micro

Η αστυνομία της Ισπανίας συνέλαβε έναν άνδρα για σ3ξουαλική επίθεση, αφού «άγγιξε» στα οπiσθια μια δημοσιογράφο την ώρα που εκείνη έκανε ζωντανό ρεπορτάζ στους δρόμους της Μαδρίτης. Ο άνδρας πλησίασε την Isa Balado, δημοσιογράφο της εκπομπής «En boca de todos» του ισπανικού καναλιού Cuatro, όσο έκανε ρεπορτάζ για μια ληστεία την Τρίτη.

Ο άνδρας στο βίντεο φαίνεται να την πλησιάζει και στη συνέχεια να την αγγίζει, καθώς εκείνη μιλάει με τον παρουσιαστή Nacho Abad στο στούντιο. Η Balado προσπάθησε να συνεχίσει το κομμάτι της στην κάμερα, αλλά ο Abad τη ρώτησε αν ο άνδρας μόλις είχε κάνει αυτό που φάνηκε και στην τηλεόραση.

Όταν η Balado έδωσε καταφατική απάντηση, ο Abad της ζήτησε να βάλει «αυτόν τον ηλiθιο τύπο» στην κάμερα. «Χρειαζόταν πραγματικά ν’ αγγίξεις τον πισιν@ μου;», ρώτησε η δημοσιογράφος, πριν του πει ότι είναι ζωντανά στην τηλεόραση. «Θα ήθελα να με αφήσεις να δουλέψω», συμπλήρωσε. Εκείνος συνέχισε να της μιλάει, πριν απλώσει το χέρι του για να την τρίψει στο κεφάλι μ’ αυτό και τελικά ν’ απομακρυνθεί.

Στη συνέχεια, η Balado συνέχισε την υπόλοιπη αναφορά της και σ’ ένα μεταγενέστερο τμήμα του βίντεο σχολίασε αυτό που είχε συμβεί. «Είναι πολύ δυσάρεστο, ιδιαίτερα όταν εργάζεσαι», είπε, πριν η κάμερα γυρίσει και δείξει τον άνδρα να στέκεται στον δρόμο μ’ έναν άλλο άνδρα. Μάλιστα ο νεαρός πλησίασε ξανά την Balado και προσπάθησε να της μιλήσει, προτού εκείνη ζητήσει να διακοπεί η εκπομπή. Το περιστατικό προκάλεσε τα σχόλια πολλών Ισπανών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Εργασίας, Yolanda Díaz.

«Ο ματσισμός φαίνεται όταν οι δημοσιογράφοι υφίστανται σ3ξουαλικές επιθέσεις όπως αυτή και ότι οι επιτιθέμενοι εμφανίζονται μπροστά στην κάμερα αμετανόητοι», έγραψε η Díaz σε ανάρτησή της την Τρίτη. «Αυτό δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο». Η υπουργός Ισότητας Irene Montero εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στον Balado. «Το μη συναινετικό άγγιγμα είναι σ3ξουαλική βία», έγραψε σε ανάρτησή της την Τρίτη. «Μόνο το ναι σημαίνει ναι».

Ο άνδρας συνελήφθη αργότερα και η εθνική αστυνομία της Ισπανίας δημοσίευσε ένα βίντεο με τον ίδιο να απομακρύνεται με χειροπέδες. Την Τετάρτη ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος από το δικαστήριο της Μαδρίτης. Η δικαστής δεν επέβαλε προληπτικά μέτρα, καθώς δεν πίστευε ότι υπήρχε συνεχής κίνδυνος για το θύμα, όπως ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωση που έστειλε στο CNN, ενώ εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μαδρίτης δήλωσε στο CNN ότι η έρευνα και η ποινική διαδικασία θα συνεχιστούν. Οι συνάδελφοι της Μπαλάντο φυσικά κατέκριναν την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος. «Αυτό είναι το πρόβλημα», δήλωσε η παρουσιάστρια Verónica Dulanto στην εκπομπή Cuatro την Τετάρτη. «Δεν έχει μείνει εκεί μέσα ούτε 24 ώρες».

Το περιστατικό αυτό μάλιστα συνέβη την ώρα που η Ισπανία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τον απολογισμό πολλών σ3ξουαλικών επιθέσεων κι έμφυλης βίας, αφού ο Λουίς Ρουμπιάλες, πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, κατηγορήθηκε ότι φίλησε τη νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών. Τζένιφερ Ερμόσο, χωρίς τη συγκατάθεσή της.

 

Πηγή Φωτογραφίας

 

Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.