοσέλιδο στις Φιλιππίνες και περισσότερες από δώδεκα πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μανίλα, όπου διαμένει ο καλλιτέχνης, κήρυξαν τον Pagente “persona non grata”, μια συμβολική κίνηση που τον κηρύσσει πλέον ανεπιθύμητο.

Η σύλληψη του Pagente ήρθε μετά την υποβολή ποινικής μήνυσης τον Αύγουστο από τους Hijos Del Nazareno Central, μια ομάδα που εκπροσωπεί τους πιστούς του Μαύρου Ναζωραίου, ενός σκούρου ξύλινου γλυπτού του Ιησού που μεταφέρθηκε στις Φιλιππίνες το 1606 από το Μεξικό και θεωρείται θαυματουργό από τους πιστούς του. Η ομάδα διοργανώνει και μια τεράστια ετήσια θρησκευτική παρέλαση στην πόλη Κεζόν, η οποία προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook μετά τη σύλληψη του Pagente, η Hijos Del Nazareno Central δήλωσε ότι οι «πιστοί της δε θα επιτρέψουν τη δυσφήμιση του ονόματος του Κυρίου Ιησού του Ναζωραίου». Πολλοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων γερουσιαστών, βγήκαν επίσης σε τηλεοπτικές εκπομπές των Φιλιππίνων για να επικρίνουν την παράσταση του drag artist, χαρακτηρίζοντάς τη βλάσφημη, ασεβή και προσβλητική.

Η Pagente ήταν διαγωνιζόμενη στο ριάλιτι ομορφιάς “Drag Den”, το οποίο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 στο Amazon Prime. Το ριάλιτι το οποίο και σκηνοθέτησε ο Rod Singh, διαδραματιζόταν σε έναν χώρο όπου βλέπαμε φανταχτερές προσωπικότητες drag queens να παλεύουν να παραμείνουν ανατρεπτικές εν μέσω των κοινωνικά συντηρητικών φιλιππινέζικων προτύπων.

Μετά τη σύλληψη, η Singh, συνάδελφος drag queen και φίλη της Pagente, την υπερασπίστηκε λέγοντας στο X ότι «αυτό το θέμα δεν αφορά πλέον μια drag παράσταση, τον υποτιθέμενο θεό σας ή τη λεπτή σας πίστη. Είτε το παραδέχεστε είτε όχι, η προκατάληψή σας εναντίον της κοινότητάς μας και των δικαιωμάτων που διεκδικούμε βρίσκεται στο επίκεντρο. Με τα μάτια ορθάνοιχτα, πιστεύετε και λατρεύετε έναν Θεό που δεν μπορείτε να δείτε, αλλά κλείνετε τα μάτια σας στα ζητήματα ζωής και στα ανθρώπινα δικαιώματα που διακυβεύονται. Μάθατε να προσεύχεστε, αλλά δε μάθατε να καταλαβαίνετε. Μη μας ζητάτε κάτι που δεν μπορείτε να δώσετε.».

 

Πηγές:, CNN, in.gr, dailymail