Υπάρχουν μέρες που η θάλασσα σού φέρνει ένα κοχύλι. Υπάρχουν μέρες που σου φέρνει ένα μπουκάλι νερού, μία σακούλα που κάποτε είχε μέσα πατατάκια και μια σαγιονάρα αγνώστου πατρός. Και υπάρχουν και εκείνες οι ευλογημένες μέρες που αποφασίζει να σου ξεβράσει σχεδόν 700.000 ευρώ σε μετρητά.
Όχι, φυσικά, σε ελληνική παραλία. Μην ενθουσιάζεστε και αρχίσετε να βγαίνετε στις ακτές με μάσκες, βατραχοπέδιλα και διάθεση Τσακ Σπάροου. Στη Σικελία συνέβη.
Εδώ έχουμε ατελείωτη ακτογραμμή, χιλιάδες παραλίες και ολόκληρο Αιγαίο στη διάθεσή μας, αλλά η θάλασσα μάς βγάζει κυρίως λαγοκέφαλους, τσούχτρες και πλαστικά ποτήρια καφέ από το 2009. Ούτε ένα ταπεινό πενηντάρικο δεν έχει την καλοσύνη να παρασυρθεί προς το μέρος μας.
🔵#Ragusa Denunciati a piede libero 3 uomini maltesi che si sono disfatti di quasi 700 mila euro, gettandoli in mare, davanti alla spiaggia di Casuzze. Rimasti senza benzina, alla vista della Guardia costiera, hanno gettato in mare i soldi. La barca è stata sequestrata. pic.twitter.com/Gya1GmmZIW
— Rai Radio1 (@Radio1Rai) July 30, 2026
Ένα ταχύπλοο, τέσσερις επιβάτες και καθόλου βενζίνη
Η υπόθεση εκτυλίχθηκε μπροστά στην παραλία Casuzze, κοντά στη Marina di Ragusa της Σικελίας, όταν ένα μικρό ταχύπλοο έμεινε από καύσιμα σε μικρή απόσταση από την ακτή. Στο σκάφος επέβαιναν τρεις ενήλικοι και ένας ανήλικος. Δύο από τους επιβάτες κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι για να προμηθευτούν βενζίνη, αφήνοντας πάνω στο ταχύπλοο έναν ακόμη άνδρα και το παιδί.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό επιχειρηματικό σχέδιο που περιλάμβανε σχεδόν 700.000 ευρώ σε μετρητά, αλλά όχι αρκετή βενζίνη για να φτάσει το σκάφος μέχρι τον προορισμό του. Γιατί μπορείς να οργανώσεις τη μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μέσα σε αδιάβροχα πακέτα, αλλά η ένδειξη καυσίμου παραμένει ένα αξεπέραστο τεχνολογικό μυστήριο.
Το ταχύπλοο άρχισε να παρασύρεται προς την παραλία και οι λουόμενοι, θεωρώντας ότι κινδύνευε να βυθιστεί, ειδοποίησαν την ακτοφυλακή.
Μόλις οι επιβαίνοντες είδαν το σκάφος της ακτοφυλακής να πλησιάζει, άρχισαν, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, να πετούν στη θάλασσα δεκάδες σφραγισμένα πακέτα, γεμάτα χαρτονομίσματα από 5 έως 100 ευρώ.
Τα θαλάσσια ρεύματα έσπρωξαν τις δεσμίδες προς την ακτή και οι λουόμενοι βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά στο πιο συναρπαστικό μπάνιο της ζωής τους. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν πάει στην παραλία για να δροσιστούν. Δευτερόλεπτα αργότερα συμμετείχαν στην υδάτινη έκδοση του «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;», χωρίς ερωτήσεις γνώσεων και χωρίς τηλέφωνο σε φίλο. Μόνο με γρήγορο κολύμπι και καλό μάτι.
Άνθρωποι άρχισαν να περισυλλέγουν τις δεσμίδες που έφταναν στην ακτή, ενώ στο σημείο κατέφθασαν αστυνομικοί, καραμπινιέροι, στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας και της ακτοφυλακής. Με λίγα λόγια, όποιος πίστεψε για μερικά λεπτά ότι το σύμπαν τού πλήρωνε επιτέλους τον ΕΝΦΙΑ, πληροφορήθηκε γρήγορα ότι επρόκειτο για πειστήριο.
Σχεδόν 700.000 ευρώ μέσα στα κύματα
Οι ιταλικές Αρχές κατάφεραν να ανακτήσουν σχεδόν 700.000 ευρώ, αν και παραμένει άγνωστο αν αυτό ήταν ολόκληρο το ποσό ή αν κάποια δεσμίδα πραγματοποίησε με επιτυχία το όνειρό της να ξεκινήσει μια νέα ζωή μέσα σε ξένη τσάντα παραλίας. Το ταχύπλοο ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι και κατασχέθηκε, ενώ ακολούθησε εξονυχιστική έρευνα με τη συμμετοχή εξειδικευμένων κλιμακίων.
Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για προσαγωγές ή προσωρινή κράτηση των ενηλίκων. Σύμφωνα, όμως, με νεότερες αναφορές του τοπικού μέσου Ragusa Oggi, οι τρεις Μαλτέζοι καταγγέλθηκαν στις δικαστικές Αρχές, αλλά δεν συνελήφθησαν και παραμένουν ελεύθεροι.
Η Εισαγγελία της Ραγκούζα ερευνά την προέλευση και τον προορισμό των χρημάτων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν ανακοινωθεί επίσημα συμπεράσματα. Μαζί με τους τρεις άνδρες βρισκόταν και ένας ανήλικος, ενώ οι Αρχές εξετάζουν τις συνθήκες της παρουσίας του στο σκάφος.
Όπως μετέδωσε και η Rai News, το ταχύπλοο φέρεται να είχε ξεκινήσει από τη Μάλτα, ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Στην Ελλάδα πας για μια βουτιά και επιστρέφεις με φύκια στο μαγιό, έγκαυμα στον ώμο και απόδειξη 38 ευρώ για δύο καφέδες και μία ξαπλώστρα. Ο Ιταλός λουόμενος κοιτάζει το νερό και βλέπει χρήματα να επιπλέουν.
Ακόμη και η εγκληματικότητα στην Ιταλία έχει κινηματογραφική αισθητική. Ταχύπλοο από τη Μάλτα, αδιάβροχα πακέτα, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ακτοφυλακή και λουόμενοι να βουτούν για τις δεσμίδες. Κανονικό επεισόδιο του MAESTRO.
Δε ζητάμε πολλά. Δεν απαιτούμε 700.000 ευρώ. Ας ξεκινήσουμε με κάτι ταπεινό. Ένα πακέτο των 20.000 ευρώ σε κάποια ήσυχη παραλία. Ένα πενηντάρικο δίπλα στην ακτή. Έστω ένα δεκάευρο που να μην είναι σκισμένο και να μη χρειάζεται να το παραδώσεις στο λιμεναρχείο.
Τόσα χρόνια εμπιστευόμαστε τις ελληνικές θάλασσες και εκείνες μας ανταμείβουν με λαγοκέφαλους, πλαστικά καπάκια και στην καλύτερη καμιά ωραία πέτρα. Παρακαλούνται τα ελληνικά ρεύματα να σοβαρευτούν.