Χθες το βράδυ, η εκπομπή “First Dates”, το φορμάτ που φέρνει κοντά άγνωστους ανθρώπους, κανονίζοντάς τους ραντεβού στα τυφλά, έγραψε ιστορία με το πρώτο λeσβιακό ζευγάρι ever, το οποίο συμμετείχε στην εκπομπή.

Η 22χρονη Μαρία από την Αθήνα και η 22χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν απέναντι η μία από την άλλη, γεμάτες αγωνία και προσμονή για να γνωρίσουν το ταίρι τους. Από την πρώτη στιγμή, φάνηκε η συμπάθεια μεταξύ τους, με τις δύο κοπέλες να συζητούν άνετα και να βρίσκουν κοινά ενδιαφέροντα. Η Μαρία από την Αθήνα μοιράστηκε την αίσθηση απελευθέρωσης που ένιωσε όταν αποφάσισε να ανοιχτεί για τη σeξουαλικότητά της, ενώ η Μαρία από τη Θεσσαλονίκη μίλησε για τη δυσκολία αποδοχής από την οικογένειά της. «Χαίρομαι από τη μία που είμαι το πρώτο γκέι κορίτσι στο First Dates, αλλά από την άλλη είναι λίγο τρομακτικό με την κοινωνία που ζούμε. Θα υπάρχει σίγουρα μεγάλη αντίθεση με τα άλλα ζευγάρια», δήλωσε στο κιου. «Ήρθε ο καιρός να «προχωρήσουμε λίγο από αυτό, να το αποδεχτούμε, να το σεβαστούμε. Οπότε, θα δείξει πώς θα πάει.»

Η αμοιβαία κατανόηση και η ειλικρινής επικοινωνία δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα οικειότητας και ζεστασιάς που είναι πραγματικά όμορφο να βλέπουμε στους δέκτες μας ενώ είναι ένα μεγάλο βήμα προς την καθιέρωση της αποδοχής κάθε σ3ξουαλικότητας, σε mainstream κι αρκετά παλιακά μέσα, σαν αυτό της τηλεόρασης.

  

Η βραδιά κύλησε ευχάριστα, με γέλια, φλερτ και ουσιαστικές συζητήσεις, ωστόσο στο τέλος του ραντεβού, η μία εκ των δύο δήλωσε ότι θα έβγαινε ξανά με την άλλη συμμετέχουσα, μόνο σε φιλικά πλαίσια. Η Μαρία από την Αθήνα τόνισε ότι η Μαρία από τη Θεσσαλονίκη την έκανε να νιώσει άνετα κι ασφαλής, ενώ η Μαρία από τη Θεσσαλονίκη εξέφρασε τον θαυμασμό της για την αυθεντικότητα και το θάρρος του ραντεβού της.

Δεν έκατσε λοιπόν και that’s ok. Γιατί είναι σημαντικό αυτό το επεισόδιο; Γιατί η συμμετοχή των δύο κοριτσιών στο «First Dates» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ορατότητα και την αποδοχή της LGBTQ+ κοινότητας στην Ελλάδα. Γιατί το ραντεβού τους έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας κι αγάπης, υπενθυμίζοντάς μας ότι το φλερτ δεν έχει φύλο ή ταυτότητα φύλου.

Η εκπομπή «First Dates» έχει προβάλει μόλις άλλο ένα ραντεβού gay αντρών την προηγούμενη σεζόν. Με τη χθεσινή του κίνηση, έχει λάβει συγχαρητήρια από πλήθος οργανώσεων LGBTQ+ για την προώθηση της ισότητας, ενώ πολλοί θεατές σχολίασαν θετικά το ραντεβού στα social media, εκφράζοντας τη χαρά τους για το ότι επιτέλους βλέπουμε μια πιο inclusive εκδοχή των dating shows.

  

Ας ελπίσουμε ότι η πρωτοβουλία του «First Dates» θα αποτελέσει αφορμή για περισσότερες ανοιχτές συζητήσεις και για την εξάλειψη των προκαταλήψεων απέναντι στον έρωτα και για το κατά πόσο αυτός «πρέπει ή όχι» να έχει φύλο. Μια συζήτηση που θα καταλήγει στο ότι είναι ωραίος ο έρωτας, με όποιον συνδυασμό κι αν παίζει.