Με βεβαιότητα θα κληθούμε στη ζωή μας πολλές φορές να διεκπεραιώσουμε υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με γραφειοκρατία. Είναι μια κατάσταση που απαιτεί ατσάλινα νεύρα, πολλή υπομονή, καθαρή σκέψη και ψυχραιμία. Όλα αυτά θα χρειαστεί να τα έχουμε ανά χείρας- μαζί με τους όποιους άλλους φακέλους –  πριν ξεκινήσουμε ένα ατέρμονο κυνήγι για την επίτευξη του στόχου μας που δεν είναι άλλος από το να ολοκληρώσουμε task σε υπηρεσίες και γενικότερα γραφεία. Πολλά γραφεία.

Θα πρέπει να παραδεχθούμε πως στην εποχή της αυτοματοποίησης και της τεχνολογίας πολλά είναι αυτά που πλέον γίνονται με ένα μόνο κλικ. Παλαιότερα υπήρχε περισσότερη αλληλεπίδραση του ανθρώπινου παράγοντα. Μιλούσες με πιο πολλούς υπαλλήλους, ρωτούσες κατ’ ιδίαν πιο πολλά πράγματα και γενικότερα έπρεπε να είσαι στο πόδι κι από πόρτα σε πόρτα στις ανάλογες υπηρεσίες. Πλέον, στη μετά covid εποχή, ο όγκος αυτός έχει περιοριστεί κατά πολύ.

Όπως και να ‘χει όμως η αλληλεπίδραση είναι ένα κομμάτι που συνεχίζει να υπάρχει. Θα χρειαστεί δηλαδή και πάλι να ρωτήσουμε πράγματα και να πάρουμε πληροφορίες προτού προβούμε σε ενέργειες ώστε να εξυπηρετηθούμε. Κι είναι αν θέλετε πολύ σωστό να συμβαίνει γιατί καλές οι αυτοματοποιήσεις αλλά ο παράγοντας άνθρωπος είναι σημαντικός σ’ όλα τα πόστα. Το ανθρώπινο μυαλό σκέφτεται, θα ψάξει τρόπους να σού βρει λύσεις αν έχει ανάλογη εμπειρία ενώ μια εφαρμογή ή ένα μηχάνημα όχι.

Μετά λοιπόν από προσωπική εμπειρία κι ένα τεράστιο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ήρθα και πάλι σε επαφή με το χώρο της γραφειοκρατίας, έχω να πω τα εξής. Ο χώρος αυτός θέλει πολλές αντοχές. Είναι ένα crash test. Είναι σαν εκείνο το τεστ κοπώσεως που σε βάζει να κάνεις ο καρδιολόγος για να σιγουρευτεί ότι θ’ αντέξεις μια έντονη σωματική δραστηριότητα.

Η φράση που λατρεύει η γραφειοκρατία

Στις καθημερινές μου συνδιαλλαγές κατά τη διάρκεια της εμπειρίας μου είτε τηλεφωνικά είτε δια ζώσης, μια είναι η φράση που άκουγα επί μονίμου βάσεως. Η γραφειοκρατία λατρεύει να τη χρησιμοποιεί. Σαφέστατα υπάρχουν συνώνυμα που θα μπορούσαν οι συμπαθέστατοι υπάλληλοι ή υπεύθυνοι να χρησιμοποιήσουν, αλλά φαίνεται πως αυτή η λέξη και περιγράφει αυτό που θέλουν να σου πουν και σε αφήνει με απορία στο βλέμμα. Το τελευταίο διαπίστωσα πως είναι βολικό για τους υπαλλήλους ή τους επαγγελματίες του χώρου ώστε να κερδίζουν χρόνο πριν μπουν στη διαδικασία του να σε εξυπηρετήσουν. Η φράση λοιπόν είναι η εξής: «έχει περάσει στο σύστημα». Η μετάφραση αυτής της φράσης είναι το «θα περιμένετε, θα δείξει, θα δούμε». Το ύφος της απορίας θα υπάρχει στο πρόσωπό σας και σίγουρα θα θέλετε να κάνετε κι άλλες ερωτήσεις αλλά η απάντηση θα είναι μια. Έχει περάσει στο σύστημα.

