Η πλατφόρμα https://parentalbenefits.dypa.gov.gr άνοιξε απ’ τις 18/04 για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές, περιλαμβανομένων ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτισσών. Αυτή η κατηγορία δικαιούχων θα λαμβάνει πλέον μηνιαίο ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, που σήμερα είναι 830 ευρώ, για εννέα μήνες, συνολικά 7.470 ευρώ.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Ποτέ άλλοτε οι μητέρες δεν είχαν λάβει τη στήριξη που τους παρέχουμε σήμερα ως Πολιτεία. Πλέον μετά τη γέννα οι μητέρες λαμβάνουν 1.000 ευρώ καθαρά τον μήνα, βάσει του επιδόματος μητρότητας και του επιδόματος γέννησης».

Το μέτρο ισχύει αναδρομικά για μητέρες που απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες πριν απ’ το τέλος του 2023. Οι μη μισθωτές πρέπει να έχουν λάβει επίδομα κυοφορίας και λοχείας απ’ τον e-ΕΦΚΑ και να είναι ασφαλιστικά ενήμερες. Η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.ΥΠ.Α. εντός δύο μηνών απ’ την καταβολή του επιδόματος κυοφορίας και λοχείας του e-ΕΦΚΑ, ή εντός δύο μηνών από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια, ή την τελεσιδίκη της δικαστικής απόφασης σε περίπτωση υιοθεσίας. Οι αιτήσεις εξετάζονται με σειρά προτεραιότητας κι η καταβολή ξεκινά απ’ τον πρώτο μήνα μετά την υποβολή.

 

 

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, επεσήμανε: «Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων χορήγησης ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας άνοιξε σήμερα για πρώτη φορά σε αυτοαπασχολούμενες και αγροτισσές. Το υπουργείο υλοποιεί τη δέσμευσή του για στήριξη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της εξίσωσης των παροχών για όλες τις ασφαλισμένες και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος». Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως υιοθεσία και παρένθετη μητρότητα, η παροχή επεκτείνεται, και το επίδομα μητρότητας.