Κι επειδή αυτά καλό είναι να συμβαίνουν, αλλά και να λέγονται, ας χαρούμε όλοι μαζί κι ας πούμε ένα μεγάλο μπράβο στον Άρη, αφού ανακοίνωσε μια αν μη τι άλλο σπουδαία κίνηση που αφορά τη συμπερίληψη, με στόχο την προσβασιμότητα του αθλήματος σε όλα τα άτομα. Η αρχή έγινε στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, ενώ πρόκειται να συνεχιστεί και τη νέα σεζόν.

Συγκεκριμένα, η ΚΑΕ ανακοίνωσε μέσω των social media της ότι σε κάθε αγώνα, θα υπάρχει ειδικό «Sight with Vision» box. Μέσα από αυτό το box, άτομα με προβλήματα όρασης θα μπορούν να παρακολουθούν τα παιχνίδια, με τη βοήθεια Σχολιασμού Ισότιμης Ακουστικής Περιγραφής.

 

Τι ακριβώς είναι;

Σκεφτείτε το σαν να έχετε έναν “ξεναγό” που σας περιγράφει τι συμβαίνει στο γήπεδο, κάθε πάσα, κάθε σουτ, κάθε φάση. Έτσι, οι φίλαθλοι με προβλήματα όρασης μπορούν να νιώσουν την ένταση, τη χαρά, την αγωνία, όλα τα συναισθήματα που προσφέρει ένα μπάσκετ ματς, κερδίζοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας, η τεχνολογία του στηρίζεται σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και σε εργαλεία εφαρμογής μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών διαχείρισης. Αυτές που μπορεί να καλύπτει ο Σχολιασμός Ισότιμης Ακουστικής Περιγραφής είναι οι ακόλουθες πτυχές:

1.Μορφή: χαρακτήρες, μέρη, κείμενο ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα ή αντικείμενο.

2.Κίνηση: δράση, χρόνος ή οτιδήποτε κινείται ή υποδεικνύεται από κίνηση.

3.Χρώμα: συμπεριλαμβανομένου του χρώματος του δέρματος των χαρακτήρων.

4.Ήχος: οπτικός ήχος, δηλαδή ήχος που αναγνωρίζεται μόνο οπτικά.

5.Προοπτική (κάμερα): πανοραμική άποψη, ζουμ, άποψη, ειδικά εφέ.

6. Υποστηρικτικές πληροφορίες: πρόσθετες πληροφορίες, μετατοπισμένες πληροφορίες.

  

Πώς λειτουργεί το «Sight with Vision» box:

Το box θα βρίσκεται σε ειδικό χώρο στο γήπεδο, και θα είναι διαθέσιμο σε άτομα με προβλήματα όρασης που θα θέλουν να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Μέσα στο box, θα υπάρχουν ακουστικά με τα οποία οι θεατές θα μπορούν να ακούν λεπτομερή περιγραφή του αγώνα σε πραγματικό χρόνο, με περιγραφή από εξειδικευμένο σχολιαστή, ο οποίος θα εστιάζει σε όλες τις σημαντικές φάσεις του παιχνιδιού, όπως τα καλάθια, τα φάουλ, τις αλλαγές παικτών κ.α.

Με την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, η ΚΑΕ ΑΡΗΣ Midea επιδιώκει να προσφέρει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στο άθλημα σε όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από τις σωματικές τους αδυναμίες. Η ΚΑΕ πιστεύει ότι ο αθλητισμός αποτελεί δικαίωμα όλων και οφείλει να είναι προσβάσιμος σε όλους, χωρίς διακρίσεις. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης και της ισότιμης πρόσβασης στο άθλημα και είναι το λιγότερο, σούπερ κουλ.

Ελπίζουμε ότι η ενέργεια αυτή θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες ομάδες και αθλητικούς οργανισμούς, ώστε να υιοθετήσουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

ΚΑΕ ΑΡΗΣ, πολύ καλά ξηγήθηκες!