Ο θ@νaτος του Αλεξέι Ναβάλνι, που έφυγε απ’ τη ζωή την Παρασκευή 16/02 σε ηλικία μόλις 47 ετών, έχει προκαλέσει παγκόσμιες αντιδράσεις κι αιτήματα για εξηγήσεις απ’ το ρωσικό κράτος. Φαίνεται ότι η δηλhτηρίαση του το 2020, η απεργία πείνας και η διαμονή του σε απομόνωση τον είχαν επηρεάσει σωματικά, καθώς εμφανίστηκε αδυνατισμένος και γερασμένος στις τελευταίες εξ αποστάσεως ακροαματικές διαδικασίες.

Σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στις πλατείες για ν’ αποτίσουν φόρο τιμής στον Αλεξέι Ναβάλνι, τον αντιφρονούντα κατά του Κρεμλίνου που έφυγε απ’ τη ζωή στις φυλακές της Αρκτικής. Στη διαδήλωση έξω απ’ τη ρωσική πρεσβεία στη Βαρσοβία, συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι, που εξέφραζαν τον αναστατωμένο τους χαρακτήρα για τον θάνaτο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.

  

Επίσης, ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε έξω απ’ τη ρωσική πρεσβεία στη λεωφόρο Ούντερ ντεν Λίντεν του Βερολίνου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους με συνθήματα όπως «Πούτιν δολ0φόνος» και «Πούτιν στο δικαστήριο». Οι περισσότεροι απ’ τους διαδηλωτές ήταν ρωσόφωνοι και κρατούσαν πλακάτ με υβριστικά μηνύματα για τον Ρώσο πρόεδρο ή φωτογραφίες του Ναβάλνι. Στην πρεσβεία και στο γειτονικό κτίριο της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot, όλα τα φώτα ήταν σβηστά.

Κατά τη δίκη του για εξτρεμιστική δράση τον Αύγουστο του 2023, ανέφερε τον πόλεμ0 του 21ου αιώνα ως τον πιο ανόητο κι ηλίθιο, αναφερόμενος στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρ@νίας. Στα μηνύματά του στα social media, ειρωνεύτηκε τις διώξεις της σωφρονιστικής διοίκησης.

  

Η κατακραυγή που ξεκίνησε απ’ τις ΗΠΑ κι έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης, με κατηγορητικές δηλώσεις που φωτογραφίζουν τη ρωσική ηγεσία. Στο Μόναχο, η Γιούλια Ναβάλναγια συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά το. Η μητέρα του Ναβάλνι αποφάσισε να μη δεχτεί καμία έκφραση συλλυπητηρίων.

Πηγή εικόνας: Reuters