Εντάξει, αν είναι να βρεις μια πόλη που σε κάθε γωνιά της θα βλέπεις και κάτι φουτουριστικό, περίεργο, μοναδικό, τότε σίγουρα η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη σου. Μια πόλη που, μπορεί μετρό να μην έχει, έχει όμως όλα τα υπόλοιπα και η τέχνη είναι ένας από τους βασικούς τρόπους που έχει μάθει να εκφράζεται.

Έτσι και χθες, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, μπροστά στον Ιερό Ναό Παναγίας Δεξιάς, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούσαν να «διαχειριστούν» τα επεισόδια, μια κατασκευή από ύφασμα και κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο που προσομοίαζε μια παλλόμενη καρδιά, ανέβασε τον παλμό της πόλης. Η καρδιά, φτιαγμένη με ανθεκτικά και πιο μαλακά υλικά, σε φωτεινά κόκκινα χρώματα, «χτυπούσε» έντονα, ενώ η κίνηση κι ο παλμός της γίνονταν όλο και πιο δυνατά κάθε που ο αστυνομικός την πλησίαζε, πραγματικά έκπληκτος, με σκοπό να καταλάβει τι στο καλό συμβαίνει.

Όπως δημοσίευσε πρώτη η karfitsa.gr με φωτογραφικό υλικό και το βίντεο που μιλάει από μόνο του, βλέπουμε τους αστυνομικούς να σταματούν κυριολεκτικά και να παγώνουν μπροστά στο ομολογουμένως εντυπωσιακό θέαμα, αφού μια καρδιά φαινόταν να πάλλεται ολοζώντανη μπροστά στα πόδια τους, στο κέντρο της πόλης. Ο δημιουργός του έργου – δυστυχώς- παραμένει άγνωστος, καθώς η καρδιά αυτή φάνηκε να είναι μια ανώνυμη καλλιτεχνική δήλωση, ενταγμένη στο πλαίσιο των διαμαρτυριών και της αντίστασης που εκδηλώθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

 

@karfitsa.gr Ένα εικαστικό δρώμενο πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια των επεισοδίων στην Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου εκτυλίχθηκαν επεισόδια στην Καμάρα και στις γύρω περιοχές. Κατά την διάρκεια των γεγονότων όμως, πραγματοποιήθηκε και ένα εικαστικό δρώμενο μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, μία κατασκευή που έμοιαζε με καρδιά «χτυπούσε» έξω από τον Ιερό Ναό Παναγίας Δεξιάς με τις αστυνομικές δυνάμεις να κοιτούν και αυτές με έκπληξη, με την ίδια να συμμετέχει και κατά την διάρκεια της πορείας. ✍️ Βαγγέλης Δούρβας #skg #karfitsa #thessalonikigreece #thessaloniki #fy #fyptiktok #tiktokgreece #fygreece #macedonia #greece #dimosthessalonikis #greecetiktok #politexneio #fyp #art ♬ πρωτότυπος ήχος – karfitsa

 

Είναι ίσως από τα πιο συγκινητικά καλλιτεχνικά δρώμενα που έχουν συμβεί ποτέ στους δρόμους της πόλης, μια κίνηση τόσο απλή και συνάμα τόσο σημαδιακή, για μια μέρα σαν και τη χθεσινή, που περνάει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα κατά της βίας και κεντρίζει με κάθε δυνατό τρόπο την ανθρώπινη περιέργεια. Συγχαρητήρια στην ομάδα που το σκέφτηκε, αν και κάπου πάει ο νους μας, θα το κρατήσουμε για εμάς!