Η Ισλανδία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ισχυροί σεισμοί στα νοτιοδυτικά της χώρας έχουν προκαλέσει ανησυχία για πιθανή ηφαιστειακή έκρηξη. Οι αξιωματούχοι της αστυνομίας καλούν τους κατοίκους της παράκτιας πόλης Γκρίνταβικ να εκκενώσουν την περιοχή, ενώ παρατηρείται ένας αυξημένος αριθμός σεισμών: «Ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πολιτική άμυνα λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στο Σουντνιούκαγκιγκαρ, βόρεια του Γκρίνταβικ», ανέφερε η αρχή πολιτικής προστασίας σε ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Σχεδόν 800 σεισμοί καταγράφηκαν μεταξύ των μεσάνυχτων και των 2 μ.μ., με ορισμένους να έχουν ρηχό βάθος 3-3,5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η προέλευση των σεισμών σχετίζεται με μια σήραγγα μάγματος που ενδέχεται να φτάσει μέχρι το Γκρίνταβικ, προκαλώντας ανησυχία για ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε, ότι το μάγμα είναι ένα μείγμα λιωμένων και ημιλιωμένων πετρωμάτων που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της γης και μπορεί να προκαλέσει έκρηξη όταν βρεθεί στην επιφάνεια, μετατρέποντας το σε λάβα. Αρκετά τρομακτικό θα έλεγε κανείς. Ωστόσο, οι αρχές, παρ’ όλο που κάλεσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν, με ψυχραιμία τόνισαν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος: «Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι οι κάτοικοι ΠΡΕΠΕΙ να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να εγκαταλείψουν την πόλη. Αλλά θέλουμε επίσης να επαναλάβουμε ότι δεν πρόκειται για εκκένωση έκτακτης ανάγκης, υπάρχει αρκετός χρόνος για να προετοιμαστείτε, να ασφαλίσετε τα πράγματα και να φύγετε από την πόλη με ηρεμία» δήλωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. «Είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με γεγονότα που εμείς οι Ισλανδοί δεν έχουμε ξαναζήσει, τουλάχιστον μετά την έκρηξη στο Vestmannaeyjar. Το αντιμετωπίσαμε μαζί, θα το αντιμετωπίσουμε μαζί και δε θα χάσουμε το κουράγιο μας.»

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ισλανδία εξέδωσε προειδοποίηση, επισημαίνοντας τα αυξημένα σημάδια ηφαιστειακής δραστηριότητας και προτρέποντας τους πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ισλανδικών αρχών.

Η παγκοσμίου φήμης θερμική πισίνα Blue Lagoon έχει ήδη κλείσει λόγω της σεισμικής δραστηριότητας, ενώ οι αρχές εκφράζουν ψυχραιμία, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Παρά τις προειδοποιήσεις, οι κάτοικοι και οι αρχές παραμένουν συγκεντρωμένοι, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την απρόβλεπτη φύση της κατάστασης.

Με τα τελευταία γεγονότα να αποτελούν την πιο πρόσφατη σειρά σεισμικών και ηφαιστειακών γεγονότων στην Ισλανδία, η χώρα βρίσκεται σε σταθερή επαγρύπνηση, ενώ οι πολίτες και οι αρχές προετοιμάζονται για ενδεχόμενη εκδήλωση της φύσης που δεν έχει ξανασυναντηθεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.