Πόσοι άνθρωποι άραγε υπεραναλύουν καταστάσεις ασταμάτητα; Το overthinking είναι μία συνήθεια που εμφανίζεται πολύ συχνά σε αυτούς που έχουν άγχος. Το άγχος από την πλευρά του αγαπά την υπερανάλυση, γιατί πολύ απλά αγαπά και τον έλεγχο. Οι άνθρωποι που έχουν πολύ στρες και ταυτόχρονα σκέφτονται υπερβολικά κάθε κατάσταση χρειάζονται τον απόλυτο έλεγχο της ζωής τους για να νιώθουν ασφαλείς.

Μερικές φορές τα άτομα που υπεραναλύουν γεγονότα και αναρωτιούνται τι μπορεί να συμβεί όταν κάτι σημαντικό εκτυλίσσεται είναι εκείνα που φαίνονται αδιάφορα, ψύχραιμα ή ακόμη και αναίσθητα. Είναι όμως στ’ αλήθεια; Το πιο πιθανό είναι να έχουν σχεδιάσει καθετί στο μυαλό τους και να έχουν υπολογίσει την πιθανή έκβαση κάθε σεναρίου. Έχουν ήδη κάνει υποθέσεις, έχουν αξιολογήσει θετικά κι αρνητικά αποτελέσματα και δεν τους τρομάζει όποια τροπή κι αν πάρει ένα συμβάν. Αυτό φυσικά δημιουργεί πνευματική και σωματική κούραση, είναι μία κατάσταση καθηλωτική και σκληρή γι’ αυτούς που την περνούν, αφού τις περισσότερες φορές μοιάζει ακατόρθωτο να την ελέγξουν. Όπως λέει κι ένα ρητό «Όταν αγχώνεσαι για κάτι είναι σαν να βάζεις τον εαυτό σου στην κατάσταση να το περάσει δύο φορές».

Από την άλλη, η υπερανάλυση μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους στη μοναχικότητα και στην απομόνωση, γιατί η ενέργεια που σπαταλάν με το overthinking είναι τόσο μεγάλη που δεν τους αφήνει περιθώρια για περαιτέρω κοινωνικοποίηση. Ακόμα ένας λόγος που αυτοί οι άνθρωποι απομονώνονται είναι η αντιμετώπιση που λαμβάνουν από τον περίγυρό τους, ο οποίος αδυνατεί να καταλάβει και να τους στηρίξει στη μάχη που δίνουν καθημερινά με το μυαλό τους. Αυτό συχνά αποτελεί τον λόγο που οι overthinkers αισθάνονται πως δεν τους καταλαβαίνει κανείς και είναι μόνοι. Τέτοια αισθήματα ανασφάλειας και στεναχώριας τούς αγχώνουν αναμφίβολα παραπάνω και δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Βέβαια υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν αυτές οι σκέψεις και το συνεχές μοτίβο υπερανάλυσης που βιώνουν αυτά τα άτομα. Το σημαντικότερο και καλύτερο βήμα για να λυθεί ένα τέτοιο πρόβλημα είναι η επίσκεψη σε ψυχολόγο. Ο ψυχολόγος με τις γνώσεις και τις πρακτικές του θα αποβεί ο σωτήριος κρίκος για όσους παλεύουν με τις σκέψεις τους. Μια λίγο πιο καθημερινή και «στιγμιαία» λύση θα μπορούσε να δοθεί κι απ’ τη στροφή των σκέψεών αυτών των ανθρώπων σε κάτι εντελώς άσχετο και διαφορετικό. Ένα χόμπι που τους ενδιαφέρει, λίγη ώρα σωματικής άσκησης ή μια βόλτα στη φύση είναι υπέροχες κινήσεις για τη μείωση του άγχους, καθώς περιορίζουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα μας, η οποία είναι η ορμόνη που σχετίζεται με το στρες. Όταν, λοιπόν, απασχολούμε το σώμα μας, οι στοχασμοί μας αλλάζουν, παίρνουν διαφορετική μορφή και αντικαθιστούν δυσάρεστα σενάρια. Δεν αφήνουν χώρο στο μυαλό για περαιτέρω αρνητικότητα και άγχος.

Είτε, λοιπόν, είσαι γνωστός overthinker είτε όχι, πρέπει να γνωρίζεις πως το καλύτερο που έχει να κάνει καθένας από εμάς είναι να δείχνει κατανόηση και να μην είναι επικριτικός απέναντι σε κάποιον άλλον. Κάθε άνθρωπος κουβαλάει τα δικά του προβλήματα και κανείς γύρω του δεν ξέρει πόσα ή ποια είναι αυτά -ακόμη κι αν νομίζει πως ξέρει. Κι αν δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην επιβαρύνουμε μια κατάσταση. Αν στρέψουμε μέσα μας τον φακό, ίσως καταλάβουμε και τον έξω κόσμο. Ως τότε ας είμαστε τουλάχιστον συμπονετικοί. Ας κάνουμε την ψυχοθεραπεία που τόσο θέλουμε, αλλά θεωρούμε πολυτέλεια, ας ανοιχτούμε, ας ακούσουμε, ας δούμε. Αν κοιτούσαμε τα προβλήματα όλου του κόσμου με τον ίδιο μεγεθυντικό φακό που κοιτάμε τα δικά μας, θα αισθανόμασταν ευγνωμοσύνη.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ειρήνη Χριστοδούλου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου