Σοκ έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο δύο 16χρονοι και ένας 16χρονος έστησαν καρτέρι σε έναν συνομήλικό τους για να τον ληστέψουν, χρησιμοποιώντας ως «δόλωμα» μια 15χρονη που τον παρέσυρε σε ραντεβού. Τα δεδομένα που ήρθαν στο φως είναι πραγματικά σοκαριστικά ως προς τη βιαιότητα της επίθεσης, αφού οι θύτες προσπαθούσαν να τον στραγγαλίσουν με μια δερμάτινη ζώνη ενώ τον χτυπούσαν με σιδερογροθιές!

Η εμπλοκή της ανήλικης μαθήτριας που πήγε να συναντήσει τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης σε απομακρυσμένη περιοχή της Κοζάνης χωρίς να υποψιάζεται τι θα ακολουθούσε, αποκαλύφθηκε από το ίδιο το 16χρονο θύμα. Μόλις έφτασε το περιπολικό του τοπικού τμήματος που ειδοποιήθηκε από έναν κάτοικο της περιοχής, την είδε να τρέχει και την υπέδειξε στους αστυνομικούς, ένας από τους οποίους την καταδίωξε και τη συνέλαβε.

  

Ομολογία και συλλήψεις

Στο τμήμα όπου προσήχθη, η 15χρονη παραδέχθηκε ότι έπαιξε το ρόλο του δολώματος για να αρπάξουν οι συνεργοί της το κινητό τηλέφωνο του 16χρονου. Όλα αυτά δηλαδή, έγιναν για ένα κινητό τηλέφωνο. Ακολούθησαν αναζητήσεις και, λίγες ώρες αργότερα, οι συλλήψεις των τριών δραστών της επίθεσης. Στην κατοχή τους κατασχέθηκαν δύο σιδερογροθιές, τέσσερα κινητά τηλέφωνα, μια κουκούλα full face και η δερμάτινη ζώνη, τα οποία και είχαν για να οργανώνουν τις επιθέσεις τους.

Ο 16χρονος μεταφέρθηκε στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης έχοντας υποστεί ισχυρό σοκ από την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε. Έφερε τραύματα και μώλωπες από τα πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα και το κεφάλι του, ευτυχώς, όμως η ζωή του δεν κινδύνευσε. Για προληπτικούς λόγους παρέμεινε για νοσηλεία και το πρωί της Πέμπτης πήρε εξιτήριο.

  

Οι δράστες της επίθεσης και η 15χρονη οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κοζάνης, που άσκησε δίωξη για ληστεία και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συναυτουργία στους δύο 16χρονους και τον 17χρονο, και για απλή συνέργεια σε βάρος του κοριτσιού. Και οι τέσσερις κρατούνται για να απολογηθούν στην ανακρίτρια, ενώ οι γονείς τους που συνελήφθησαν για παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η υπόθεση αυτή έχει συγκλονίσει την κοινωνία της Κοζάνης, φέρνοντας στο φως την επικίνδυνη συμπεριφορά ανήλικων που χρησιμοποιούν βία και εκφοβισμό για να επιτύχουν τους σκοπούς τους. Είναι πραγματικά οδυνηρό να παρατηρεί κανείς τη βία μεταξύ ανηλίκων, και τις τερατώδεις διαστάσεις που έχει πάρει, όμως, είναι κάποια στιγμή καιρός να αναρωτηθούμε σοβαρά, ποιο παράδειγμα δίνουμε στα παιδιά μας, για να φτάσουν να πράττουν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Γιατί, για να φτάσει ένα παιδί να πάρει μια ζώνη, και να στραγγαλίσει ένα άλλο για ένα κινητό τηλέφωνο, σημαίνει πως αυτή την ακραία μορφή βίας, την έχει, έστω κι έμμεσα, από κάπου διδαχθεί.