Επιτέλους ήρθε η σεζόν που έχεις πιο πολύ από ποτέ ανάγκη μια κρύα μπίρα, πλάι στο βραδινό φεγγαρόφως, με συντροφιά το καλοκαιρινό αεράκι. Αυτό που λείπει, είναι μια ταινία με ταβάνι τον ουρανό. Είτε ξεκινάς σιγά σιγά τις εξορμήσεις σε κοντινούς προορισμούς είτε όχι, αν βρίσκεσαι στην αθεράπευτα ρομαντική συμπρωτεύουσα, σου έχω τη λύση για να περάσεις μοναδικά τις ζεστές νύχτες που έκαναν ήδη την εμφάνισή τους.

Μέσα στα στενά και τα σοκάκια της πιο ρομαντικής πόλης, της Θεσσαλονίκης, θα συναντήσει κανείς διαλεχτά θερινά σινεμά, το καθένα ξεχωριστό στο είδος του. Στο κέντρο αλλά κι όχι μόνο, υπάρχουν τόσες και τόσες οθόνες θερινών που πλάι σε γιασεμιά και με τη συντροφιά ενός δροσιστικού ποτού αξίζει να απολαύσεις όποια ταινία κι αν παίζουν. Κανένα όμως δεν είναι τόσο διαχρονικό και «δροσερό» όπως το Σινέ Άλεξ, το παλαιότερο θερινό σινεμά σε μια απόλυτα κινηματογραφική πόλη.

 

Σινέ Άλεξ Αγίας Σοφίας και Ολύμπου, Θεσσαλονίκη

 

Κατά τη διάρκεια του 1930, η πόλη μας είχε πάνω από 50 θερινά σινεμά. Τη δεκαετία του 1960, είχαν γίνει πάνω από 150. Σήμερα, τα θερινά σινεμά στη Θεσσαλονίκη είναι μόλις 10, ενώ το Σινέ Άλεξ, όντας και το παλαιότερο εξ αυτών προσπαθεί να διατηρήσει την αίγλη και την αξία του, επιχειρώντας να προσφέρει ταινίες υπό το φως των αστεριών και γευστικά σνακ -όπως το ξακουστό hot dog με τη μοναδική μουστάρδα- που φτιάχνεται στο κυλικείο του. Το Σινέ Άλεξ έχει χωρητικότητα 250-300 θέσεων, ενώ προσφέρει καρέκλες σκηνοθέτη και διθέσια καναπεδάκια. Η ξεχωριστή και χαλαρή αστική ατμόσφαιρα επισφραγίζεται από το λευκό χαλίκι στο δάπεδο, και το πράσινο τριγύρω. Το σινεμά με την απαράμιλλη ομορφιά του είναι η τέλεια ευκαιρία να γίνεις κι εσύ σινεφίλ!

 

Cine Άλεξ - Στο παλαιότερο θερινό σινεμά της Θεσσαλονίκης | LiFO

 

Ο θερινός κινηματογράφος «Άλεξ», είναι δημιούργημα κι έμπνευση της οικογένειας Σιδέρη, ενώ μετρά παραπάνω από μισό αιώνα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην οδό Ολύμπου, στο κέντρο της πόλης κι αποτελεί ένα Μνημείο νεότερου πολιτισμού, λόγω της ακεραιότητάς του όλα αυτά τα χρόνια. Θυμίζει παλιές εποχές κινηματογράφου και μας αρέσει πολύ αυτό!

 

 

Όλα άρχισαν όταν το 1967 ένας έμπορος, ο Χαράλαμπος Σιδέρης αποφασίζει να ανοίξει ένα θερινό κινηματογράφο, χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη γνώση ή σχέση με το κομμάτι του κινηματογράφου. Είχε έναν φίλο, τον Αλέξανδρο -του οποίου προς τιμήν πήρε και το όνομα ο κινηματογράφος- που είχε ένα γραφείο εκμετάλλευσης ταινιών και τελικά ήταν αυτός που παρακίνησε τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση της επιχείρησης, ενώ βοήθησε πάρα πολύ στο στήσιμο του σινεμά. Τελικά, ο κινηματογράφος στήθηκε από το 0, με τα χέρια του κυρίου Σιδέρη, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος εργαζόταν σε ξυλαποθήκη δίπλα ακριβώς από εκεί που στεγάζεται σήμερα ο κινηματογράφος. Εκεί, βρίσκεται πλέον το ανθοπωλείο της οικογένειας που απασχολείται όλον τον χρόνο, ειδικά τον χειμώνα που είναι κλειστό το θερινό σινεμά.

Σήμερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της LiFO, η επιχείρηση συνεχίζει και λειτουργεί με την κόρη του, κυρία Ντίνα στο τιμόνι, με την αδερφή της να βοηθάει με τη συντήρηση και την καθαριότητα και τον ανιψιό της στο κυλικείο. Όπως λέει η ίδια «όλοι μαζί από πάντα». Η οικογένεια δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή της χωρίς τον κινηματογράφο, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει τόσο την ποιότητα όσο και την ακεραιότητα της επιχείρησης με τα χρόνια.

Τα εισιτήρια είναι αρκετά πιο οικονομικά από τα κλασσικά σινεμά, με τιμή 5-7 ευρώ, ενώ την Πέμπτη απολαμβάνετε εισιτήριο 1+1 δώρο. Το σινεμά άνοιξε και φέτος τις πόρτες του και μας περιμένει από αρχές Μαΐου οπότε, τι περιμένεις;

 

Συντάκτης: Βάσω Καπνιάζη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου