Χθες έκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα του ANT1+ η πολυσυζητημένη σειρά «Σωτέ» με τη Δάφνη Λαμπρόγιαννη στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Σωτέ Βοκάκη που υποδύεται μια σεφ με δύο αστέρια Μισελέν κι εργάζεται στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια. Εμείς είδαμε τα δύο πρώτα επεισόδια και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Η σειρά ξεκινά μ’ ένα intro έξω απ’ τα συνηθισμένα με πρωτότυπη μουσική και γραφικά, μια συνταγή για semla και τον θάνaτο του Φρειδερίκου Αδόλφου μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα. Στη συνέχεια, μας οδηγεί σ’ ένα γλέντι με το ψήσιμο του Οβελία στο προσκήνιο που  έχει ως αποτέλεσμα τον θάνaτο ενός γνωστού σεφ από λαιμαργία.

Λίγο πριν την έναρξη του ριάλιτι μαγειρικής “Fork Off”, ένας απ’ τους κριτές πεθaίνει από υπερβολική δόση αρνιού. Αυτό προκαλεί σύγχυση στους υπεύθυνους της παραγωγής με αποτέλεσμα ν’ αναζητήσουν νέο σεφ. Η παραγωγός που έχει αναλάβει το ριάλιτι μαγειρικής και κόρη της Σωτέ Βοκάκη, Μαριάννα, παρ’ όλο που οι σχέσεις τους βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, αποφασίζει να επικοινωνήσει μαζί της και να της ζητήσει μια μεγάλη χάρη. Αυτή η χάρη θα είναι αρκετή για να κάνει τη Σωτέ Βοκάκη να επιστρέψει άρον-άρον απ’ την Ισπανία;

Είναι μια κωμωδία που για 85 περίπου λεπτά δε σε αφήνει αδιάφορο και την παρακολουθείς με αγωνία. Είναι απ’ αυτές τις κωμωδίες που θέλεις να κάνεις ατελείωτο binge watching και δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι ν’ ανέβει το επόμενο επεισόδιο. Η σειρά σύμφωνα με τα δύο πρώτα επεισόδια φαίνεται να στέκεται σε δύο πράγματα: το πρώτο είναι οι σχέσεις μάνας-κόρης που δοκιμάζονται και το δεύτερο είναι η τρέλα που επικρατεί πίσω απ’ τις κάμερες για όσα συμβαίνουν σ’ ένα ριάλιτι μαγειρικής. Η σειρά είναι πολύ φρέσκια και μοιάζει αρκετά με τις σειρές που γυρίζονται στο εξωτερικό και αφορούν τη μαγειρική. Πολλές φορές κατά τη διάρκειά της αναρωτηθήκαμε αν παρακολουθούμε τη σειρά στον ΑΝΤ1+ ή στο Netflix.

Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη πρωταγωνιστεί σ’ έναν ρόλο που δε μας έχει συνηθίσει, εκείνον της αντισυμβατικής κι επιτυχημένης σεφ που εργάζεται σ’ ένα πολυβραβευμένο εστιατόριο στη Βαρκελώνη και στα πρώτα πλάνα την παρακολουθούμε να δοκιμάζει ένα πολύπλοκο μείγμα μυρωδικών μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο ενώ στη συνέχεια πετσοκόβει έναν πελάτη που της έκανε παρατήρηση κι όλα αυτά με τη Λαμπρόγιαννη να μιλάει άπταιστα Ισπανικά. Δεν είναι μόνο η γλώσσα κι η σύγχρονη αισθητική που δίνουν πόντους στη σειρά αλλά σίγουρα το έξυπνο σενάριο κι η slow burning σκηνοθεσία την καθιστούν ξεχωριστή -εδώ να συμπληρώσω ότι η σειρά έχει πραγματικά εξαιρετική φωτογραφία αλλά και υπέροχα κινηματογραφικά πλάνα.

Επιπλέον, αξίζει ν’ αναφέρουμε πως για όσους δεν είναι μύστες της γαστρονομίας η σειρά έχει επεξηγηματικά πλάνα με αφήγηση τόσο για το ανθρώπινο σώμα και πώς αυτό αντιλαμβάνεται τη γεύση όσο και για τους συνδυασμούς των φαγητών που συναντάμε στη μαγειρική. Θα παρακολουθήσουμε επίσης τα ψωμιά ν’ αποκτούν τη δική τους φωνή και να γίνονται η εσωτερική φωνή της διάσημης σεφ αλλά και την πρώτη ανατροπή της σειράς που έρχεται ήδη απ’ το δεύτερο επεισόδιο.

Είναι μια σειρά που αξίζει την προσοχή σου τις Παρασκευές και φαίνεται απ’ τη σκηνοθεσία και απ’ το πρωτότυπο σενάριο ότι δεν είναι κάτι απ’ τα συνηθισμένα. Δε θα σε απογοητεύσει, αντιθέτως θα σε ενθουσιάσει. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει κι η ίδια η Δάφνη Λαμπρόγιαννη για τη σειρά σε εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού: «Είναι μια πολύ διαφορετική δουλειά απ’όαυτές που έχετε δει. Είναι ένας νέος σκηνοθέτης, θεωρώ πολύ φέρελπις, ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος. Κάνει μια πολύ διαφορετική δουλειά από αυτό που ξέρουμε ως κωμωδία, είναι πολύ κινηματογραφικό. Με μια πολύ πιο σύγχρονη δουλειά».

Πηγή κεντρικής εικόνας: tvnea.com

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος