Φήμες λένε, ότι σε μια ομάδα παράγεις πιο πολύ έργο, από ό,τι αν κάτσεις και δουλέψεις μόνος σου. Επίσης λένε ότι μέσα από μια ομάδα, βγαίνουν οι καλύτερες δουλειές κι οι πιο επιτυχημένες. Εξάλλου με άτομα πιο πολλά κι ενωμένα, κανείς ποτέ δεν έχασε. Τι γίνεται όμως, όταν είσαι μόνος σε μια ομάδα; Όταν νιώθεις μόνος και δουλεύεις μόνος, πάνω σ’ ένα νέο πρότζεκτ ή τέλος πάντων για να βγει οποιαδήποτε δουλειά; Όσο και ν’ αγαπάς τη δουλειά σου, δεν είσαι το παιδί για όλα τα θελήματα. Δε θα σε βάλουν κάτω να σε πατάνε, λες κι είσαι αναγκασμένος να τα κάνεις εσύ όλα για όλους. Αν ήταν να τα κάνεις μόνος σου, χωρίς καμιά βοήθεια, υπάρχει κι η ατομική εργασία. Δε θα εξαρτάσαι από κανέναν και θα είσαι και ελεύθερος να κινηθείς όπως θες.

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Μπορεί να σου τύχει μία, δέκα, είκοσι φορές. Το θέμα είναι να πάρεις το μάθημά σου και να κατανοήσεις πώς να το αντιμετωπίζεις, όταν αρχίσεις ν’ αναγνωρίζεις τα σημάδια του «φορτώματος». Γιατί λύσεις υπάρχουν, πέρα από το να βγάλεις όλη τη δουλειά, χωρίς καμιά βοήθεια.

Γι’ αρχή, πρέπει να μειωθεί το στρες. Άρα:

 

1. Οργάνωσε την ομάδα σου

Πιάσ’ τους και βγείτε είτε για ποτό είτε για φαγητό. Έτσι θα χαλαρώσετε, θα ξεφύγετε από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα της δουλειάς και θα μπορέσεις να ενισχύσεις το ομαδικό πνεύμα. Θα τους πιάσεις από την καλή και θα μιλήσεις στον σωστό χρόνο και στιγμή για το πνεύμα της ομαδικότητας, αλλά και το πώς θα καταφέρετε να βγάλετε ένα πρότζεκτ μαζί.

 

2. Ο χώρος

Ο χώρος είναι πολύ σημαντικός για να εργαστείς και να βγάλεις εις πέρας μια σωστή δουλειά. Αν δε σας εμπνέει ο χώρος της δουλειάς, κανονίστε να εργαστείτε σε κάποιο σπίτι. Ο φιλικός χώρος, ο ζεστός, ο οικείος, θα ‘ναι χίλιες φορές καλύτερος από ένα ψυχρό εργασιακό περιβάλλον. Αν πάλι αυτό δεν είναι εφικτό, προσπάθησε μεμονωμένα στον χώρο εργασίας σου να βάλεις τις πινελιές σου για να γίνει πιο προσωπικός.

 

3. Γνωριμία από την αρχή

Ξανασυστηθείτε. Καμιά φορά η οικειότητα που αποκτούμε με τους συνεργάτες μας, δε βοηθάει στο να διατηρηθεί η οριοθέτηση κι έτσι οι ρόλοι μπερδεύονται. Αν κατανοήσει ο καθένας ότι η προσωπική σχέση διαφέρει από τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει εντός δουλειάς, τότε θα καταλάβει και πως το «βγήκα χθες και ξενύχτησα κάλυψέ με» δεν είναι επιλογή.

 

4. Ανοιχτόμυαλοι κι ανεκτικοί αλλά κι υπομονετικοί

Αν κάτι δε σου αρέσει, πρέπει να το διαχειριστείς με ψυχραιμία. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, που σημαίνει ότι ο καθένας έχει τη δική του οπτική γωνία κι ιδέες. Αν κάποια ιδέα είναι πιο τολμηρή, να την αποδεχθείς και να μη δείξεις αμυντική στάση κι ένσταση. Βέβαια, αν έχεις τόση ένσταση και βλέπεις και τους άλλους να ζορίζονται, ίσως να κάνετε μικροαλλαγές, χωρίς να μειώνεις τον συνάδελφό σου. Επίσης, ο διάλογος, είναι σημαντικός, για να βγάλετε το πρότζεκτ. Όπως και τα deadlines, για να υπάρχει οργάνωση και σωστή μοιρασιά αρμοδιοτήτων.

 

5. Επιτυχία είναι…

Να γιορτάζεις την κάθε μικρή ή μεγάλη επιτυχία της ομάδας. Δεν έχει σημασία αν πάρεις αύξηση, αν θα διακριθείς. Σημασία έχει να χαίρεσαι με το κάθε βήμα πιο κοντά στον στόχο σου.

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν πετύχει, η λύση είναι μονόδρομος: να δουλεύεις ατομικά. Δυστυχώς όσα οφέλη και να έχει η ομαδική εργασία, δυστυχώς υπάρχουν κι οι εξαιρέσεις. Εξαιρέσεις που ακόμη κι η επιστήμη, σηκώνει τα χέρια ψηλά. Το θέμα είναι να μην εκτεθείς εσύ και το εργασιακό σου πνεύμα. Για τον λόγο αυτό, σφίξε τα δόντια και βάλε την περηφάνια σου μπροστά κι όταν υλοποιηθεί το πρότζεκτ, με όποιο αποτέλεσμα, φρόντισε να αποχωρήσεις διακριτικά με το κεφάλι ψηλά, χωρίς να θίξεις κανέναν.

Αν πάλι, σταθείς τυχερός κι η ομάδα θριαμβεύσει, τότε φρόντισε να μη χάσεις ποτέ το ενδιαφέρον σου για την ομάδα σου. Γιατί ως γνωστόν, τα πολλά μυαλά είναι καλύτερα από ένα που μπορεί να κουράζεται και ν’ αγχώνεται παραπάνω. Το έχει τραγουδήσει κι η Birdy: People, help the people!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ηλιάνα Τσακίρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου