pf_photo4

Pin on ArtΗ ταινία της «Barbie» έσπασε ταμεία παγκοσμίως, ξεπερνώντας εμπορικά ακόμα και τα sequels του «Harry Potter». Σε καθημερινή βάση θα υπάρξει σίγουρα στο feed μας κάτι που να παραπέμπει στην ταινία ή στο στιλιστικό της υπόβαθρο. Για να μη χαλάσουμε την παράδοση λοιπόν, ας μιλήσουμε για την Barbie και πιο συγκεκριμένα ας κάνουμε μια αναδρομή στο 2012, τότε που η εταιρία Mattel λάνσαρε για πρώτη φόρα την Barbie Drag Queen.

Για όποιον δε γνωρίζει και πολλά για την ιστορία της πιο διάσημης κούκλας, να πούμε πως το πρώτο μοντέλο της παρουσιάστηκε στο κοινό το Μάρτιο του 1959 από την εταιρία Mattel, που μέχρι και σήμερα κατέχει τα δικαιώματα για το «Barbie» brand αλλά και για το brand «Bild Lilli», που ήταν η κούκλα που έδωσε την ιδέα σε έναν από τους ιδρυτές της εταιρίας να κατασκευάσει την Barbie. Αν και από την πρώτη κιόλας παρουσίαση της κούκλας στο κοινό υπήρχαν αμέτρητες αρνητικές κριτικές και αντιδράσεις, ως προς τις «τέλειες» αναλογίες της κούκλας που έδιναν λάθος εντυπώσεις στα παιδιά και προωθούσαν το body shaming και τον σ3ξισμό, η επιτυχία και η απήχηση της Barbie κρατεί καλά μέχρι και σήμερα.

Η εταιρία παιχνιδιών Mattel, είναι από τις πιο διάσημες αλλά και πιο ισχυρές στον κόσμο καθώς είναι ιδιοκτήτρια κορυφαίων brands όπως «Fisher- Price», «Hot Wheels», «UNO», «Thomas and friends» κ.α. Η καινοτομία της είναι αδιαμφισβήτητη κι αυτό ακριβώς ήθελε να αποδείξει το 2012, όταν η πρώτη Drag Queen Barbie έκανε το ντεμπούτο της με την ονομασία «The Blonds Blond Diamond Barbie». Αν και η προέλευση της ονομασίας δεν είναι επιβεβαιωμένη επίσημα, πολλοί κάνουν λόγο πως αρχικά έχει να κάνει με το όνομα του σχεδιαστή της, Phillipe Blond, ο οποίος είναι λάτρης του Drag και σχεδιάζει ρούχα με τον συνεργάτη του David Blond στην εταιρία «The Blonds». Επιπλέον, το φόρεμα της κούκλας κοσμείται από faux διαμάντια και τα μαλλιά της είναι ξανθά και μακριά κι απ’ότι φαίνεται αποτέλεσαν μέρος της ονομασίας της.

Η κούκλα αυτή ήταν συλλεκτική, γι’αυτό και δεν είχε το κλασικό χαρακτηριστικό των ευλύγιστων άκρων που σου επιτρέπουν να της αλλάζεις ρούχα. Το concept πίσω από τη δημιουργία της, όπως λέει και ο ίδιος ο σχεδιαστής, ήταν η δημιουργία ενός εκθαμβωτικού και μοναδικού outfit που οι mainstream Barbies δεν είχαν στην ντουλάπα τους. Ωστόσο, η αρχική ιδέα δεν αφορούσε το Drag ή τη δημιουργία μιας Drag Queen κούκλας. Ο χαρακτηρισμός αυτός δόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, αλλά σε απάντησή της η εταιρία καθιέρωσε το θεσμό των συλλεκτικών «Blond Diamond Barbie», στις οποίες απουσιάζουν τα γεννητικά όργανα και οι οποίες έχουν πάντα καλοχτενισμένα ξανθά μαλλιά, φοράνε λαμπερά κι αστραφτερά φορέματα κι έχουν μακριά πόδια.

Κατά καιρούς πολλοί εκπρόσωποι της Mattel έχουν ερωτηθεί για τη συγκεκριμένη κούκλα και για το τι αντιπροσωπεύει, όμως πάντα οι απαντήσεις ήταν αόριστες κι επευφημούσαν τη μοναδική ικανότητα της Barbie να πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις, ενώ η πρόεδρος μάρκετινγκ της εταιρίας στην Αμερική απάντησε πως «H Barbie δεν ενδιαφέρεται για το τι πιστεύει ο κόσμος». Ακόμα, πολλοί θαυμαστές της κούκλας και του συγκεκριμένου concept, τονίζουν πως το μοντέλο αυτό, εκπροσωπεί τους ανθρώπους που ζούνε τη ζωή τους με τον τρόπο που θέλουν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, χωρίς να κατηγοριοποιούνται από το φύλο ή τον σ3ξουαλικό προσανατολισμό τους και απολαμβάνουν να είναι λαμπεροί σε κάθε τους εμφάνιση.

Αν το καλοσκεφτούμε, δεν έχει τελικά και τόση σημασία αν η συγκεκριμένη Barbie είναι ή όχι Drag Queen, άντρας ή γυναίκα, straight ή gay. Κι αν και ο αρχικός στόχος ήταν η κατασκευή, απλώς, μιας όμορφης συλλεκτικής κούκλας, πλέον το μήνυμα που μεταφέρει, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και σημαντικότερο κι αυτό δε θα συνέβαινε αν η ίδια η εταιρία δε χειριζόταν το θέμα με τόσο μοναδικό τρόπο. Αν μας κάνει χαρούμενους να τη βλέπουμε ως τη Barbie Drag Queen, τότε αυτό είναι. Η αντίληψη κι η οπτική μας για τον κόσμο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί λάθος ή σωστή και διαφέρει από όλους τους άλλους. Η Barbie είναι απλώς μια κούκλα που κατασκευάστηκε για να μας κάνει χαρούμενους. Ή μήπως είναι κάτι παραπάνω από αυτό;

Πηγή εικόνας: UbuyIndia

 

Συντάκτης: Μαρία Κουτσουρά