Το σωστό το outfit ανοίγει πόρτες και λύνει απορίες

Αποφάσισα που λέτε κάποιες από τις φορές που έπρεπε να περάσω από υπηρεσίες και γραφεία να κάνω ένα πείραμα. Επέλεξα να έχω μια εμφάνιση λιγάκι πιο formal να το πω. Ένα σακάκι, πουκάμισο, βαμμένη με αξεσουάρ και γενικότερα ένα πιο αυστηρό look. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο έκανα τις ερωτήσεις μου – αν και δεν ήξερα πάντα τι είναι αυτό που ρωτάω καθότι αδαής μ’ αυτά τα θέματα – ήταν χιλίων καρδιναλίων και βάλε. Με στόμφο κι ένα λεξιλόγιο αρκετά απαιτητικό, ρωτούσα για τα πιο απλά πράγματα λαμβάνοντας όχι μόνο απαντήσεις αλλά και διάθεση πραγματική για εξυπηρέτηση. Ακόμη κι αν επρόκειτο για ώρα αιχμής με πολλή δουλειά και πιθανότατα ουρά από κόσμο, εκλάμβανα τη διάθεση που είχαν να μ’ εξυπηρετήσουν. Ξεχώριζα σαν τη μύγα μες στο γάλα; Η εμφάνισή μου έδειχνε πως γνώριζα αρκετά, ενώ δε γνώριζα απολύτως τίποτα. Είναι μάλλον αυτό που λένε οι Dragons στο ομώνυμο show, πως με το σωστό outfit μπορείς να πλασάρεις τον εαυτό σου αλλιώς.

Οι εβδομάδες κυλάνε νεράκι

Ακόμη κι αν έχεις βρει τους επαγγελματίες που θα σε βοηθήσουν στο να διεκπεραιώσεις έγγραφα και χαρτιά στις ανάλογες υπηρεσίες, σπάνια θα βρεις άνθρωπο που να θέλει πραγματικά να μπει στη θέση σου και να φορέσει τα παπούτσια σου. Γιατί; Επειδή όσοι εργάζονται στο χώρο της γραφειοκρατίας έχουν μάθει αλλιώς. Έχουν μάθει να γίνονται όλα σε βολικούς χρόνους αγνοώντας ή στη χειρότερη των περιπτώσεων αδιαφορώντας για το γεγονός ότι καίγεσαι να τελειώσεις με τις υποχρεώσεις σου. Ότι μπορεί – λέμε τώρα – να μην έχεις το χρόνο και την ενέργεια για να περιμένεις να βγει κάτι από το σύστημα στο οποίο έχει μπει, να κάνει «τσα» και να περιμένει να υπογραφεί ως δια μαγείας. Δε γίνεται ένα task να θέλει μια εβδομάδα στη χονδρική για να ολοκληρωθεί. Δηλαδή αν ξεκινήσεις με ενέργειες για αυτό το task Δευτέρα, θα πρέπει να περιμένεις να συμβεί ένα εμπόδιο την Τρίτη που θα απαντηθεί Τετάρτη, θα περάσει στο σύστημα Πέμπτη αλλά μετά ξέρετε μεσολαβεί Παρασκευή οπότε τι να προλάβει να γίνει; Από εβδομάδα πάλι εδώ είμαστε.

Εν κατακλείδι ο χώρος της γραφειοκρατίας είναι όχι απλά απαιτητικός αλλά για να καταλήγεις σε πολλά συμπεράσματα όπως αναγκάστηκα να κάνω μέσα από την προσωπική μου εμπειρία. Μη γελιέστε, δεν έχω ολοκληρώσει ακόμη το δικό μου κομμάτι, έχω δρόμο. Είπαμε απαιτείται υπομονή. Δε θα πω γαϊδουρινή γιατί τα καημένα και συμπαθέστατα ζωάκια δε μου φταίνε σε τίποτε. Καλή τύχη μόνο θα ευχηθώ και πού είστε; Αν ξέρετε απ’ αυτά, ετοιμάστε και καμία φανουρόπιτα μήπως και μας λυπηθεί όλους μαζί ο Άγιος και φανερώσει την υπομονή μας.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος