Οκ, βγαίνεις (ή απλώς παίρνεσαι) με κάποιον που είναι συναρπαστικός και διασκεδαστικός ως άνθρωπος, αλλά κάποιο καμπανάκι μέσα σου αρχίζει να χτυπάει για το ότι μπορεί να είναι λίγο εγωιστής, ρηχός, ή -το χειρότερο όλων- νάρκισσος. Θα μπορούσε το άτομο που βγαίνεις να έχει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά κι εσύ να μην τα πάρεις πρέφα;

 

Τσέκαρε τι γίνεται με το love bombing

Σε έχει βομβαρδίσει με τρυφερά μηνύματα από το πρώτο σεκόντ της γνωριμίας σας; Το love-bombing – η υπερβολική και στοργική επικοινωνία και οι χειρονομίες (κομπλιμέντα, δώρα κ.λπ.) στην αρχή μιας σχέσης- συνήθως πραγματοποιείται από ναρκισσιστές για να αποκτήσουν δύναμη κι έλεγχο πάνω σου. Αν νιώθεις ότι λέει μεγάλα λόγια, πολύ γρήγορα, κάνε ένα βηματάκι πίσω.

Στην πραγματικότητα, το love-bombing είναι μια απαραίτητη στρατηγική για τις ρομαντικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων με υψηλά χαρακτηριστικά ναρκισσισμού και χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης. Φυσικά, άνθρωποι χωρίς ναρκισσισμό μπορούν επίσης να κάνουν love-bombing, αλλά συνήθως αυτό γίνεται επειδή πραγματικά τους αρέσεις κι όχι επειδή προσπαθούν να σε ελέγξουν.

 

Δώσε προσοχή στις συζητήσεις

Μήπως οι συζητήσεις τους τείνουν να περιστρέφονται μόνο γύρω από τα ενδιαφέροντά τους; Μήπως τα μάτια τους γυαλίζουν από νευρικότητα όταν αρχίζεις να μιλάς; Φαίνεται να εστιάζουν περισσότερο σε υλικά πράγματα, όπως ωραία αυτοκίνητα ή παπούτσια; Πώς φέρονται στους άλλους; Οι ναρκισσιστές μπορεί να είναι αδιάφοροι ή ακόμα κι αγενείς με τους ανθρώπους που θεωρούν ότι είναι “κατώτεροί” τους. Δώσε προσοχή αν παραπονιέται πολύ ή θυμώνει με τον σερβιτόρο για μικρά πράγματα.

Έχουν υπερβολική ανάγκη για προσοχή και επιβεβαίωση; Φαίνεται να ενδιαφέρονται υπερβολικά για την εμφάνισή τους; Κοιτάζουν συνεχώς γύρω τους για να δουν ποιος τους κοιτάζει; Δε γίνονται ποτέ ευάλωτοι; Το ραντεβού σας εστιάζει μόνο σε όλα τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες τους; Αποφεύγουν τις προσωπικές ερωτήσεις; Επικεντρώνονται στο να σε κάνουν να γίνεις ευάλωτος, σε σημείο να νιώθεις άβολα;

 

Τους έχεις πιάσει σε ένα ψέμα

Πρόσεξε πολύ τα ψέματα, τα παιχνίδια και κάθε τακτική χειραγώγησης. Ίσως σου είπαν ότι δεν έχουν καμία επαφή με πρώην, αλλά στη μέση του ραντεβού σας, δέχονται ένα τηλεφώνημα και μιλάνε σαν φιλαράκια. Ίσως τους πιάσεις να υπερβάλλουν για το πόσα βγάζουν, πού μένουν, για το τι δουλειά κάνουν ή το πού πάνε διακοπές. Δώσε βάση σε αερολογίες και mixed signals και μη θεωρήσεις ότι είναι μια αθώα προσπάθεια εντυπωσιασμού. Ένας άνθρωπος που σου λέει ψέματα για τα πολύ απλά, θα σου πει και για τα σοβαρότερα.

 

Έφτασες ως εδώ ψάχνοντας όλα εκείνα που ταιριάζουν στην περίπτωσή σου

Ό,τι κα να λέμε, όσα κι αν δηλώσουμε, όταν κάτι πάει λάθος το ξέρουμε και το φοβόμαστε. Αν νιώθεις ότι κάτι δε σου κολλάει, αν τη μια αισθάνεσαι στον ουρανό και την άλλη στα τάρταρα, αν σε κάνει να κλαις που έκανες 3 λεπτά να απαντήσεις ενώ ταυτόχρονα χάνεται για μέρες, αν στο σ3ξ δε νοιάζεται αν τελείωσες, αν συχνά νιώθεις πως χάνεις τον έλεγχο του εαυτού σου όταν είστε μαζί, ρε φίλε, ξέρεις με τι έχεις να κάνεις. Μένει τώρα, να το αποδεχθείς.

 

Οι άνθρωποι με ναρκισσισμό τείνουν να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και προστατεύουν τον εαυτό τους με το να επιδίδονται σε ελεγκτική, και υπερβολική σε όλα τα επίπεδα συμπεριφορά. Αν βγαίνεις με ένα άτομο με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, μπορεί να βρεις τη συμπεριφορά του αρκετά οδυνηρή κατά καιρούς, όσο ελκυστική κι αν σου φαίνεται τώρα. Κι αυτό σίγουρα αρκεί για να το λήξεις.