Σε έναν κόσμο όπου η ανθρώπινη επιβίωση τίθεται πάντα σε προτεραιότητα, υπάρχουν και εκείνοι που δεν αφήνουν πίσω τους αθόρυβους συνοδοιπόρους τους. Στη Σαντορίνη, σε ένα καταφύγιο γεμάτο ψυχές που κάποτε υπηρέτησαν το νησί, η Χριστίνα Καλούδη και η ομάδα της έχουν πάρει μια απόφαση που πολλοί θα χαρακτήριζαν παράτολμη: να μείνουν εκεί, ό,τι κι αν συμβεί, δίπλα στα ζώα τους.

Γράφεις; Έλα και γράψε για εμάς! Στείλε μας το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και έλα στην ομάδα!

Το CNN Greece βρέθηκε στο καταφύγιο, όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες ζώα, μεταξύ των οποίων και τα γαϊδουράκια, το σήμα κατατεθέν του νησιού. Ωστόσο, αν και το νησί είναι μια τουριστική μηχανή, το μέλλον αυτών των ζώων δεν είναι το ίδιο λαμπερό. «Δεν υπάρχει δυνατότητα εκκένωσης για εμάς», παραδέχεται η Χριστίνα Καλούδη, τονίζοντας πως για τα μικρότερα ζώα γίνονται προσπάθειες υιοθεσίας μέσω οργανώσεων του εξωτερικού. Τα μεγάλα ζώα, όμως, δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια.

 



 

Μια γενναία απόφαση

«Έχουμε αποφασίσει να μείνουμε μαζί τους», δηλώνει κατηγορηματικά η κ. Καλούδη. «Τα περισσότερα είναι γέρικα, έχουν κινητικά προβλήματα, ή δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα. Για εμάς, δεν είναι απλά ζώα. Είναι οικογένεια». Η τοποθεσία του καταφυγίου, αν και βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, είναι 60 μέτρα πάνω από το επίπεδότης, κάτι που τους προστατεύει από τυχόν τσουνάμι σε περίπτωση σεισμού. Τα προστατευτικά τοιχία, από ελαφρόπετρα, προσφέρουν επιπλέον ασφάλεια, όμως η ομάδα έχει προετοιμαστεί και για το χειρότερο σενάριο: τον αεροστεγή εγκλεισμό των ζώων αν η κατάσταση γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη.

 

Η βαριά κληρονομιά των γαϊδουριών

Η ιστορία αυτών των ζώων είναι τόσο παλιά όσο και η Σαντορίνη. «Ένα γαϊδουράκι δουλεύει μέχρι και την τελευταία ώρα της ζωής του», αναφέρει η κ. Καλούδη. Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σαντορίνης (SAWA), που δημιούργησε το μεγαλύτερο καταφύγιο ζώων στις Κυκλάδες, ιδρύθηκε το 1992 για να προστατεύσει αυτά τα πλάσματα. Άλλωστε, ορισμένα από τα γαϊδουράκια βρίσκονται στο καταφύγιο για πάνω από μια δεκαετία, μετά από μια ζωή σκληρής δουλειάς.

Η ομάδα του καταφυγίου είναι ανοιχτή στους αγωγιάτες, προσπαθώντας να τους πείσει να παραδώσουν τα ζώα τους πριν να είναι πολύ αργά, πριν η κατάστασή τους επιδεινωθεί ανεπανόρθωτα. Γιατί, όπως λέει χαρακτηριστικά η κ. Καλούδη, «όλα αυτά τα ζώα έχουν σηκώσει στις πλάτες τους όλο το βάρος του νησιού». Ό,τι υπάρχει στην Καλντέρα έχει χτιστεί πάνω στη δική τους δύναμη και αντοχή.

 

Αυτά τα ζώα κουβάλησαν τουρίστες, ανέβασαν προμήθειες, έφτιαξαν το νησί. Σε μια κοινωνία που εύκολα ξεχνά, ευτυχώς υπάρχουν κι αυτοί που θυμούνται. Και παραμένουν εκεί, όχι από υποχρέωση, αλλά από αγάπη και σεβασμό. Σε έναν κόσμο που τρέχει ασταμάτητα μπροστά, κάποιοι επέλεξαν να σταθούν πίσω, δίπλα στα γέρικα γαϊδουράκια, γιατί απλά δεν μπορούσαν να τα εγκαταλείψουν.