Τα ταξίδια με αυτοκίνητο, γνωστά κι ως roadtrips, είναι τα πιο ενδιαφέροντα κι όμορφα ταξίδια, είναι εκείνα τα οποία σου δίνουν εμπειρίες που θα σου μείνουν αξέχαστες, αφού με έναν δικό τους τρόπο σε βοηθούν να ανακαλύψεις μέρη με μια διαφορετική ματιά. Ωστόσο, πολλές φορές μπορεί να γίνουν κι επικίνδυνα εάν δεν οργανωθείς όπως πρέπει. Για τον λόγο αυτό στη λίστα που ακολουθεί, θα βρεις τις πέντε συμβουλές για να γίνει το ταξίδι σου με αυτοκίνητο, εκτός από αξέχαστο, κι ασφαλές.

 

1. Μείνε σε χαρτογραφημένες διαδρομές

Καλό θα ήταν να παραμείνεις σταθερός στην αρχική διαδρομή και στα μονοπάτια τα οποία έχεις διαβάσει ή έχεις σηματοδοτήσει. Άλλωστε, έτσι δε θα κινδυνέψεις να χαθείς ούτε να επιβαρυνθείς με έντονο το αίσθημα του φόβου ότι θα συμβεί κάτι απρόοπτο, όπως το να πάθεις κάποια βλάβη ή να μην έχεις σήμα στο κινητό άρα να μην έχεις και τη δυνατότητα να ειδοποιήσεις για βοήθεια. Απόφυγε τις διαδρομές που βρίσκονται εκτός των βασικών χαρτών, ακόμα κι αν πιστεύεις πως είναι καλή ιδέα να κάνετε μια παράκαμψη. Δεν είναι καλή ιδέα.

 

2. Οργάνωσε σωστά τις αποσκευές σου

Το βάρος των αποσκευών είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψη σου. Δεν μπορείς να κουβαλήσεις όλο το σπίτι σου απλώς και μόνο επειδή δεν έχεις όριο βάρους. Σκέψου έξυπνα παίρνοντας ρούχα πασπαρτού και πανωφόρια που είναι ταυτόχρονα για ψύχρα και για βροχή, για να καλύψεις 2 σε ένα. Πάρε σνακ και ξηρά τροφή, φυσικά νερό, φορτιστές, έναν χάρτη από εκείνους που έχουν οι γονείς σου και τους πειράζεις γι’ αυτό, γιατί αν χάσεις το σήμα σου θα τους χρειαστείς. Τέλος, φρόντισε να μην μπουκώσεις το αμάξι ως επάνω και χαθεί η ορατότητά σου από το πίσω τζάμι.

 

3. Ο ύπνος είναι το πιο σημαντικό εφόδιο

Όταν ταξιδεύεις με αυτοκίνητο, το πιο βασικό από όλα, εκτός φυσικά από το να ελέγξεις λίγο πριν το ταξίδι σου πως το αυτοκίνητο δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, είναι, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, να κοιμάσαι σωστά. Φυσικά ο επαρκής ύπνος, δεν εξασφαλίζει μόνο την ξεκούρασή σου, αλλά είναι ο βασικό μέσο για να καταστεί το ταξίδι σου ασφαλές, διασφαλίζοντας την πρόληψη και την αποφυγή ατυχημάτων. Μην οδηγήσεις ποτέ εάν αισθανθείς υπνηλία,- ακόμη κι αν έχεις κοιμηθεί αρκετά, εάν στη διάρκεια του ταξιδιού νιώσεις πως θέλεις να ξεκουραστείς, σταμάτησε σε ένα ασφαλές μέρος κι απόλαυσε έναν ολιγόλεπτο ύπνο. Κράτα σε υψηλά επίπεδα την ενέργειά σου, και ξεκουράσου κάθε φορά που το έχεις ανάγκη.

 

4. Κάνε όσες περισσότερες κρατήσεις μπορείς από την αρχή

Όπως συμβαίνει σε κάθε είδος διακοπών, θα πρέπει να βεβαιωθείς πως έχεις προγραμματίσει σωστά τη διαμονή σε όλα τα μέρη τα οποία σκοπεύεις να επισκεφτείς, είτε πρόκειται για κάμπινγκ, check-in σε ξενοδοχείο, ενοικίαση εξοχικής κατοικίας ή απόλαυση οποιουδήποτε άλλου είδους ταξιδιωτικής εμπειρίας. Ακόμη και για τα τουριστικά αξιοθέατα, τα οποία σκοπεύεις να επισκεφθείς θα πρέπει να ελέγξεις τη διαθεσιμότητα για τις κρατήσεις και να μάθεις όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες από τους ιστότοπους και τα κοινωνικά τους δίκτυα, ώστε να είσαι σίγουρος από την αρχή πως δεν έκανες τόσα χιλιόμετρα για να δεις μια ταμπέλα που λέει “κλειστόν”.

 

5. Ένα κουτί πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητο

Εάν δεν έχεις ένα κουτί πρώτων βοηθειών στο αυτοκίνητό, ήρθε η στιγμή να αποκτήσεις. Κι όταν εννοούμε πρώτες βοήθειες σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε και για σένα και για το αμάξι σου. Άρα στην πρώτη περίπτωση έχουμε τα γνωστά, γάζες θερμόμετρα, ένα μπεταντίν, ένα κουτί ντεπόν. Στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για μία βλάβη στο αυτοκίνητο, όπως κλειδιά, παξιμάδια, μια ρεζέρβα, ένα προειδοποιητικό τρίγωνο, έναν μικρό πυροσβεστήρα και ό,τι άλλο κρίνεις ως απαραίτητο για την ασφάλεια τη δική σου και του αυτοκινήτου.

Bonus: Μην περιμένεις να αδειάσει το ντεπόζιτο για να γεμίσεις. Γέμιζε από μισό σε μισό, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Τα ταξίδια, όποιας μορφής κι αν είναι, έχουν στόχο να σε διασκεδάσουν να σε αποφορτίσουν από την καθημερινή ρουτίνα και να σε χαλαρώσουν.  Γι’ αυτόν τον λόγο είναι πάρα πολύ σημαντικό, όταν αποφασίσεις να σχεδιάσεις ένα τέτοιο ταξίδι, να ακολουθήσεις όχι μόνο αυτές τις συμβουλές που δόθηκαν αλλά κι όποιες άλλες εσύ γνωρίζεις ή έχεις ακούσει πως θα σου χρειαστούν. Γιατί ναι μεν μπαίνουμε σε ένα αυτοκίνητο και πάμε όπου να ‘ναι, αλλά όχι οπως να ‘ναι.

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή