4.000 περίπου άτομα την ημέρα έπαιρναν το καΐκι και πήγαιναν να θαυμάσουν τον «Παναγιώτη», το πιο καλά διατηρημένο ναυάγιο της Ελλάδας κι ένα από τα ιστορικότερα πλοία του κόσμου. Το ίδιο καράβι, που ο χρόνος δε σταμάτησε στιγμή να χτυπάει με την οργή του, και που αφέθηκε στην τύχη του, σήμερα κοντεύει να χαθεί από προσώπου γης, θαμμένο στο κεντρικό του κομμάτι μέσα στην άμμο και χάνοντας διαρκώς κομμάτια του σκελετού του. Από την ημέρα που προσάραξε στην παραλία πριν από 43 χρόνια, μέχρι σήμερα, καμία εργασία συντήρησης δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Το εμβληματικό κουφάρι του πλοίου «Παναγιώτης» βουλιαγμένο στον όρμο Σπιριλί στη Ζάκυνθο, που κάποτε αποτελούσε τη δημοφιλέστερη παραλία του νησιού, τώρα βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Παραμελημένο εδώ και δεκαετίες από τις αρμόδιες αρχές, το ναυάγιο αντιμετωπίζει την απειλή της λήθης, εκτίθεται στο έλεος του καιρού, ενώ η αδιαφορία των φορέων έχει καταστήσει τη συντήρησή του ανέφικτη.

 

Η ιστορία του ναυαγίου

Το ναυάγιο «Παναγιώτης» έχει μια ιστορία που μετρά σχεδόν μισό αιώνα. 9 μήνες κράτησε η υπόθεση εξιχνίασης του ναυαγίου τη δεκαετία του ’80 με τα μέλη του πληρώματος να δίνουν καταθέσεις επί καταθέσεων και τα μέσα να στήνουν χορό για το τι έγινε και βούλιαξε το πλοίο, αλλά και το τι έγινε πριν βουλιάξει. Όλα ξεκίνησαν στις 8 το βράδυ της 12/9/1980, όταν από το λιμάνι του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά το «Παναγιώτης» έλυνε κάβους με προορισμό τον Πειραιά. Μια ώρα μετά, άλλαξε ρότα για Τυνησία, με εντολή της ιταλικής μαφίας, για να παραλάβει λαθραία τσιγάρα τα οποία θα παρέδιδε μετά στη Νάπολη. Φορτώθηκαν στο πλοίο 1.895 κούτες, τις οποίες κι αποφάσισαν να πουλήσουν οι ίδιοι οι Έλληνες αξιωματικοί του πληρώματος, μην ακολουθώντας τις εντολές της μαφίας, με το πρόσχημα ότι οι πρώτοι δεν είχαν τηρήσει μια οικονομική συμφωνία. Κλείδωσαν στο αμπάρι τους δύο Ιταλούς επόπτες που είχαν σταλεί για να παρακολουθούν την εξέλιξη της συναλλαγής κι αποφάσισαν να κάνουν οι ίδιοι τις διαπραγματεύσεις.

«Μία ώρα περίπου μετά την αναχώρηση του πλοίου από τον τόπο της φορτώσεως, είδα στη γέφυρα του πλοίου συγκεντρωμένους, τον πλοίαρχο Βαρβατάκο, τον Πέτρο, τον Θανάση και τον Κύπριο. Ο πλοίαρχος μου είπε ότι θέλει να μου μιλήσει και πήγαμε στο σαλονάκι του πλοίου οι δυο μας, ακολουθούμενοι από τον Πέτρο Καββαδά, που περίμενε στην πόρτα του σαλονιού. Μου είπε ότι από εκείνη τη στιγμή εκείνος είναι ο κύριος του φορτίου, διότι είναι μεγάλος πειρατής και θα δώσει ένα μάθημα στους Ιταλούς. Διαμαρτυρήθηκα εντόνως και του είπα ότι αυτό που κάνει είναι έγκλημα και δε θα μπορέσει ούτε το φορτίο να πουλήσει και θα πάει στη φυλακή. Στο σημείο αυτό, ο πλοίαρχος έβγαλε ένα γεμάτο ιταλικό πιστόλι μάρκας Beretta και μου είπε ότι η ζωή μου εξαρτάται από αυτόν κι αν κάνω την παραμικρή κίνηση, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή μου.», ανέφερε σε κατάθεσή του μέλος του πληρώματος, σύμφωνα με το prwtothema.gr.

Ωστόσο, αν δε σε θέλει, δε σε θέλει, κι έτσι λόγω μηχανικής βλάβης, έλλειψης καυσίμων και παλαιότητας του πλοίου, σε συνδυασμό με μια σφοδρή κακοκαιρία ανοιχτά της Ζακύνθου κατά την επιστροφή και πριν την πώληση του εμπορεύματος, το πλοίο κατέβασε μηχανές κι αφέθηκε στα κύματα, τα οποία το οδήγησαν πάνω στα βράχια, με το πλήρωμα να σώζεται, ελευθερώνοντας τους αιχμαλώτους, και τις κούτες με τα λαθραία να ξεβράζονται στην παραλία.

Tο πλήρωμα την επόμενη μέρα ενημέρωσε το λιμεναρχείο για το τι είχε συμβεί και τα υπόλοιπα, είναι ιστορία.

 

Φωτογραφίες αποκαλύπτουν την καταστροφή

Οι πρόσφατες κακοκαιρίες έχουν αφήσει το ναυάγιο σε κατάσταση απόλυτης ανασφάλειας. Η διάβρωση, η οξείδωση, και οι φθορές καθιστούν την κατάσταση ανησυχητική. Σύμφωνα με ειδικούς, η συνεχιζόμενη έκθεση σε ισχυρούς ανέμους μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση του ναυαγίου μέσα στα επόμενα χρόνια.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης της Ζακύνθου, Παναγιώτης Καποδίστριας, επισημαίνει την ανάγκη για συνεργασία με τον δήμο και πιέζει για γρήγορες λύσεις. Το επιμελητήριο Ζακύνθου εκφράζει επίσης τη στήριξή του και καλεί σε συνεργασία για τη διάσωση του ναυαγίου. Ωστόσο, τίποτα δε φαίνεται να τσουλάει στην πραγματικότητα και το πλοίο κοντεύει να χαθεί μέσα στην άμμο. Η εικόνα του «Παναγιώτη» σε κατάσταση αφόρητης εγκατάλειψης, είναι πλέον συγκλονιστική, και η κοινότητα της Ζακύνθου κρατά την αναπνοή της, περιμένοντας δράση που θα σώσει ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα του νησιού και την ιστορία χρόνων.