Οι ερωτικές σχέσεις απαιτούν υπομονή και αφοσίωση. Πολλές φορές οι άνθρωποι στην πορεία αντιλαμβάνονται ότι δεν ταιριάζουν, ενώ άλλες φορές βλέπουν τις διάφορες τους και προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν, να αποδεχτεί ο ένας τις ιδιαιτερότητες του άλλου. Τι γίνεται όμως όταν σε μια σχέση ο ένας τείνει να είναι κάπως πιο ψύχραιμος και ρεαλιστής, ενώ ο άλλος εμφανίζεται υπερσυναισθηματικός και δυσκολεύεται να διαχειριστεί τσακωμούς και εντάσεις;

Καταρχάς, οι τσακωμοί υπάρχουν σε κάθε σχέση, αφού είναι αναπόφευκτο τα πράγματα να ‘ναι συνέχεια μέλι γάλα. Οι εντάσεις πολλές φορές μπορούν να κάνουν ακόμα και καλό στο ζευγάρι, να ανεβάσουν τη μεταξύ τους ένταση και το πάθος, αρκεί βέβαια να κυμαίνονται σε φυσιολογικά πλαίσια και να μην ξεφεύγουν τα πράγματα. Το να μπορείς να διαχειρίζεσαι τους τσακωμούς και να βοηθάς τον εαυτό σου να ηρεμήσει είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί αν δε δώσεις λύσεις σε μικροπροβλήματα που προκύπτουν ώστε να πάτε παρακάτω, κάποια στιγμή θα συσσωρευτούν άλυτα θέματα που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε ρήξη.

Όταν προκύπτει ένταση ή τσακωμός σε μια σχέση και ένας απ’ τους δυο στεναχωριέται υπερβολικά, παρεξηγείται με το παραμικρό και κλαίει ακόμη και στην υπόνοια πως κάτι δεν πάει καλά, τα πράγματα μοιάζουν ακόμη πιο δύσκολα. Όταν ξέρεις πως το ταίρι είναι υπερσυναισθηματικό, κατά κάποιο τρόπο περιορίζεις τις αντιδράσεις σου και πιέζεσαι στην προσπάθειά σου να μην το στεναχωρήσεις χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Αυτή η μορφή πίεσης οδηγεί σε συσσωρευμένα ανείπωτα συναισθήματα που κάποια στιγμή θα οδηγήσουν στο μεγάλο μπαμ, απ’ τη στιγμή που το να μην μπορείς να εκφραστείς δε δίνει λύση σε κανένα πρόβλημα.

Από την άλλη, οι υπερσυναισθηματικές αντιδράσεις θα μπορούσαν να κρύβουν και μια ιδιαίτερα χειριστική συμπεριφορά. Ίσως είναι ένας τρόπος να ρίξεις τους τόνους και την ένταση, εκμεταλλευόμενος κατά κάποιο τρόπο την αγάπη που τρέφει το ταίρι για σένα. Μπορεί να θες να αποφύγεις τον καβγά ή να μη θες να βρεις επιχειρήματα για να αντικρούσεις αυτά του/της συντρόφου σου, ξέροντας πως αν βάλεις τα κλάματα η μεταξύ σας ένταση θα ξεχαστεί πιο γρήγορα.

Ανεξάρτητα απ’ το πώς αντιδράει το ταίρι σου, αυτά που έχεις να πεις, να τα λες. Χωρίς να φοβάσαι πως είναι υπερβολικά ευαίσθητο ή πως θα στεναχωρηθεί και θα επηρεαστεί αρνητικά. Μεγαλύτερο κακό θα κάνει στη μεταξύ σας σχέση το να τα κρατήσεις μέσα σου, παρά μια έντονη αντίδραση από πλευράς του/της συντρόφου σου. Σε περίπτωση που το πρόβλημα δε λυθεί, να είσαι σίγουρος πως θα επιστρέψει σε πιο έντονη μορφή του και τότε η ένταση που θα ξεσπάσει θα είναι δύσκολο να περιοριστεί.

Όλα βρίσκουν τον δρόμο τους όταν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και με τους άλλους, με όποιο κόστος. Το άτομο που αντιδρά πιο έντονα ή δεν μπορεί να διαχειριστεί άσχημες καταστάσεις πρέπει να δουλέψει με τον εαυτό του, ώστε να ενισχύσει την ψυχολογία του, είτε μόνο του, είτε με τη βοήθεια ειδικού. Όλα μπορούν να λυθούν αρκεί να το βάλουμε στόχο και να το θέλουμε. Ας μην αφήνουμε τις αντιδράσεις των άλλων να λειτουργούν ως φραγμός σε αυτά που έχουμε να πούμε. Πολλές φορές χρειάζεται απλώς να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο και να χρησιμοποιήσουμε τις κατάλληλες λέξεις. Το να κρατήσουμε όμως πράγματα μέσα μας δε θα βοηθήσει πουθενά!

Συντάκτης: Ειρήνη Χριστοδούλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.