Σε μια σκηνή που θύμιζε εφιάλτη, ή σκηνή από κάποια ταινία του Μποντ, οι επιβάτες ενός Airbus A321 της LATAM Airlines βίωσαν τον τρόμο όταν ο δεξιός κινητήρας του αεροσκάφους πήρε φωτιά κατά τη διάρκεια πτήσης από το Ελ Σαλβαδόρ προς το Σάο Πάολο. Το περιστατικό συνέβη όταν ένα πτηνό απορροφήθηκε από τον κινητήρα, προκαλώντας έναν εφιάλτη στον ουρανό.

Οι επιβάτες, παρά τον φόβο που αισθάνθηκαν, φάνηκαν να διατηρούν την ψυχραιμία τους καθ’ όλη τη διάρκεια του συμβάντος, ενώ ορισμένοι από αυτούς κατέγραψαν τη φρίκη τους σε βίντεο από το εσωτερικό του αεροσκάφους, με σπινθήρες να εκτοξεύονται από τον κινητήρα. Ο κινητήρας τελικά τυλίχθηκε στις φλόγες λίγα λεπτά μετά την απογείωση, δημιουργώντας μια επικίνδυνη κατάσταση που απαιτούσε άμεση αντίδραση από το πλήρωμα του αεροσκάφους.

 

 

Ο πιλότος, αντιμετωπίζοντας την κρίση με επαγγελματισμό, αποφάσισε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο Salvador-Deputado Luís Eduardo Magalhães. Η προσγείωση ήταν τρομακτική, αλλά ασφαλής, κερδίζοντας τον χειροκρότημα και την ευγνωμοσύνη των επιβατών.

Ένας από τους επιβάτες, αφού αποχώρησε από το αεροπλάνο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε πρώτο το in.gr, δήλωσε: «Ήταν πραγματικά μια στιγμή τρόμου αυτό που ζήσαμε. Μια πολύ μεγάλη τρομάρα, αλλά δόξα τω Θεώ όλα πήγαν καλά.» Ο επιβάτης περιέγραψε την αγχωτική ατμόσφαιρα στο αεροσκάφος, εκφράζοντας τον φόβο του ότι θα χάσουν τη ζωή τους- γιατί εδώ που τα λέμε ποιος θα έκανε διαφορετικές σκέψεις μέσα σε ένα φλεγόμενο αεροπλάνο;

Η ευγνωμοσύνη των επιβατών για την ασφαλή ολοκλήρωση της πτήσης ξεπέρασε κάθε άλλο συναίσθημα, ενισχύοντας την πίστη στις ικανότητες του πληρώματος και τη σημασία της ασφαλούς προσγείωσης, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές.

Τι πρέπει να κάνετε αν βρεθείτε επιβάτες σε ένα φλεγόμενο αεροπλάνο;

1. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας:

Προσπαθήστε να διατηρήσετε ψύχραιμο τον εαυτό σας και να κατανοήσετε ότι οι πιλότοι και το πλήρωμα εκπαιδεύονται για να αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις.

2. Χρησιμοποιήστε τη μάσκα σας ή τα ρούχα σας:

Εάν υπάρχει καπνός, χρησιμοποιήστε ένα πανί ή ένα ρούχο για να καλύψετε τη μύτη και το στόμα σας, προκειμένου να αναπνεύσετε πιο ελαφρά και να προστατευθείτε από τον καπνό, όλα αυτά σε περίπτωση που δεν έχετε διαθέσιμη τη μάσκα οξυγόνου σας.

3. Ακούστε τις οδηγίες του πληρώματος:

Ακούστε προσεκτικά τις οδηγίες που δίνει το πλήρωμα και τηρήστε τις οδηγίες ασφαλείας που σας έχουν δοθεί πριν από την απογείωση.

4. Εφαρμόστε τη στάση ασφαλείας:

Αν υπάρξει ανάγκη για αναγκαστική προσγείωση, προσγειώστε το κεφάλι σας στα γόνατά σας, κρατώντας τα χέρια σας πάνω στο κεφάλι σας και το πίσω μέρος του λαιμού σας.

5. Μην Ανοίξετε την πόρτα:

Αν υπάρχει καπνός ή φωτιά έξω από την πόρτα, μην την ανοίγετε. Ενημερώστε το πλήρωμα για την κατάσταση.

Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι κάθε περίπτωση μπορεί να διαφέρει και η ταχεία συνεργασία με το πλήρωμα είναι κρίσιμη. Η ασφάλεια και η εκπαίδευση είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια πτήσης.

 

Πηγή φωτογραφίας: www.millersguild.com