Σε μια συγκινητική ανακοίνωση μέσω μιας αινιγματικής ασπρόμαυρης φωτογραφίας στο Instagram, η γνωστή προσωπικότητα και συγγραφέας, Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, μοιράστηκε την προσωπική της ιστορία και τον δρόμο που διάνυσε για να επανακτήσει την υγεία της. Η φωτογραφία απεικονίζει την Εριέττα να κρατάει ένα τεστ εγκυμοσύνης που πάνω του έχει ζωγραφισμένο ένα χαμόγελο, αντί για τις χαρακτηριστικές γραμμούλες κι η λεζάντα αποκαλύπτει τη δική της, ξεχωριστή προσωπική ιστορία. Αντί για μια νέα εγκυμοσύνη, λοιπόν, που θα περίμενε κανείς εκ πρώτης, η Εριέττα αποκαλύπτει τον αγώνα της με την υγεία της σε ό,τι αφορά τον κύκλο περιόδου της.

Στη λεζάντα, αναφέρει ότι η ευχή της για τη νέα χρονιά έγινε ήδη πραγματικότητα, αφού αυτό που επιθυμούσε, ήταν η επιστροφή της υγείας της. Αναφέρει τον αγώνα που έκανε με το σώμα της, το οποίο είχε υποβάλει σε αυστηρές δίαιτες και άσκηση, καθώς και τις προσπάθειές της να αποκτήσει παιδί, ενώ το σώμα τηε βρισκόταν σε mode επιβίωσης και είχε διακόψει τον κύκλο της, σε μια προσπάθεια να κρατήσει ενέργεια: «Η ευχή μου για τη νέα χρονιά έγινε ήδη πραγματικότητα – Να κερδίσω πίσω την υγεία μου! Να καταφέρω να με εμπιστευτεί ξανά το σώμα που έχω βασανίσει τόσο.
Να ξεχάσει ότι το στερούσα με 16ωρες νηστείες και μετρημένες θερμίδες, από το φαγητό- το καύσιμο που είχε τόση ανάγκη.»

 

 

Όπως μοιράζεται η ίδια στη δημοσίευσή της, μετά από διάφορες λανθασμένες διαγνώσεις περί πολυκυστικών ωοθηκών και αντιμετώπιση προβλημάτων στον κύκλο της, ο οποίος είχε διακοπεί για 4 χρόνια, η Εριέττα αποφάσισε να αναλάβει τον έλεγχο της υγείας της. Μετά από έξι μήνες που περιλάμβαναν πλήρη διακοπή της άσκησης, αλλαγές στη διατροφή και συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, κατάφερε να ανακτήσει τον φυσιολογικό κύκλο της.

Στη συνέχεια, εκφράζει τη χαρά της για τον επανερχόμενο σε φυσιολογικές συνθήκες οργανισμό της, τονίζοντας τη σημασία της υγείας και της αγάπης προς το σώμα της. Αναφέρει τον όρο «λειτουργική υποθαλαμική αμηνόρροια» που στην ουσία είναι η απώλεια περιόδου και οι διαταραχές του κύκλου, λόγω ορμονικών διαταραχών με κύριο στοιχείο την κακή σχέση με το φαγητό. Κι είναι πολλές, πάρα πολλές οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον κύκλο τους, είτε γιατί υποσιτίζονται, είτε γιατί κάνουν υπερφαγικά κι οδηγούνται σε διατροφικές διαταραχές, που φέρνουν ορμονικές διαταραχές, (κι αυτές με τη σειρά τους πολυκυστικές, προ-διαβητικό) για να εκτονώσουν το στρες και το άγχος που τους προκαλεί η κοινωνική πίεση που δέχονται. Να είναι πιο αδύνατες, πιο δυνατές, να γίνουν μαμάδες, να κάνουν καριέρα, να μη γεράσουν ποτέ, να είσαι σ3ξι αλλά όχι προκλητικές, να είναι απλά τέλειες. Κι είναι πολλές οι γυναίκες που περνούν αυτές τις διαταραχές του κύκλου τους εντελώς μόνες, είτε γιατί φοβούνται να εμπιστευτούν έναν γιατρό, είτε γιατί έχουν περάσει από εξετάσεις επί εξετάσεων, χάπια, ορμόνες, δίαιτες, όμως το σώμα δεν άκουγε, γιατί ένιωθε από καιρό να βρίσκεται σε πόλεμο.

Πολύ συχνά κάνουμε πλακίτσα για την περίοδο μιας γυναίκας, ή θεωρούμε πως «εντάξει, μια περίοδο έχεις πώς κάνεις έτσι», όμως μόνο αν την έχεις και τη χάσεις σε στάδιο πολύ πριν την εμμηνόπαυση, αντιλαμβάνεσαι την αξία της. Μόνο τότε καταλαβαίνεις πόσα σου προσφέρει ορμονικά, ψυχολογικά, σωματικά. Πως είναι ο κύκλος σου κι ορίζει τεράστιο κομμάτι της υγείας σου. Και ναι, αν την έχεις χάσει για 4 χρόνια και καταφέρνεις να την επαναφέρεις, τότε έχεις λάβει ένα δώρο που αξίζει να γιορτάσεις.

Η Εριέττα, έκλεισε το κείμενό της με μια ισχυρή δήλωση: «Αυτό είναι το σώμα μου και οφείλω να το εκτιμώ και να το φροντίζω ακόμα και τις ημέρες που δεν καταφέρνω να το αγαπήσω!» Με αυτά τα λόγια, παρακινεί όλες εκείνες τις γυναίκες που θυσίασαν τη ζωή τους για τη ζυγαριά, να αναζητήσουν την ισορροπία και την υγεία τους, αντιλαμβανόμενες την αξία του σεβασμού προς τον εαυτό τους. Κι αν σήμερα, διαβάζοντας αυτό το κείμενο, είσαι κι εσύ μια γυναίκα που παλεύει με το σώμα της, ξεκίνα από το να αφήσεις τα όπλα σου κάτω. Δεν είναι μάχη, είναι συνεργασία. Αιώνια.