Έχει χαθεί η επικοινωνία, να τα λέμε όλα με κάθε ειλικρίνεια. Η φάση είναι περίεργη και λίγο οι καραντίνες, λίγο οι μάσκες, λίγο παραπάνω εφαρμογές και φωτεινή οθόνη, δε βοηθάνε στις ανθρώπινες σχέσεις. Μάθαμε να κρυβόμαστε πίσω από το κινητό μας και να κρίνουμε με βάση τις φωτογραφίες και τα φίλτρα. Φοβόμαστε να έρθουμε σ’ επαφή και να εκτεθούμε, ενώ παλιότερα φοβόμασταν να πλησιάσουμε κάποιον μόνο και μόνο, μήπως και μυρίζουμε δυσάρεστα, το σώμα μας ή η ανάσα μας. Άντε, στη χειρότερη περίπτωση, να μην τραυλίσουμε. Τώρα, πώς μπετώσαμε έτσι; Πώς κοτέψαμε; Τι πάει λάθος και γιατί δεν το διορθώνουμε;

Δώστε χέρια γι’ αυτή τη γνωριμία μ’ έναν νέο ορισμό: Το όνομα αυτού bluelighting κι ο ρομαντισμός πεθαίνει. Συγκεκριμένα, με το όρο Bluelighting, εννοούμε την επίσημη ονομασία της κατάστασης κατά την οποία η τεχνολογία καταλαμβάνει όλο τον χώρο των σχέσεων και καταλύει τους συναισθηματικούς δεσμούς που αναπτύσσονται, μέσα σε αυτές. Και κάπως έτσι, η καρδιά μας πάγωσε και τα συναισθήματα έκαναν φτερά.

Η Dr. Katherine Hertlein, είναι παγκοσμίως γνωστή ψυχοθεραπεύτρια και ειδική σύμβουλος σχέσεων για την εφαρμογή Blueheart, Μια πλατφόρμα, που στην ουσία λειτουργεί ως θεραπευτικό μέσο για προβλήματα σχέσεων. Κάπως έτσι κι εκείνη αλλά κι εμείς, προσπαθούμε να διαπιστώσουμε τι πάει λάθος με την εκάστοτέ μας σχέση και να το διορθώσουμε, πριν να είναι αργά. «Η τεχνολογία μας έχει κλείσει τα μάτια. Μας απορροφά κάθε μέρα λίγο παραπάνω κάθε φορά. Μας κάνει να ξεχνάμε τα προβλήματά μας, να τα αγνοούμε και να τα προσπερνάμε, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται.» Η Dr Hertlein, δηλώνει ότι κάπως έτσι αποξενωνόμαστε και διαλύουμε τις σχέσεις μας, πριν καν αρχίσουν, καθώς το συναίσθημα σκοτώνεται πριν καν καλλιεργηθεί, γιατί δεν είμαστε επικεντρωμένοι στον έρωτα, αλλά σε μια άψυχη και μονότονη οθόνη.

Κάπως έτσι έρχεται και το αντίο του χωρισμού και μένουμε μαζί με τα παπούτσια στο χέρι και το κινητό στην τσέπη, να συνεχίζουμε τη ζωούλα μας κανονικά, ενημερώνοντας την κάθε αρχική σελίδα που έχουμε, για να μη μείνουμε και πίσω στα γεγονότα. Εξάλλου, πόσο θα πονέσουμε; Δεν προλάβαμε να ζήσουμε και πολλά! Αλήθεια, καπνίζετε πλέον μετά το σεξ; Αγκαλιάζεστε κοιτώντας το ταβάνι; Ή κοιτάτε κι οι δύο ξέγνοιαστοι το κινητό, λες και πρόκειται για την ολοκλήρωση της πιο αδιάφορης πράξης του κόσμου;

Η  λίμπιντο επηρεάζεται σημαντικά από το Bluelighting. Τα ζευγάρια πέρα από το ότι απομακρύνονται μεταξύ τους, ωθούνται και στο εύκολο πορνό, παρά στην ίδια σεξουαλική επαφή. Δηλαδή, μια στιγμιαία απόλαυση με τον εαυτό τους κι εκτόνωση είναι λύση πιο συχνή από την προσωπική επαφή που θέλει και περισσότερη προσπάθεια. Υπάρχουν ζευγάρια που δυσκολεύονται, επίσης, ακόμα και να κοιμηθούν στο ίδιο κρεβάτι παρέα με το ταίρι τους, είτε γιατί προτιμούν τη συντροφιά του κινητού τους είτε γιατί έχουν υπερένταση από την παρατεταμένη χρήση αυτού με τα scroll down κι όχι μόνο. Έτσι, καλωσορίζουμε και την γκρίνια σε μια σχέση, τη μουρμούρα και τα παράπονα που δημιουργούνται κι από τις δύο πλευρές, αφού μόνοι τους έβαλαν τα χεράκια τους (στο κινητό) κι έβγαλαν τα ματάκια τους.

 

 

Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πέσει θύμα με το ταίρι σας, δεν είναι δύσκολα. Αν ενώ μιλάτε ο ένας από τους δυο τσεκάρει το κινητό, είναι από μόνο της μια απλή απόδειξη ότι πρέπει να κινηθείτε άμεσα, αν δε θέλετε να βαρέσετε διάλυση κι ο καθένας να τραβήξει στο σπιτάκι του. Τα βήματα είναι απλά και συγκεκριμένα:

Συζήτηση

Πιάσε το ταίρι σου κι εξήγησέ του τι βλέπεις ότι συμβαίνει. Να είσαι ειλικρινής και να πεις ό,τι θες να πεις, χωρίς υπεκφυγές. Να δείξεις αληθινό ενδιαφέρον, να κοιτάζεις τον άλλον στα μάτια και να χρησιμοποιήσεις την επαφή, για να δείξεις ότι εννοείς την κάθε σου λέξη.

Off Line

Τέλος τα κινητά κι όλες οι ηλεκτρικές συσκευές από την κρεβατοκάμαρα. Στο κρεβάτι είστε εσείς κι η τεχνολογία ως τρίτο «πρόσωπο» δε χωράει. Προσπαθήστε να ανακτήσετε τη χαμένη οικειότητα και τρυφερότητα, χωρίς τον ήχο κάποιας ειδοποίησης.

Ραντεβού και πάλι γνωριμία από την αρχή

Date like there is no tomorrow. Δεν είναι κακό να κανονίζετε ραντεβουδάκια και ν’ ανανεώνετε τη μεταξύ σας επικοινωνία. Εννοείται το κινητό, δε χωράει στο τραπέζι. Εκεί είστε οι δυο σας, οι συζητήσεις σας, οι σκέψεις σας και το φλερτ σας.

 

Η τεχνολογία είναι πιο ύπουλη από τον ίδιο τον άνθρωπο κι ας την έχει εφεύρει ο ίδιος. Όμως, και πάλι εκείνος είναι που θα επιλέξει πόσο κοντά της θέλει να είναι, σε σχέση μ’ έναν άλλο άνθρωπο.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ηλιάνα Τσακίρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου