Το φθινόπωρο που μας πέρασε, πήρα μια σημαντική απόφαση για τον εαυτό μου. Πολλοί με ρώτησαν, σε τι θα μου χρησιμέψει, ποιο το νόημα; Χάνω χρόνο και χρήματα. Έκατσα με τις ώρες να τους το εξηγήσω- μάταιος κόπος. Αν δεν το βιώσεις, δεν μπορείς να το κατανοήσεις. Μαθήματα νοηματικής λοιπόν. Εκείνα που τόσο απλά σου ανοίγουν έναν άλλο κόσμο, που ποτέ δεν περίμενες ότι θα σου προσφέρει τόσα πολλά απλόχερα.

Είναι και δύσκολο, ναι. Ο άνθρωπος που μου διδάσκει, όμως, είναι κωφός και χορευτής, βάζοντάς μου τα γυαλιά! Ναι, χορευτής κι έχει από τα πιο απίστευτα χιούμορ, με καρδιά μικρού παιδιού. Έχει μια μεταδοτικότητα ζηλευτή και ξέρει πώς να διαχειρίζεται τον κάθε μαθητή ξεχωριστά, ώστε να δημιουργείται μια σωστή αλυσίδα, που ο ένας τραβά τον άλλον, σχηματίζοντας μια αρμονική ομάδα.

Για όσους δεν το γνωρίζατε, ως χώρα, έχουμε πάρει κι άλλη μια πρωτιά στο θέμα αργοπορίας. Κάποια πράγματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα έτσι κι αλλιώς εξ αρχής, χρειάστηκε να δοθεί αγώνας με ιδρώτα για να αναγνωριστούν ως βασικά δικαιώματα. Η Ελληνική Νοηματική αναγνωρίστηκε επίσημα ως ισότιμη με την Ελληνική Ομιλούμενη, το 2017. Γιατί; Ένας Θεός ξέρει κι η λέξη ντροπή, είναι λίγη.

Η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα δεν είναι διεθνής, όπως αρκετοί πιστεύουν λανθασμένα. Η κάθε χώρα αναπτύσσει και κατέχει τη δική της νοηματική γλώσσα με διαφορετικά κατά βάση νοήματα και διαφορετικό αλφάβητο. Παρ’ όλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά και πολλές διαφορές σε μορφολογικό επίπεδο. Επίσης, οι κωφοί διαφορετικών κρατών, μπορούν να συνεννοούνται εύκολα κι άνετα, μέσω των Διεθνών Νοημάτων (International Sign), τα οποία είναι στην ουσία ένας κώδικας που εξυπηρετεί τις απλές καθημερινές ανάγκες επικοινωνίας.

Όπως συμβαίνει και με τις ομιλούμενες γλώσσες, σε κάθε χώρα και πόλη, υπάρχουν και διάλεκτοι. Αν και δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή, οι χρήστες της ελληνικής νοηματικής γλώσσας στην Ελλάδα υπολογίζονται ότι ανέρχονται στους 40.600, καθώς υπάρχει ραγδαία αυξητική τάση λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για εκμάθηση της γλώσσας από ακούοντες. Η συνεχής αύξηση της διάδοσής της, οφείλεται στην επίσημη ανακήρυξή της αλλά και στην προβολή ειδήσεων από την ελληνική τηλεόραση μέσω διερμηνείας και σίριαλ με επιλογή για υπότιτλους.

H Ελληνική Νοηματική Γλώσσα χρησιμοποιούνταν στην Ελλάδα, αλλά δεν ήταν αναπαράσταση της ομιλούμενης ελληνικής γλώσσας, όπως είναι η γραπτή γλώσσα. Μπορεί να αποδώσει, όπως κάθε ξεχωριστή γλώσσα, οποιαδήποτε έκφραση της ελληνικής ομιλούμενης γλώσσας- συμπεριλαμβανομένης και της αργκό. Λέγεται ότι σύμφωνα με τον Σωκράτη, στον διάλογό του με τον Ερμογένη, στο έργο του Πλάτωνα «Κρατύλος», ο Σωκράτης αναφέρει: «Αν δεν είχαμε φωνή και γλώσσα κι όμως θέλαμε να παραστήσουμε τα πράγματα ο ένας στον άλλον, άραγε δε θα δοκιμάζαμε, καθώς το κάνουν τώρα οι κωφάλαλοι, να τους δείξουμε με τα χέρια και με το κεφάλι και με το σώμα;»

Το κείμενο αυτό, γίνεται πιο προσωπικό, γιατί θέλω με όλη μου την καρδιά να προτρέψω, να μάθουμε. Βασικά, να θυμηθούμε πώς είναι να νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπο. Να μην κοιτάμε μέχρι πού φτάνει η μύτη μας, αλλά πιο πέρα από τον ορίζοντα, να διαβάζουμε και να μαθαίνουμε κατακτώντας τη δυνατότητα, να προσφέρουμε τα βασικά σε όποιον μας το ζητήσει. Να μη γυρνάμε την πλάτη μας, να αγκαλιάζουμε το διαφορετικό από εμάς, γιατί έχει τη μαγεία του.

Δεν είναι δυνατόν να περιγραφτεί το συναίσθημα όταν ξεκινάς να καταλαβαίνεις έναν άνθρωπο από τη νοηματική, να παρατηρείτε και να προσέχετε ο ένας τον άλλον καλύτερα, χωρίς κάποιον αντιπερισπασμό. Ν’ ανοίγεις έναν ολοκαίνουριο κόσμο, ο οποίος σε κρατάει από τη χορευτικότητα των κινήσεων κι εκφράσεων. Σε βάζει στο τριπάκι να μαθαίνεις το κάτι παραπάνω, από τις ερωτήσεις που δημιουργούνται αβίαστα κι όμορφα κατά τη διάρκεια της εκμάθησης.

Κάθε αρχή δύσκολη και τρομακτική, σίγουρα, έτσι κι αυτή. Κάθε τι έξω από τα νερά μας, απλησίαστο. Σε μια χώρα με σκοτάδια, αδιαφορία κι αγένεια, γίνε η διαφορά που θες να γίνεις και να προσφέρεις.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ηλιάνα Τσακίρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου