Συγκλονίζουν οι εικόνες κατολίσθησης μεγάλου τμήματος γης στο νησί Θηρασιά. Το Σάββατο 27 Απριλίου και ώρα 19:00 το απόγευμα καταγράφηκε από επιβαίνοντες πλοίου η σοκαριστική στιγμή μίας μεγάλης κατολίσθησης στο νησί των Κυκλάδων, δίπλα στο λιμάνι του Κόρφου.

Πληροφορίες που δίνει το cyclades24.gr αναφέρει πως δεν υπήρχαν τραυματισμοί παρά μόνο υλικές ζημιές σε καταστήματα στη γύρω περιοχή. Η κατολίσθηση που θύμιζε κοσμογονικό γεγονός, καταγράφηκε σε βίντεο.

 

 

Η Θηρασιά βρίσκεται δυτικά της Σαντορίνης, σε απόσταση περίπου ενός μιλίου από το Αμμούδι της Οίας. Το νησί έχει περίπου 320 κατοίκους. Κατά την αρχαιότητα, αποτελούσε τμήμα της δυτικής ακτής της Στρογγύλης, από την οποία διαχωρίστηκε κατά τη διάρκεια της καταστροφικής έκρηξης του ηφαιστείου περί το 1600 π.Χ. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το νησί πήρε το όνομά του από τη μικρότερη κόρη του βασιλιά Θήρα, τη Θηρασιά, στην οποία το είχε παραχωρήσει για να χτίσει ένα μεγαλοπρεπές ανάκτορο.

Για το φαινόμενο της κατολίσθησης στη Θηρασιά μίλησε την Κυριακή  28/4 το πρωί στον Ant1 ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι η Θηρασιά και το σύνολο της Καλντέρας της Θήρας διατρέχουν υψηλό κατολισθικό κίνδυνο διότι είναι έτσι διαμορφωμένη η εδαφική δομή τους, που πολλά στρώματα βρίσκονται σε αστάθεια. «Υπάρχουν πολλά στρώματα λαβών και πυροκλαστικών πετρωμάτων, είναι αυτά που διαλύονται πιο εύκολα και κατόπιν υποσκάπτεται το πρανές, με αποτέλεσμα οι λάβες να αποσπώνται και να γίνονται κατολισθήσεις. Αυτή είναι μια μόνιμη κατάσταση εκεί και έτσι δημιουργήθηκαν οι παράξενες και πανέμορφες παραλίες της περιοχής. Βέβαια έκτοτε οι περιοχές αναπτύχθηκαν οικιστικά και κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνουν πολύ κόσμο. Έτσι, η έκθεση πληθυσμού στον κίνδυνο είναι ιδιαίτερα υψηλή και καμιά φορά τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα και περιλαμβάνουν και απώλεια ανθρώπινης ζωής, όπως συνέβη δυστυχώς το έτος 2011», σημείωσε.

«Το πρόβλημα είναι γνωστό. Με εντολή υπουργού θα επισκεφτώ τη Θήρα και τη Θηρασιά την επόμενη περίοδο. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να προσέλθουν στο σημείο, να δουν το πρόβλημα από κοντά, να καταγράψουν τα περισσότερο και τα λιγότερο επικίνδυνα σημεία της περιοχής και στη συνέχεια να λάβουν αποφάσεις για μέτρα ασφάλειας τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσουν για την εγγύηση της ασφάλειας κατοίκων και επισκεπτών. Και το αναφέρω αυτό διότι τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Θα πρέπει να μεσολαβήσουν μελέτες και κατάλληλες διοικητικές ή και νομοθετικές διαδικασίες. Δεν μπορούμε ούτε είναι σκόπιμο, να παρέμβουμε δραστικά σε όλο το πρανές της Σαντορίνης, τέτοιες παρεμβάσεις μπορεί να έχουν επιπτώσεις, και στο περιβάλλον και σε όλη την κατάσταση του νησιού», κατέληξε ο κ. Λέκκας.

 

Με πληροφορίες από την lifo

Πηγή εικόνας: in.gr